3 важни условия за успешната фейсбук реклама

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / 3 важни условия за успешната фейсбук реклама

Да печелим, докато си почиваме? Не е ли това целта на всички ни? Много хубава цел, бих казала. И един от начините да се постигне това е  – успешен бизнес в Интернет. Да, Интернет дава възможности без граници. Точно затова Фейсбук е толкова важен. И точно за това всички искат да успеят с него.

Тази статия е подходяща за маркетолози, предприемачи, фрийлансъри и всеки, който иска да развива бранд, и да намира клиенти със социалната мрежа Фейсбук. Подходяща е и за тези, които все още се питат как да започнат и дали въобще Фейсбук е тяхното място.

Позволявам си да споделя всички това на база опит и работа в сферата на Фейсбук рекламата вече над 4 години. Всичко, което пиша са изводи, до които е много трудно да стигне човек, ако не се е сблъсквал с един и също проблем над 10 пъти. Да, точно така. Понякога един път не е достатъчен, за да се осъзнаем. Затова пък съществува опита. И се надявам с тези мои разсъждения да ви помогна да избегнете моите сблъсъци.

Струва ми се, че когато хората чуят Фейсбук и някак си в главата им изниква картината как се препичат на екзотичен остров, докато в банковата им сметка се вливат хиляди левове. Без много напъване, без много старание, ей така си пускат фейсбук рекламата и нещата започват да се случват.

Ще ви разочаровам, защото до този момент може да стигнем, след като сме извървели определен път. А и след това, Фейсбук може да реши да направи още 15 промени за 24 часа и да се наложи да се сбогувате с хамака си.

Ако все още нямате добър резултат от Фейсбук рекламата или се питате как да започнете или се чудите ДАЛИ да започвате, изобщо, ето 3 важни неща, върху които да помислите преди да се захващате с целия този процес.

3 задължителни условия за успешна фейсбук реклама

1.Ясен продукт 

Преди да започнем с рекламата във Фейсбук е добре да знаем – какво продаваме? Напоследък ми се струва, че съществува една такава мания – “Искаме да продаваме всичко, преди да знаем дали някой се интересува от това.”
Виждам, че когато някой има проблем с продажбите си казва: “А, Фейсбук, още едно място да продавам.” Дори да е така и дори Фейсбук да е подходяща платформа за намиране на последователи и клиенти, е важно преди това да си изясним какво наистина ще продаваме там. Особено когато сме в самото начало, трябва да определим продуктите/услугите, за които ще говорим и за които ще пускаме платена реклама.
Казвам ви от сега, отговорът не е: “Всичко ни е важно и ще продаваме всичко!”

Когато искаме да продаваме всичко, се разпиляваме и забравяме нашата основна цел. Енергията ни се пръска по различни продукти, компоненти и резултати. Ако все още сте в началото на този процес, спестете си време и пари, и изберете продуктите, с които ще започнете рекламата. Не ви съветвам да е всичко, което предлагате и то веднага. Аз лично бих започнала платената реклама с 1 до 2 продукта и бих си дала до 2-3 седмици за тестване. Ако нещата се получават, можем да минем към следващите продукти. Това, разбира се, е подходяща стратегия за тези, които продават много артикули и услуги.
За тези от вас, които имат по-малко от 5 ситуацията е почти същата.

Още нещо много важно. Преди да започнете трябва да знаете, дали този продукт/услуга в момента е търсен на пазара? Имате ли конкуренция? Подходящо ли е времето, сезонът?
Защото ако продуктът не е търсен по принцип или не е търсен точно в този момент, в който рекламирате, рискувате да загубите време и средства в пускане на фейсбук реклами. Ако сме сигурни, че пазарът има нужда от това и сме наясно, че сега е подходящото време, е хубаво да определим с какво започваме. Фокусирайки се върху един конкретен казус, ще можем спокойно да тестваме и анализираме без огромен финансов риск.

Вижте първо как работи Фейсбук, направете няколко теста, вижте реакцията на потребителите и след това се впускайте в мащабни кампании с огромни бюджети.

