3 грешки, които предприемачите допускат в социалните мрежи

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / 3 грешки, които предприемачите допускат в социалните мрежи

 

През последните няколко месеца ставаме свидетели на нова ера във Фейсбук и Инстаграм.

🔥Динамиката на времето ни предизвиква да развиваме дейността и бизнеса си онлайн. Уебсайтът е вече нещо задължително. А добрият уебсайт е силно препоръчителен.

Присъствието в социалните мрежи се превърна от навик в предизвикателство – как да бъдеш по-разпознаваем, различен, харесван, следван? Всички искаме това и сякаш често не става дума само за Бизнес страниците…

На тази психология се базира и желанието на хората да бъдат онлайн.

Именно затова процъфтява тази индустрия. Фейсбук и Инстаграм са едни от водещите брандове  измежду всички социални мрежи. Но преди да решим да се развиваме там, трябва да преценим дали е подходящо място и дали там е нашата аудитория – тази, която ще се превърне в клиент.

Едно е да правим нещо си в Интернет, друго е да го правим добре – визуално и концептуално.

🔥Работя с клиенти вече 8 години и се сблъсквам ежедневно с техни казуси. С някои от тях работим плътно всеки ден, развивайки техните канали във Фейсбук и Инстаграм, както и сайтовете им. Но има и такива, с които работим задълбочено и ясно се вижда, когато на човек му липсва яснота и посока – какво точно правя, защо го правя, как да го направя по-добре?

✍✍Често се пораждат въпроси:
-От Фейсбук ли да започна или вече да правя сайт?
-Има ли смисъл да бъда в Инстаграм?
-Как да влияя на хората, чрез съдържанието, което публикувам?
-Какво да публикувам, за да бъде интересно?
-Какви реклами да пускам?
-как да говоря по време на лайв?
-Колко бюджет да си отделя и кога да спра дадена кампания?
-Как да разбирам това имало ли е ефект или не?

Липсата на тези отговори често създава проблеми, фрустрация, води до слаби резултати, както в развитието на бранда, така и при директните продажби.

Ето защо ще засегна някои основни теми, които силно се надявам, че ще ви помогнат.

1.Един от основните въпроси е – ще сгреша ли, ако направя така?

Отговорът е – НЕ!

Експериментирайте, опитвайте, не се престаравайте винаги. Това е основният и първи съвет, който мога да дам. Без действия и грешки, нещата няма да станат по-добри.

При съдържанието винаги може да се сгреши, но пък винаги може да се поправиш и да надградиш. Основната идея е да даваш. Особено ако предлагаш услуги или интелектуални продукти – тогава добавената стойност трябва да е многото качествено съдържание.

Разбира се, не трябва да се подценява обслужването и комуникацията с клиента, които в последствие водят до препоръка и маркетинг от уста на уста.

Ето и 2 видеа, които могат да помогнат:

За какво да говорим на аудиторията ни в Инстаграм?

Бариерите, които ни пречат да се развиваме във Фейсбук и Инстаграм!

 

 

2.Целта

Това е основен проблем. Считаме, че можем да имаме само една цел и това го прилагаме върху самите кампании, особено при настройката – чисто технически.

Първо трябва да се помисли за основната, глобалната цел на бизнеса/дейността. И след това, на база основната идея, да се разпростираме по самите възможности на социалните мрежи.

Всичко зависи от това с какви темпове искаме да се движим. Разбира се, че ако имаме 50лв. за платена реклама на седмица, няма да се впускаме в големи стратегии и подробни кампании.

Но пък, можем да ги разпределим така, че те да ни носят нужните резултати.

Ако пък имаме по-солидни бюджети за реклама, тогава ще трябва да се измисли нужната комбинация от различни кампании, съобразявайки съдържанието, което да рекламира всяка една от тях. И под кампании, тук имам предвид рекламите, които настройваме пред Ads Manager на Фейсбук.

За тази цел е добре да сме запознати с възможностите, които предлагат Фейсбук и Инстаграм. И след това да преценим (малката или голямата сума) в какво да се налее – трафик на сайта ли, трафик на страницата ли, или инвестиция в платено събитие (което между другото, може да е един много добър маркетинг инструмент и цел, която да донесе много благоприятни последствия за бизнеса).

Ето полезно видео по темата:

Рекламните кампании и техните цели

 

3.Визията – много често я подценяваме. В някои случаи я надценяваме. Което пък е другата крайност. 

Хубаво е да има баланс и да не оставяме това да ни спре в развитието ни. Винаги можем да бъдем по-добри и по-адекватни визуално за пазара, но пък е добре да действаме, вместо да мислим една картинка по една седмица. Все пак, нещата в социалните мрежи са доста динамични и ако не сме постоянни, това ще ни губи възможността от постепенното лавинообразно натрупване, което става с времето.

Това не означава, че е задължително да публикувате всеки ден по 10 пъти на страниците си. Даже, силно ви препоръчвам да не го правите. Балансът в живота е добре да се търси и в социалните мрежи. Не се шегувам. 👌👌👌

Но и това зависи много от СТРАТЕГИЯТА и целта на бизнеса. Какво иска да постигне той? Брандът – какво иска да каже, какво усещане иска да остави?

Иска да е близък, достъпен, емоционален? Или иска да създава респект, да показва малко, но качествено, което да се помни дълго време? 

Това са въпроси, на които е добре да си отговорите още преди да сте започнали с брандирането си в Интернет.

Ето още подробности по темата:

“Визията във Фейсбук и Инстаграм”

 

“Много е модерно да се каже – “Билетите свършват, побързайте.” Нали? Така хората искат да си купуват билети, за да не пропуснат. Всъщност, това е психологически трик. Поне така се говори в маркетинга.
Аз ще ви кажа истината, обаче – местата при нас не свършват. Още може, очаквам ви. 

Но вече има запазени и заплатени. И не са малко.
И аз мога само да кажа – БЛАГОДАРЯ, БУРГАС! 

Заповядайте на 10-ти септември в Бургас!

Брандинг и реклама в социалните мрежи – практически семинар – вижте тук! 

 

 

Ако пък предпочитате да работим индивидуално по вашите казуси, бизнес или дейност, вижте повече тук:

 

 

За Роси Георгиева:
Води корпоративни и индивидуални обучения на тема фейсбук и инстаграм реклама, онлайн брандинг и презентационни умения.

Била е гост-лектор в много университети, а тази година ще води отделна дисциплина по “Social media marketing” във ВУЗФ – СОФИЯ.

Собственик и управител на бутикова агенция за дигитален маркетинг Фейс Профитс.

Помогнала е на много бизнеси в най-различни сфери да увеличат продажбите си и разпознаваемостта си през социалната мрежа Фейсбук.

Фейс Профитс предлага изработка на маркетинг стратегии и концепции, изработка на уебсайт/онлайн магазин, графичен и уеб дизайн, имейл маркетинг, развитие на бранда в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.