7 грешки, които предприемачите допускат с Фейсбук (част 2)

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / 7 грешки, които предприемачите допускат с Фейсбук (част 2)

Тази статия е подходяща за маркетьори, предприемачи, фрийлансъри и всички останали, които харесват и не харесват Фейсбук. Подходяща е за всеки, който иска да бъде успешен във фейсбук рекламата и развитието на бизнеса във Фейсбук. Вярвам, че ще помогне на всеки, който иска да развие своето мислене в посока онлайн брандинг и повече клиенти чрез Фейсбук.

Тази статия е доста искрена. В нея не става дума само за техническата страна на нещата. Посвещавам тази статия на начина ни на мислене. Защото, ако нямаме правилното мислене, всичко друго ще се провали. Не само във Фейсбук, но във всички други маркетинг канали. Ако нямаме правилния начин на мислене, ние се проваляме като предприемачи и като професионалисти. Никой не се е родил научен. Нито аз, нито ти…Затова не трябва да спираме да търсим начини да развиваме мисленето си.

Ще бъда искрена. За пореден път. И няма да спестявам нищо. Защото иначе, няма да има смисъл да четеш това. Признавам си, ценя твоето и моето време. Така че позволи ми да кажа това, което ме е научил опита – над 4 години работа по управление на различни брандове във Фейсбук.
Управлявала съм рекламни кампании във Фейсбук за много големи суми. Видяла съм неща, които работят и такива, които се провалят. Провела съм десетки индивидуални и корпоративни фейсбук обучения и знам, че това което ще споделя е истинско. Защото съм се докоснала до него и знам, че съществува.

Не искам да се хваля (което пък очевидно е добро качество за успеха във Фейсбук 😀 ). Искам просто да обясня, защо си позволявам да коментирам тези неща.

И така. Започвам. И дано ти е полезно!

1.Липса на отношение

Защо забравяме, че Фейсбук е създаден от хора за хора? Защо забравяме, че клиентът не е длъжен да купи от нас? Защо забравяме, че има конкуренция? Защо забравяме, че да се държиш добре в днешно време е уникално конкурентно предимство? Защо първо мислим за печалбата, а после за последващото удовлетворение на клиента?

Признавам си, има нещо сбъркано в бизнеса през последните години. Всички сме се фокусирали върху печалбата и забравяме, че зависим от хората, които ни плащат. Забравяме да се държим нормално с тях и очакваме те да ни гонят, за да ни дадат парите си. Не ме разбирайте погрешно, не казвам да се превръщате в “изтривалки” на нечии чужди изисквания. Нито казвам да приемаме всяка прищявка за нормална. Казвам просто да поддържаме отношение, да градим диалог и да комуникираме адекватно с хората, които ни пишат, както във Фейсбук, така и в други Интернет канали.

Когато разберем, че светът не се върти около нас, самите ние ще се досетим, че с това да комуникираме постоянно какво продаваме, клиентите няма да се появят. Особено във Фейсбук.

Потребителят във Фейсбук е капризен. Конкуренцията е голяма и ако ние постоянно навираме в лицето му “Купи си това, вземи онова…”, много често ще се сблъскваме с провала.

Когато говоря за отношение, нямам предвид само това да се държим възпитано и да бъдем отзивчиви (в коментарите или на лично съобщение), а говоря и за съдържанието, което публикуваме във Фейсбук страницата си. То също издава нашето отношение. И много често виждам в някои страници как струи страхотен нарцисизъм и егоизъм, който пречи да се разгърне потенциала на продукта/услугата.

Акцентираме върху това какво продаваме, а не върху това с какво ще помогнем на човека, който избере да си купи от нас.

