Marketplace – купувай и продавай през Фейсбук

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Marketplace – купувай и продавай през Фейсбук

Новата функция на Фейсбук “Пазар (Marektplace)” – купуваш и продаваш предмети директно през Фейсбук на хора и общности, които са близо до теб.

Какво ни дава този “Пазар”? Възможност да търсим, продаваме и купуваме предмети от хора и общности. Посланието на тази новост е, че така много лесно можем да се сдобиваме с това, от което имаме нужда и обичаме, и същевременно да намираме нов дом за предметите, от които вече нямаме нужда.

От информацията, на която попаднах, останах с впечатлението, че цялата идея е много потребителски ориентирана – функцията е пригодена за потребителските профили на Фейсбук. Тук не говорим за бизнес страници. Става дума за директна продажба от хора на хора.
В информацията, предоставена от компанията, се говори само за предмети, не за продукти. Интересно. Може би, защото не става дума за продаване през онлайн магазин и изграждане на бранд.

Как да ползваме функцията, когато искаме да купуваме? (стъпки)

1.За сега можем само, чрез мобилната апликация на Фейсбук.

2.Когато функцията навлезе в България, ще я виждаме в менюто на телефона си, най-долу в центъра. Според снимките, на които попаднах, новата иконка в менюто ще заеме мястото на Messenger.
(снимка: businessinsider.com)

2
3.Когато я натиснем ще ни се отваря пространство със снимки на различни предмети, отбелязани за продажба от хора, близо до нас.

4.Веднъж щом отворим функцията, в менюто горе виждаме опция за търсене, според категории.

5.Когато си харесваме нещо, можем да изберем конкретен предмет като кликнем върху снимката му – заедно с нея ще виждаме подробна информация и описание. Ще имаме достъп до името, профилната снимка на продавача и локацията му.

6.Съществува опция за запазване на продукта, в случай, че искаме да го разгледаме в друг момент.

7.Ако имаме интерес към даден продукт, можем да пишем директно на собственика с лично съобщение. Така може да обсъждаме поръчка и цени – Фейсбук не взима отношение по тези подробности. Освен ако не ползваме Messenger приложението на Фейсбук за САЩ – там можем да извършваме плащания директно в чата.

8.Всички предмети, които се публикуват за продажба, трябва да бъдат съобразени с политиката за продажба на мрежата – не могат да се продават оръжия, наркотици, животни или услуги за възрастни (сами се сещате какво значи това).

9.Всички предложени за продажба на предмети ще бъдат преглеждани от екипа на фейсбук и следени за оплаквания, и обратна връзка от потребителите.

10.Опцията е достъпна само за лица над 18 години.

11.В секция “Твоите предмети” (Your Items) ще можем да следим всичко, което сме качвали в платформата, това, което сме запазили за разглеждане, както и дискусиите ни с хората, проявили интерес.
(Вижте горе вдясно на снимката)

1

Няма да ви изненадам като кажа, че опцията не е пусната на българския пазар все още – в момента се задвижва в държави като САЩ, Англия, Австралия и Нова Зеландия. Тя ще бъде достъпна през мобилната версия на Фейсбук за Android и iOS. Oт Фейсбук ни успокояват, че скоро ще бъде адаптирана и за десктоп.

Как да качим предмет (продукт) за продажба?

1.Правим снимка на продукта или добавяме вече направена през камерата на нашия телефон.
2.Поставяме име на продукта, цена и описание.
3.Отбелязваме точна локация.
4.Отбелязваме точна категория.
5.Публикуваме.

Така всеки, който се намира близо до нас може да се свърже с нас за покупка. Вече каченият предмет в Marketplace може да се предложи за продажба в конкретна група за “Купувам и Продавам”. Eто къде можем да намерим подобни групи. Поне аз така ги виждам на профила си в момента.

group-sell

На този етап над 450 милиона души използват Фейсбук за покупко-продажба на стоки и услуги – както от близки и познати, така и от различни контакти, пръснати по целия свят. На този етап се добавят и тестват нови функции. Това е втори опит на компанията да създаде подобна възможност. През 2007 година опитът беше неуспешен, тепърва предстои да видим дали опцията Marketplace има потенциал сред потребителите.

Изпратeте запитване за вашия Фейсбук на hello@dev.rosygeorgieva.com или се свържете с мен на 0883 40 50 71
             

One thought on “Marketplace – купувай и продавай през Фейсбук

  1. Здравейте, не мога да виждам иконата на маркетплейс горе в лентата с където са ми известията. Като вляза от менюто също не се отваря. Имам няколко обяви за дрехи и не мисля, че съм нарушила правилата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.