7 грешки, които предприемачите допускат с Фейсбук (част 1)

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / 7 грешки, които предприемачите допускат с Фейсбук (част 1)

 

Тази статия е подходяща за всеки, който ползва и харесва Фейсбук като социална мрежа за Бизнеса, както и за тези от вас, които не го харесват – нито за бизнес, нито за лични цели. Тази статия ще ви помогне да погледнете Фейсбук от различни гледни точки и да прецените, дали сте готови да се впуснете в това приключение “Фейсбук за Бизнеса”, което надявам се – ще ви носи много лайкове и пари.

Да, да, знам. Попадал си много пъти на полезни съвети за предприемачи. И да знам, няма гаранция, че това, което казвам е наистина вярно. Но ако има нещо, което не знаеш за мен е, че вече над 4 години работя с Фейсбук за Бизнес проекти. И истината е, че съм видяла всичко – пощурели фенове, пасивни фенове, постове без лайкове, постове със супер много лайкове, страници, които приличат на пресъхнал язовир, фейсбук страници в разцвета на лайковете си…

Какво пропускам? А, да – реклами с резултат “нула”. Реклами с много добър резултат. Фейсбук страници с “нула”запитвания и такива, които с наша помощ започват да имат запитвания. Виждала съм такива с никакъв интерес от страна на потребителите. И след седмица рекламна кампания – средно по 3 запитвания на ден. Само да не пропусна – виждала съм хейт (модерното име за омраза). Яко хейт. С други думи – мразене до дупка. Виждала съм и любов по фейсбук страници, положителна обратна връзка и адски много препоръки.

Е, след този кратък обзор, който съвсем не описва всичко преживяно от мен във Фейсбук минавам на темата, която споделям изцяло за ТЕБ!

7 грешки, които предприемачите допускат с Фейсбук:

 

1.Търсим лайковете 

Цитирам разговори с клиенти: “Защо моят конкурент има толкова много лайкове?”, “Заслужава ли си да купувам готови лайкове? Предложиха ми 50 000 готова фен-база само срещу 200лв.”, “Как да направя така, че да имам повече лайкове?”, “Защо харесват неговата публикация, а моята не?”

Ааааа, хора стига с тези лайкове! Естествено, че високият брой лайкове е индикация, че сте харесвани. Ама това, нали се сещате, че може да се постигне и със снимка на сладко котенце, което се гушка във възглавница? И питам – какво от това?
Грешката на много от нас е, че се вторачваме в лайка, който не получаваме, вместо да се фокусираме в това да намерим правилните хора за нашата страница, които да харесат стойностното съдържание, което приготвяме за тях.

Важното за Фейсбук е да намерим правилните хора и да създадем качественото съдържание за тях. Това е формулата, която трябва да преследваме, за да достигнем до момента, в който да превърнем феновете в клиенти.
Ако пък толкова държите да хванете лайкове от рас – просто качете секси снимка на жена с разрошена коса, която цитира известен предприемач с нещо мотивиращо. И тогава гледайте лайкове на поразия!

Ето още няколко варианта за трупане на лайкове:
-Мащабна рекламна кампания, включваща и други маркетинг канали – телевизия, радио, имейл маркетинг и т.н
-Станете известни и създайте бизнес, който да съществува успешно повече от 10 години
-Правете фейсбук страници за храна, мода, любов, връзки, секс, котенца, национализъм, омраза към правителството и други масови теми, които се споделят като топъл хляб

Ако не попадате в изброените до тук идеи – съсредоточете се в правилното използване на фейсбук, започнете да създавате полезни публикации, статии и видео. Създавайте комуникация, с която да се гордеете и се опитвайте да напипате слабото място на аудиторията – поднесете й това, за което тя най-много гори.

 

2.Разчитаме само на Фейсбук

Това е проблем, особено когато градим личен бранд. Не може да се очаква, че Фейсбук и ограничен бюджет ще дадат резултат – “Всички ме познават и искат да ме наемат”. Няма как да стане. За да бъдем търсени и следени в социалната мрежа (тук говорим за Бизнес страница във Фейсбук) е нужно да се показваме и във физическия свят. Фейсбук е супер място за запознанство, опознаване и последваща комуникация, но реалните връзки и преживяване с хора НА ЖИВО са тези, които носят страшно много и във виртуалния свят. Реалните хора, които ни последват в мрежата полагат началото на доверие от страна на тези, които не са ни виждали.
Когато искаме да градим име и успешен бизнес е важно да знаем, че трябва да комбинираме Фейсбук с другите активности, които правим – събития, PR, статии, блогове, сайтове, външна реклама, телевизионна реклама и т.н.

Освен ако не градим страница, в която споделяме снимки с интересни дестинации или снимки, които хората харесват и споделят за разнообразие – би било много трудно да се наложим с бързи темпове и никакви странични активности.

 

3.Очакваме много продажби без да инвестираме 

Познати ли са ви случаите, в които някой създава Фейсбук страница, пуска рекламна кампания за лайкове и…..чака. Чака ли, чака да започнат да валят продажби. Ъъъ, след 1 седмица изненада – 100 долара “на вятъра” и нищо след това. Нито запитване, нито продажба.
Виждала съм десетки подобни случаи. Хората очакват, че като направят фейсбук страница и пуснат реклама за 2 дни, небесата да се разтворят и да започват да валят едни пари. Да, ама не!
Защото Фейсбук изисква инвестиция. На време, на финансови средства, на тестване.

Преди 10 години не е било така. Тогава бизнесът във Фейсбук е бил много малко като бройка. Хората не са знаели какво е това и само най-иновативните са печелели вниманието на аудиторията, защото са усетили силата на мрежата и липсата на конкуренция. Тогава една снимка и глупав текст от сорта на “Добро утро, спахте ли добре?” вършеше много работа.