 

2.Ясен таргет 

Да кажем, че сме определили нашия продукт, наясно сме, че той е супер, искан е и периодът е адекватен да започнем с рекламата. Време е да определим на кого ще продаваме. Пак да отбележа, отговорът не е “на всички.” Всъщност, този отговор винаги е грешен, защото вече условията на пазара са много различни. Вече не сме в епохата, когато има един или два вида сирене.  Вече има сигурно над десет вида сирене. И хората са бомбандирани с реклами, които им крещят “купете си най-хубавото сирене”. И тези реклами не са само по телевизията, а и в социалните мрежи.
Най-простичко казано – предлагането е твърде много и пазарът е пренаситен. Никой не чака с отворени обятия поредния продукт, за който да му бъде обяснявано колко е хубав и за който си заслужава да даваме парите си.

И така, вече знаем, че е много трудно да сме уникални и да нямаме конкуренция. С оглед на този кратък анализ препоръчвам да си изясним на кого продаваме. Време е да дефинираме интересите, местоположението, годините и всички останали критерии, които характеризират нашите потенциални клиенти.
Без да знаем кои са те, ще бъде трудно да използваме Фейсбук рекламата в наша полза. По простата причина, че вече има твърде много хора, които рекламират във Фейсбук. Вече има твърде много продукти, които очакват да бъдат купени. Има твърде много реклами и продаване, и ако нашият клиент не се припознае в нашата реклама, ще бъде много трудно посланието ни да стигне до него.
Ако ви е трудно да определите таргета си във Фейсбук, може да започнете да го определяте спрямо реалните си клиенти извън социалната мрежа. Кой търси вашите продукти сега, какви са вашите клиенти извън дигиталния свят, кои са хората, които имат нужда от вашите продукти? Как изглеждат, къде излизат, какво правят, в какво инвестират? Всъщност, това е много добър въпрос – “За какво нашите клиенти обичат да дават парите си?”.

 

3.Ясна цел 

Сега да си представим, че вече сме готови за рекламата във Фейсбук. Преди да стартираме такава е важно да знаем, каква е нашата цел. Искаме да развиваме бранд или искаме да продаваме конкретен продукт/услуга?

Целта се определя и от това на какъв етап от развитието си във Фейсбук се намираме? Ако сме в самото начало, е добре да започнем да създаваме съдържание за бизнес страницата си още преди да пуснем платената реклама. Хубаво е първата ни стъпка от Фейсбук рекламата да бъде откриване на фенове и последователи. Важно е да поканим вече реалните ни клиенти да харесат нашата страница и да ни последват в мрежата. Всички тези стъпки ще ни помогнат да изградим началото на нашето общество и верни последователи. Всичко това ще помогне да градим доверие и всички нови хора, които се присъединяват към нашата бизнес страница да виждат, че това, което правим е истинско и полезно.

Ако сме на по-късен етап от развитието си във Фейсбук и вече имаме фейсбук страница, както и няколко опита за реклама, е добре да определим с какво конкретно ще продължим и какво целим с него – да събираме имейли, да градим фен база, да увеличаваме трафика на сайта, да засилваме запитвания през страницата?
Това са важни въпроси, а техните отговори помагат да разберем какъв тип кампания да създадем чисто технически. Както знаете, Фейсбук предлага няколко вида реклами и те са съобразени с нашите цели.
Сигурно забелязахте, не говоря за продажби. И това не е случайно. Работата с Фейсбук ми показа, че той не е социалната мрежа, която продава директно. Фейсбук е страхотен инструмент, който подпомага продажбата и то по много, много успешен начин. Но за тази цел е важно първо да сме си отговорили на всички въпроси, дискутирани в тази статия.

E, надявам се нещата да ти потръгнат до толкова, че да захвърлиш грижите и да се насладиш максимално на лятото. Точно както се вижда на снимката към тази статия. Защото е възможно, стига да предприемем правилните стъпки преди това. Пожелавам ти да натрупаш нужните знания и опит, за да може Фейсбук да работи успешно за теб. А ако искаш да си спестиш малко време от проучвания, ако искаш да почерпиш опит от нашия екип…

 

Потърси ме за Индивидуално обучение или Консултация.

Може да изпратиш своето запитване тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.