3 съвета срещу страх от говорене пред публика

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / 3 съвета срещу страх от говорене пред публика

Здравей, аз съм Роси Георгиева, и в тази статия ще ти споделя една част от опита, който успях да натрупам през годините като презентатор. Не съм от хората, които ще ти кажат, че са най-добрите в презентирането. Не вярвам, че има най-добри хора в нещо. Но вярвам, че има такива, които умеят да се продават/презентират добре. Е, виж, в това вярвам, че съм добра.

Може да ти се стори, че се хваля сама. Но имам въпрос – как да очакваме някой да ни похвали и оцени, ако първо ние не направим това със себе си? Ако имаш отговор на този въпрос, може да оставиш коментар под статията. Обичам да си говоря с хората, така че смело пиши.

Едно нещо съм научила на 100% от всичко, което съм преживяла пред аудитория (десетки корпоративни, индивидуални обучения и семинари за Фейсбук и Онлайн брандинг). Не просто съм го научила, а съм го осъзнала, разбрала и го прилагам всеки път.
Трябва да си горд със себе си, когато си на сцена, когато пишеш статия или когато правиш видео за Фейсбук, например. Тогава и само тогава имаш шанс да бъдеш от добрите презентатори. От онези, които постигат аплодисменти и които получават комплименти след всяка реч. Признавам си, опияняващо е. 

Важно е да знаеш, че съм от хората които не залагат на думите в книгите, а на практиката в работата. Имам смелостта да ти давам тези съвети, защото неведнъж съм виждала огъня в очите на аудиторията. Това и само това, е единственото, което има значение, излезеш ли на сцена. Ако още 200 очи горят с теб по темата, за която говориш, значи си свършил добра работа и си постигнал добра комуникация.

Вярвам, че тези 3 основни съвета ще ти помогнат в това начинание.

Първо. Какво са презентационните умения? Какво означава да презентираш пред публика? Предлагам ти да не усложняваме нещата и да си кажем истината право в очите – това си е продажба. Когато излезем на сцена пред аудитория, ние избираме какво да продаваме – себе си (като професионалист/експерт), идея, проект, продукт, услуга.

За теб какво означават презентационните умения? Остави коментар, ако желаеш, ще се радвам да разбера мнението ти.

А сега, нека пристъпим към съветите.

 

1.Подготовка

Не разбирам защо хората не го правят. Те просто избират да не се готвят за презентацията. Или не, по-скоро избират да си подготвят power point презентацията и всичко свърша до там. Текстът се нанася върху слайдовете и някак си, нищо друго не следва след тази дейност.

Всичко останало като поведение, какво говорим, как го говорим – всичко това остава на заден план. Сякаш няма никакво значение. Всъщност, за да не се страхуваме да говорим пред публика и за да създаваме тази увереност, за която говорих по-горе, е много важно да репетираме това, за което ще говорим.

Под репетиция нямам предвид да си направите записки на малки бели листчета, които да четете пред хората. Имам предвид да умеете да говорите и без тях. Аз гласувам листчетата да останат само като помощен материал, към който да се обърнем при нужда. А цялото говорене пред публиката да се базира на нашите устни репетиции преди това.

Повярвайте ми, ако поне 3 пъти изрепетирате всичко, което ще кажете у дома, страхът пред аудиторията ще спадне на половина. Изпитано е!

 

2.Говори като на приятел

Когато сме експерти по дадена тема, забравяме, че не винаги другите в залата са такива. Да вземем пример. Вие сте мениджър в компания, която има за цел да продаде рекламен проект на клиент. Клиентът не разбира от реклама. Но той вероятно разбира от продукта си и от това, че иска да го продаде, чрез реклама.

Ако цялата ни презентация е наситена с термини като импресии, кликове, рийч и други подобни, и нашият потенциален клиент не разбира и дума от това…Мисля, че сценарият няма да се развие в добра посока. Тук е важно да уточня – целта не е да се правим на глупави, не е нужно да говорим с елементарни думи или да се държим като “приятелчета”. Идеята е да смъкнем бариерата до толкова, че другият отсреща да ни разбере.
Напомня ли ти за нещо това? Да, правилно се сети. Презентирането е като с връзките. Ако искаш една връзка да се развива във времето, комуникирай правилно.

Когато ползваме сложни термини от дадена област, ние може да изглеждаме до някаква степен експерти, но често оставаме неразбрани. А когато презентираме, е много важно да бъдем разбрани. Само когато ни разберат, имаме шанс да ни харесат. Само когато ни харесват, имаме шанс “да ни купят”. Нали?