Ситуацията, за съжаление или не, вече не е такава. Конкуренцията е много и бизнесът се бори за вниманието на аудиторията. За да бъдем разпознаваеми и търсени, трябва да покажем постоянство, да покажем, че си заслужаваме. Да имаме търпението да открием правилните хора, които ще следват всичко това, което правим за тях.
А, и нещо много важно – да започнем да очакваме резултати поне 3 месеца след старта на бизнес страницата. Но тук не говоря да направим една страница и да стоим да я гледаме. С такова налудничаво очакване никъде не може да се успее.

През първите 3 месеца се иска повече работа, повече полезно съдържание, повече реклами, които да се тестват и да се прецени кое работи най-добре.

 

4.Непостоянство

Казвам ви го от сега – с една реклама от 10 долара за 1 месец няма да стане. С 1 пост на седмица, пак няма да стане. С пускане на реклами без опити и опознаване на пазара – пак няма да стане. С един опит и отказване – няма да стане.
Хората във Фейсбук невинаги реагират веднага. Те имат нужда от време да опознаят това, което правиш. И може би, след това започват да реагират на предложеното от теб в мрежата.
Не може да очакваш, че с 1 пост на месец някой ще те запомни. Информацията във Фейсбук стана твърде много, а хората нямат време. Хората нямат време за обяснения и директно продаване. Те имат малко време и в рамките на него избират да четат и гледат това, което най-много ги вълнува.

Помисли за това, когато отново кажеш, че “Фейсбук не става за нищо”.

 

5.Някой е казал: “Зарежи тая клюкарница!”

Това е най-глупавото изказване на света. Сякаш Фейсбук не работи, защото е клюкарница. Хора, Фейсбук работи за Бизнеса именно, защото е такъв. Всеки е във Фейсбук и всеки парадира с това, което Е и което НЕ  Е. Надцакваме се кой ще бъде по-харесван от другия. Причиняваме си травми на гръбнака, за да постигнем перфектна стойка за поредното селфи. Признай си, че поне веднъж си бил на косъм от това?

Всеки ден следим какво се случва – сутрин фейсбук, вечер фейсбук, по време на работа “я чакай малко фейсбук за разнообразие”. Будим се посред нощ, не можем да спим – фейсбук, я да видим кой е вътре. Търсим работа – фейсбук, търсим приятели – фейсбук, търсим любовници –  фейсбук. Има ли смисъл да продължавам повече?
Спирам, че ми се зави свят от повтаряне.

Изводът – всички са вътре и всички следят. Дори да не лайкват, те знаят много добре какво правите и по-добре да сте вътре, за да може следващия път, когато им потрябвате да се обадят на вас, а не на конкурента.

 

6.Не разбираме, но го правим сами

Искаме красива страница, искаме свестни последователи, искаме трафик на сайта, искаме запитвания. Но не знаем как да го направим. Правим опити, в които самите ние не сме сигурни.
Добре де, аз ли нещо не разбирам? Защо всички ние трябва да знаем всичко? Нали идеята е да бъдем добри в нещо, а за това, в което не сме добри – да вземем да потърсим помощ?
Ето, признавам си – аз не мога да пиша код, не съм програмист, не мога да си направя сама уебсайта. И какво мислите, че направих? Когато поисках хубав сайт, който да ме представя добре в Интернет имах два варианта – да се уча да пиша код за сайтове и да наема човек, който да го прави вместо мен. Аз лично избрах второто, не за друго – просто имам фирма и реших, че нямам време да правя И това.

Ако се питаш как работи Фейсбук, просто намери човек, материали, видео, обучение или хора, които да ти помогнат в този процес. Повярвай ми, ще си спестиш време, пари и много нерви.

Не сме родени научени и не е срамно да потърсиш информация и помощ, за да станеш по-добър и можещ.

 

7.Не пускаме платена реклама във Фейсбук

Така. За тези, които не знаят – платена реклама може да се пуска само през бизнес страница във Фейсбук. Личните профили не могат да пускат реклама и там нашето съдържание може да достига само до наши приятели.
С бизнес страницата имаме възможност да пускаме реклама, която да се показва на много хора. На нови хора, на подходящи хора, които се интересуват от това, което предлагаме. Съответно, за пускане на такава реклама се плаща.

Още нещо – ако имаме вече бизнес страница, но не пускаме никаква реклама, няма как да реализираме продажби (поне не много) по простата причина, че Фейсбук алгоритъмът не позволява нашето съдържание да достига само по себе си до хиляди хора за “без пари”.
Е, разбира се, има такива случаи като сладкото котенце и секси рошавата мацка, които бяха споменати по-горе. Разбира се, не изключваме големите брандове, които са се доказали и са разпознаваеми до мозъка на костите ни. В тези два (а може би и други случаи-изключения) има варианти за продажби, реакции и положителни резултати.
Но за малък и среден бизнес, който тепърва започва да се развива във Фейсбук, прогнозите ми са далеч по-скептични.

 

8.Това е една точка, която оставям на теб. Не само, че се изморих да говоря (пиша) за Фейсбук, но много повече ме интересува твоето мнение, отколкото моето. Та, предлагам ти да се включиш с причината, която според теб предприемачите (или маркетолозите) допускат с Фейсбук. Време е да се развихриш.

А ако искаш да разбереш дали се движиш в правилната посока, дали твоята Фейсбук страница има потенциал…Или пък искаш да се научиш да управляваш самостоятелно своята Фейсбук реклама за бизнеса….

Потърси ме за Индивидуално обучение или Консултация.

Може да изпратиш своето запитване тук!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.