Facebook Video Live – как и какво да говорим на живо в мрежата?

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Facebook Video Live – как и какво да говорим на живо в мрежата?

image(3)

Голяма истерия през последните дни, относно Фейсбук видео опцията, която вече е факт за всички страници и профили в социалната мрежа. Тук не говорим просто за видео, а за видео включване на живо.
Как се отразява това на органичния обхват, какво значение има за бизнеса и как да го позлваме – четете надолу.
Неговата идея е да споделяме на живо с нашите последователи и фенове, каквото ни вълнува – последни новини, коментари по дадена тема, някаква емоция и какво ли още не.

Измислено ли е, глупост ли е, безсмислено ли е…Все тая – хората направиха фурор и рекламния бизнес не спира да коментира случилото се.

 

Facebook Live Video е функция, за която “мразех” някои знаменитости, преди около година. Защото само те можеха да си я позволят. Тази опция беше достъпна и за страници, които разполагат със син бадж – така наречените верифицирани страници. Странно животно, което все още не разбирам как се постига. Тук със сигурност трябва да си имаш приказка с Марк 😀
От една седмица Facebook Live Video може да се ползва и от потребителски профили във Фейсбук, както и от всички бизнес странци, без значение категорията. Функцията е била пусната за потребителите на САЩ още миналата година през месец декември, но само за тези с iOS операционна система. Тази година, в края на февруари, функцията става достъпна и за потребители на Аndroid.

Цялата тази новост много ме радва, защото можем да добавим още едно оръжие към арсенала си от качествено съдържание.

Как се ползва тази функция –  в бизнес страница и на нашия профил?

1.Хващаме смартфона – да, само за мобилни устройство е предназначено “чудото”.
Преди старта, трябва да проверим връзката с Интернет. Трябва да е много стабилна, за да не се провали заснемането.
2.Посочваме Фейсбук апликацията си.
3.Посочваме полето “Публикуване” (Publish) – там, откъдето пускаме стандартен статус.
4.Посочваме иконката с новото човече, която ясно се различава, на фона на старите опции, с които сме свикнали (да качим снимка, да споделим статус, да се тагнем на някоя локация и т.н.).
5.Докато провеждаме видеото, можем да следим колко последователи ни гледат в момента, както и да наблюдаваме присъединяването на нови.
6.Когато приключваме заснемането на живо – натискаме бутона Finish (Край).
7.Този тип видео не може да бъде повече от 90 минути или поне така казват от Фейсбук.
8.След това виждаме видеото на стената на нашия профил или страница, както всяко друго видео, пускано до момента. Можем да го редактираме, например, текста към него, както направих аз.
А в статистиките можем да видим кой е бил на живо с нас и колко време хората са отделили за нашето видео.

live 1

 

9.Когато аз стартирах моето първо видео, видях, че имам опция да обърна камерата към себе си или да снимам напред в пространството. Това става  като посочите двете малки стрелкички горе вдясно.
life

 

10. А как бихте могли да разпознаете, че видеото се снима в момента на живо? Ще видите червена иконка в горния ляв ъгъл на вашия екран. Дума Live ( На живо) е написана до тази иконка, заедно с броя зрители, които гледат в момента.

11.Как се отразява това на органичния обхват?
От Фейсбук казват, че в момента има малка промяна в настройките на новинарския поток и видеото, което се предава на живо излиза с пиоритет пред останалите новини, в момента на неговото снимане.

 

Какво още идва с тази функция?


1.Facebook Live Video може да се прави в групи и в ивенти.
2.Към него могат да се ползват и новите реакции, заедно със стандартния лайк – love, haha и др.
3.Скоро ще бъдат добавени и филтри, които ще оцветяват видеото ни.
4.Функцията е достъпна за потребители от над 60 страни по света.
5.За Фейсбук на десктоп, може да хвърляте поглед върху Facebook Live Map. Там може да следите всичките видеа, които се случват в момента на живо.

Съвети преди старта.

Със сигурност се подгответе преди да се включвате на живо. Аз често пускам видео в страницата си, обаче на живо, нещата могат много бързо да се провалят. При моето първо видео “на живо” нямах никакъв сценарий, исках само да тествам функцията, защото ми беше много интересна. Мисля, че това извини липсата на концепция…Но не всеки се занимава с фейсбук маркетинг и може да бъде оправдан с това 😀

Също избирайте заглaвие, което ясно да обяснява за какво говорите в този момент – така ще привличате правилните хора към видеото и няма да подлъгвате тези, които нямат интерес към вашия бизнес и тема.

Е, предполагам, че много хора сега ще преоткрият себе си и светът ще се изпълни с журналисти. Дано да е за добро 😀

 

6 thoughts on “Facebook Video Live – как и какво да говорим на живо в мрежата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.