 

3.Комуникирай с аудиторията 

Спомням си…Да, спомням си една много мъчителна презентация на една успяла в бизнеса дама. Тя застана на сцената. Застана и не се мръдна от мястото си. И говореше тихо. И говореше мъчително. И не зададе, нито един въпрос. Сякаш в залата беше само тя, а ние (публиката) бяхме мебели.

Това е най-гадното нещо на света. Добре, преувеличавам, но наистина не звучи добре, нали? За да преодолеем страха от презентирането, е добре да преодолеем страха от публиката. Тези две неща обикновено са свързани.

Когато сме на сцена силно съветвам да си говорим с аудиторията – да задаваме въпроси, да питаме дали ни разбират, да се интересуваме от мнението на хората там. Опитът ми показва, че това смъква бариери, задръжки, страхове, защото в сърцевината си ние всички сме хора. Просто едни хора са дошли в една зала, за да чуят какво има да каже един човек.

Вместо да се тревожим от това, трябва да се гордеем и да се радваме, че сме заслужили това признание. Какво ще кажеш?

След всичко изписано, вероятно си разбрал, че обичам да говоря. Да, така е. Прав си. Не просто говоря, а говоря много.

Но не обичам да говоря сама. Харесва ми да си говоря с другите и да предавам знанията си на тях. Затова те каня на едно много специално събитие. 

На него няма да си говорим. А ще действаме повече на практика. Заедно.

Заповядай на събитието “Презентирай уверено и продай идеята си!”

Ще се състои на 23.02.2018 от 15:00 до 17:30 часа – сграда “Infininity Tower” – бул. „България“ 69, административна сграда на мол “България”!

 

Събитието е подходящо:
– за всеки, който се притеснява да говори пред аудитория и иска да бъде по-добър в това
– за всеки, който иска да презентира завладяващо и уверено, така че да продаде идеята си
– за всеки, на който се налага да презентира идеи/проекти пред екип/колеги/работодатели
– за всеки, който се заминава с продажби и общува с много хора всеки ден
– за всеки, който иска да се продава по-успешно във Фейсбук 

 

Стандартна цена – 25лв
ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА – 15лв с регистрация и плащане до 17.02.2018
Запишете се тук: https://goo.gl/forms/t5mwysjHwSXRGiRk1

ПРОГРАМА

15:00-17:30

– Какво означава да умееш да презентираш добре и защо ни е нужно изобщо?
– Как да се подготвим преди презентиране?
– Техники, които приковават вниманието
– Как да се държим на сцена, докато всички погледи са в нас?
– Как да презентираме, чрез Фейсбук видео, така че да се продаваме успешно?
– Примери за успешни презентации
– Упражнения с аудиторията

Събитието ще бъде изцяло ориентирано към публиката, ще има време за въпроси и импровизации, така че бъдете подготвени за един полезен и забавен следобед 😉

17:30- 19:00 – Бизнес нетуъркинг в Terrace cafe на Play Park в МОЛ БЪЛГАРИЯ

Малко информация за опита ми:

Роси Георгиева – фейсбук маркетинг специалист, консултант и обучител.

През последната година се превърнах в презентатор на мащабни събития по теми като – презентационни умения, онлайн брандинг, фейсбук маркетинг”.

Собственик съм на бутикова агенция за фейсбук маркетинг – Фейс Профитс.

Вече имам проведени десетки обучения и семинари – индивидуални, корпоративни и пред по-голяма аудитория, които имат за цел да помогнат на бизнеса да управлява самостоятелно своя Фейсбук маркетинг.

Много се радвам, че през последната година имах честта да говоря пред толкова много хора и да изживея емоции, които до сега не съм изпитвала. И най-важното – да се науча да владея аудитории на различни възрасти (между 18 и 60) и с различни разбирания за маркетинг и бизнес. Безспорно това е едно от нещата, с които се гордея.

Радвам се, че се научих и на най-важното – да превръщам всяко обучение и лекция в диалог и преживяване. Такова, каквото да те разтърси и трансформира.

Аз не съм от хората, които четат книга и след това правят семинар на база теория.

Смело заявявам, че презентационните умения са нещо, което първо развих в практиката и сега искам да споделя този опит с други хора.

Стандартна цена – 25лв
ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА – 15лв с регистрация и плащане до 17.02.2018
Запишете се тук: https://goo.gl/forms/t5mwysjHwSXRGiRk1

 

 

Вижте едно много интересно интервю по темата – презентиране и Фейсбук ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.