Public Speaking – техники от Тони Робинс

Home / Блог / Public Speaking – техники от Тони Робинс

Треперене, пот и сърце, чието биене чуваш в ушите си? Да, стресът при презентации е нещо опасно. Но и нещо, което може да се превъзмогне.
Преди година бях сред аудиторията на Асел Сидикова – един ден посветен на техники за говрене пред публика. Страхотен семинар. Страхотна идея. Скоро предстои същото събитие в град София и бързам да споделя, защо е толкова ценно и защо има смисъл да се възползваме.
Ще предам няколко съвета, както и емоцията, която всички преживяхме там.
Асел се е учила от Тони Робинс, един от най-добрите и популярни презентатори в света. Бих казала, че тя сериозно се класира сред най-добрите.


Кое е нещото, което помня до днес от този семинар – Асел се раздаде на макс. Тази жена говореше, говореше, говореше. Така ни отнесе, че зяпахме в захлас до последния слайд!
Тялото й през цялото време казваше – “Ей сега ще ви дам всичко, което знам”!
И това е първото полезно нещо, което научих.
Сладка, руса, енергична – Асел даде много и ни показа, че за да правиш нещо много добре, първо сърцето ти трябва да “подскача” за него. За мен тя не презентираше. Тя танцуваше на сцената. С жестове и думи…
Това, което Асел сподели е – като излезеш на сцена, не става дума за теб, а за публиката.
Не се изживявайте като звезди, защото ще отблъснете аудиторията си – първо на ниво мисли, а после физически . Ако някой е дошъл да ви слуша за повече от 5 минути –  не е заради вас, а за това, което ще кажете. Така че дайте му го, ако следващия път искате да видите залата си пълна.
Аз го разбирам така – да си егоцентрик няма да ти свърши работа.

Второ – наблюдавайте своята аудитория. Идеята е да предричате и улавяте отегчението. То се предизвиква по ред причини и не е задължително вие да сте една от тях. Умора, недоспиване, тестване на спиртни напитки, физически удоволствия до ранни часове. Все причини хората да губят фокус.
Вашата работа е да си вземете тяхното внимание. Асел е толкова наблюдателна. Тя ме “хвана” в момента, в който си правих селфи с мой много добър приятел. Леко ми се “скара” публично.
E, малко се засрамих, но вниманието ми беше приковано. Сега съм доволна, че го направи, защото успях да чуя и видя много повече.

IMG_2010

И още нещо много важно! Стига сте искали да бъдете Тони Робинс. Защото никога няма да бъдете. Имитацията се разпознава лесно и граничи със загуба на индивидуалност. Аудиторията вижда тези неща и лесно може да загуби интерес. В манията си да бъдете друг успешен презентатор, вие губите шанса да бъдете най-добрия презентатор с вашите отличителни качества.

Мисля, че с времето успях да приложа тези и още много съвети, особено пред моята  аудитория. Налагаше ми се, защото много обичам да говоря пред публика, но за мен е важно да го правя добре.
По време на Фейсбук обученията успях да намеря реалния презентатор в мен и да “играя” с всяка една ситуация. Да, трудно е да следиш и владееш хората. Трудно е да ги накараш да те слушат. Но е възможно. Когато успееш, чувството се помни вечно!
Благодарна съм на Асел, защото тя ми напомни, че навсякъде трябва да бъдеш себе си. Не само на сцената.

И така, с толкова полезна информация, слагам новата рокля и заставам да се червя пред огледалото.  Тепърва предстоят страхотни презентации в реалността. 🙂

Повече подробности за самото събитие може да намерите тук.
Благодаря на Семинари БГ за чудесната организация. За пореден път се убедих, че тези умения са повече от важни за маркетинг специалистите, но и за всеки един човек, който иска да се развива. Очаквам следващото предизвикателство. 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.