2.Крадене на идеи, липса на креативност

Любимото ми. “Виж какво прави онзи, дай да правим като него.” И някак си личният бранд “отива на боклука”. Не мога да разбера, защо забравяме, че идеята е да се отличим? Разбира се, никой няма да открие топлата вода, но ако взимаме чужди идеи, поне можем да ги модифицираме спрямо нашия бизнес.
Не забравяйте, че това, което работи за другия, може да е крайно неподходящо за вас. Не всичко, което видим е правилното за нашия бизнес. А дори да е, е хубаво да го адаптираме и променим, спрямо това, което искаме да внушим с нашата фейсбук страница.
Преди да създаваме Фейсбук страница за бизнеса си, трябва да помислим как искат хората да възприемат нашата марка, нашия бранд. Как искаме да изглеждаме в очите на потенциалния ни клиент? Тези два въпроса са решаващи за нашето позициниране и съдържанието, което споделяме във Фейсбук. Те са основополагащи за нашия успех. Защо ли? Ако не знаете, съдържанието е това, което ще ви избута на преден план пред очите на хората във Фейсбук.

Само ако споделяте правилните неща по правилния начин, ще намерите правилните хора, които да ви платят за това, което им предлагате.

 

3.Няма диалог

“Пускай там да има нещо…” И така, днешната публикация е с поредното прекрасно и креативно послание “Добро утро, спахте ли добре?”. Или просто споделяне на още едно гифче на котка, мацка или някой друг пост от вече популярна фейсбук страница.
И така, докато съвсем не се откажем да правим, каквото и да е във Фейсбук с оправданието “Фейсбук не работи!”.
Естествено, че няма да работи! След като не използваме най-силната страна на Фейсбук – диалогът.

Питам най-откровено – говорите ли си с феновете на вашата страница? Знаете ли какво харесват и какво не? Искате ли да разберете повече за техните нужди? Ако да – БРАВО. Ако не, време е да промените това. Диалогът ще покаже, че се интересувате от хората, които ви следват и ще ви даде много полезна информация за развитието на вашия маркетинг във Фейсбук. Опитайте се да говорите с хората. Ако първите 3 пъти се провалите, опитайте още 3 пъти. Тестване му е майката 😀

 

4.Не добре направен уебсайт

Ще споделя, според мен, най-често допусканите грешки с уебсайта. Сигурна съм, че някои от вас са намирали по-често други. Ако е така, може да оставите коментар под статията. Ето и моето мнение:

– липса на лендинг страница – това е мястото, на което попада потребителят, след като кликне на платена фейсбук реклама. Идеята на подобен тип страници в уеб сайта е да обяснят и да убедят клиента, че е попаднал на правилното място и той (клиентът) да направи решение за покупка. Когато правим платена реклама във Фейсбук, е добре да сме подготвили добре структурирани лендинг страници, които да помогнат за решението за покупка.

-липса на добре направена лендинг страница – много често, когато правим реклама във Фейсбук, ние избираме да отведем клиента на конкретна част от нашия уеб сайт, което на пръв поглед можем да наречем лендинг страница. Но много често, това пространство не е такова. Защо ли? Защото отвеждаме потребителя на уеб страница, която не говори нищо, не обяснява нищо и няма връзка с Фейсбук рекламата, която е видял потребителят преди да попадне тук.
Най-прост и елементарен пример е реклама за конкретни услуги, която отвежда клиента до уеб страница, в която са посочени само контактите на бизнеса.
Това е груба грешка, защото тази информация няма да помогне на потенциалния клиент да вземе решение да се обади, пише или най-малкото да прояви интерес към това, което му предлагаме.

-липса на мобилна версия – всички цъкат на мобилните си телефони. Да, вероятно сега и ти четеш тази статия от телефона си. И затова е добре да направиш мобилна версия на уебсайта си, която много лесно да отвежда потребителя до мястото, което го интересува. Мобилната версия улеснява комуникацията с вас и дава възможност на хората да се запознаят с вашия бизнес по много по-лесен и бърз начин.

 

5.Липса на цялостна концепция

Когато нямаме цялостна концепция, очакваме че Фейсбук ще я изгради. С писане на 2-3 поста и пускане на няколко кампании, ние мислим, че вече сме изградили бранд и име. Но това не е така. Цялостната концепция е преди всичко. Тя се обмисля още преди да сме измислили името на нашия бизнес.
Преди да започнем с рекламата във Фейсбук е важно да знаем – кои сме, какво предлагаме, как ще го предлагаме, как ще комуникираме, как ще изглеждаме, кои са нашите цветове, ще имаме ли лого, какво ще е нашето държание и още други важни основополагащи въпроси.
Цялостната концепция е нещо, което се интегрира не само във Фейсбук, но и на уебсайта и всички други платформи, които ползваме за комуникация с клиенти (физически и виртуални).

Само така ще станем разпознаваеми и хората ще свързват нашето име с определено чувство. Чувството е това, което се опитваме да създадем, чрез всичкия маркетинг, който прилагаме. Целта е всяка една “запетая” да говори по един и същи начин на нашите клиенти, така че те да ни възприемат по определен начин, да ги караме да ни разпознават и да будим определено чувство в тях.

Цялото това усещане трябва да се предаде и на фейсбук страницата, защото само така ще си проправим пътя към сърцето на потребителя.

 

6. Неправилно таргетиране

И като се започне едно безразборно таргетиране. Или просто пускане на реклами без ясна цел, незнайно на кого…Просто така, да има реклама…
И се хващам за главата и се чудя ЗАЩО? Скъпи хора, които четете това – Фейсбук е създал безплатна рекламна платформа за пускане на реклами във Фейсбук. Моля ви, ползвайте я правилно. Във въпросната платформа има функции за създаване на различен тип аудитории. Там вътре има критерии, по които можем да селектираме хората, които да виждат нашата реклама. Имаме възможност да зададем пол, възраст, локация, интереси и ще много други интересни неща, които работят САМО В НАША ПОЛЗА.

Няма ограничение при създаване на аудитории с конкретни интереси. Можем да опитваме да рекламираме на различни хора, докато не попаднем на групите, които реагират на нашето послание.

Ако си мислите, че това е измислица..Грешката е във вас. Защото алгоритъмът във Фейсбук разчита поведението на потребителите и знае много добре от какво се интересува всеки човек в социалната мрежа. Е, винаги можем да достигнем до съмнителни профили със странни имена, но такива винаги ще има. И това не бива да ни отказва да търсим правилните хора, чрез правилното таргетиране.

Ако не го използвате, е възможно да губите време и пари. Докато всъщност, може да печелите наистина много.

 

7.Мотивация? Къде си?

Напоследък провеждам доста корпоративни и индивидуални обучения с хора от различни сфери на дейност. И понякога се изумявам как има хора, които са готови на всичко да използват всеки един съвет, само и само да успеят в социалната мрежа. И затова мога само да ги адмирирам. Те са решени да успеят по един или друг начин.
Не винаги е така, обаче. Забелязала съм, че има хора, които посещават обучения и семинари, но след това не прилагат наученото. Доста съм анализирала това.
Според мен, се дължи на факта, че те все още не са повярвали в силата на социалната мрежа и правят всичко това, заради едно ОГРОМНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ. Защо не би трябвало да мислим така?
Фактът, че Фейсбук може да ни помогне да стигнем до потенциалните си нови клиенти е достатъчно мотивиращо да пускаме публикации всеки ден.
Знам, че много от вас си мислят, колко е безсмислено да пускаш разни снимчици всеки ден и как вероятно никой не ги вижда…Но това не е така. Когато сме мотивирани да даваме качествено съдържание на нашите последователи, когато го правим редовно, те започват да свикват с нашия образ и започват сами да търсят това, което предоставяме като информация.

Ако сте затрупани с много задачи през седмицата, може да отделяте по 1-2 часа вечер или през уикенда, за да нагласите публикациите, които да се пускат във вашата Фейсбук страница.

8.Това е една точка, която оставям на теб. Предлагам ти да споделиш причината, поради която предприемачите (или маркетолозите) допускат грешка с Фейсбук. Време е да се развихриш.

 

Ако ти е допаднало мнението ми – не забравяй да натиснеш бутона “споделяне” (share). 

Виж първа част по темата тук – 7 грешки, които предприемачите допускат с Фейсбук (1 част)

 

А ако искаш да разбереш дали се движиш в правилната посока, дали твоята Фейсбук страница има потенциал…Или пък искаш да се научиш да управляваш самостоятелно своята Фейсбук реклама за бизнеса….

Потърси ме за Индивидуално обучение или Консултация.

Може да изпратиш своето запитване тук!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.