10 Фейсбук промени, важни за Бизнеса

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / 10 Фейсбук промени, важни за Бизнеса

Ако се интересувате от Фейсбук за бизнес и брандинг, тази статия е подходяща за вас.

За тези, които следят нашата официална Фейсбук страница, това, което споделям, може би не е ново. Но в тази статия съм събрала част от много важните промени за Бизнеса във Фейсбук. Ако не сте им обърнали внимание, сега е моментът.

Това, което показвам като примери са неща, които виждам през моя бизнес профил във Фейсбук. Много от тези промени бяха очаквани.  Със сигурност има и много такива, които още не са се появили при мен. Но всичко ново, което ми попадне, ще бързам да споделям.

Започвам.

Затворени групи

Ако не знаете, затворените групи се превърнаха в невероятен фокус за Фейсбук. Собственикът, Марк Зукърбърг, обяви преди около 2 месеца, че групите са от изключително значение за обществата във Фейсбук, защото те служат за комуникация и сближаване. Не просто за свързване между хората. Фейсбук има нова мисия – да прави хората по-близки. Точно затова през последните месеци се радваме на промени, свързани със затворените групи на Фейсбук.

Ето какво наблюдавам при мен.

1.Възможност за поставяне на таб “Група” в основното Фейсбук меню на бизнес страницата – за много бизнеси, затворените групи във Фейсбук са от изключително значение. Не пропускайте да добавите групата на вашия официален бизнес към менюто на страницата си. Това може да направите през официалните настройки на страницата си.

 

 

 

 

 

 

 

2. Можем да изпращаме анкета с до 3 въпроса на тези, които искат да се включат в затворената група, която управляваме. След това можем да разгледаме отговорите преценим дали е удачно да ги добавим. Аз вече пробвах анкетата. Мисля, че хората още не са свикнали с това и не всички ми отговориха. Но вярвам, че това е супер силен инструмент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Можем да настройваме постове, които да се пускат в друг ден и час. Точно както в официалните бизнес страници на Фейсбук. Само че тук, възможността за публикуване изглежда повече като все едно публикуваме от личен профил. Което никак не е зле, бих казала. Придава още “по-човешки” вид на комуникацията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според източници, от групите можем да очакваме много нови настройки, които ще ни послужат да ги менажираме още по-успешно. Съвсем скоро ще се появят статистки, които ще показват активността в тях.

 

Оптимизация на Фейсбук рекламите

Как избирате да оптимизирате рекламата си?
1.За импресии
2.За обхват
3.За кликове?

Сега вече има нещо ново, което Фейсбук добавя с цел по-добро измерване на резултатите – “Landing Page View” или оптимизация на рекламата с цел посещение на конкретна лендинг страница. До момента това можехме да предизвикаме това с оптимизация Link Click, но никога не можехме да бъдем сигурни, че въпросната лендинг страница ще бъде отворена напълно. Защото много често някой клика на рекламата и преди да му се отвори сайта, по някаква причина, той решава да го затвори.

За да ползвате “Landing Page View”, кликнете на стрелкичката до текста Link Clicks и просто го посочете. Това се намира в рекламния панел на Фейсбук – Ads Manager в раздел Ad Sets.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Споделено съдържание от източници извън Фейсбук

1.Бизнес страници, които не са официално издатели, медии или верифицирани страници, няма да могат да редактират съдържанието към споделяни линкове от външни източници, т.е. уеб сайтове.

Какво имам предвид? Много от вас знаят, че когато споделяш линк през фейсбук страница, можеш да промениш заглавието, снимката и текста към снимката на въпросния споделен материал. И целта на това (в повечето случаи) беше да бъдеш възможно най-атрактивен и интересен за четене и споделяне. Сега вече това редактиране не може да се прави. Прилагам снимка, в която показвам как споделям блог пост от моя сайт и очевидно, че не мога да си редактирам заглавието. Мога само да махна или да добавя нова снимка. 

Специално за издателите ще има нова настройка в раздел “Публикации на страницата”, където ще може да се верифицира собствеността на домейна, откъдето се споделят линковете. Настройката трябва да излезе под името – “Link Ownership.” Препоръчвам на тези, които не боравят с кодове да обсъдят това със своя програмист.
Тази верификация трябва да се направи до 12 септември 2017, защото след това опцията няма да съществува.

Причината за тази промяна са фалшивите новини, чието разпространение от Фейсбук искат да спрат. Това, според тях, е най-добрият начин, по който това може да се направи. Под фалшиви новини, имаме предвид, да се споделя едно съдържание във Фейсбук, а когато се кликне на линка, да се отвори уеб страница, която няма общо с написаното във Фейсбук и целта е била просто много висок трафик. Отново с цел реклама…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Споделяне на съдържание и добавяне на бутон Messenger, директно в страницата

Messenger вече се превръща в огромна бездна, която има за цел да замести имейлите. Едва ли това скоро ще се случи, но Фейсбук работи усилено в тази посока…
Само вижте – call to action (призив към действие) за изпращане на лично съобщение, директно към поста. До сега подобно нещо можехме да правим с постове под формата на link click (правоъгълните постове).
Сега към обикновена снимка може да се прикачи бутон за лично съобщение.

В Messenger вече може да се радваме и на реклама, както и на страхотни възможности тип “имейл маркетинг”, но това ще разгледам в следващата статия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Промени в основния алгоритъм на Фейсбук 

1.Фейсбук промени отново алгоритъма си.  Какво означава това  за бизнеса?
Промяната е свързана със забележете – ОРГАНИЧНИЯ обхват. Свързана е с всички тези бизнес страници, които имат за цел да привличат трафик на сайта си, който съдържа безполезно съдържание и твърде много реклами.

Всички тези сайтове, които се издържат от рекламодатели и имат за цел просто да събират трафик през фейсбук (повече посетители) – е, кофти работа за тях!
Всички постове с линкове ще бъдат преглеждани от софтуер. И не само постовете, но и сайтовете, на които попадаш след като кликнеш на тях. Ако се засече безинтересно, безполезно, нерелевантно съдържание – пишете органичният обхват “орязан”. Тоест, тези постове ще се виждат от много по-малко хора – умишлено!
Същите тези пост-линкове вероятно ще загубят възможността да пускат платена реклама през фейсбук.

2.Вашият сайт има ли добра мобилна версия? Ако не, време да затегнете коланите и да си спретнете такава, ако не искате трафикът от Фейсбук лекичко да спадне.
От Фейсбук са обявили, че ще се дава приоритет на сайтове, които зареждат бързо и имат добра мобилна версия.
Защо? Защото според техните проучвания, 40% от хората, които не успеят да видят сайта до 3 секунди (тоест, сайтът не им се зареди), затварят прозореца и напускат въпросния сайт.

 

Фейсбук Видео

Много удобно! Отново едно предимство за видеото във Фейсбук. Какво означава това за бизнеса – правете фейсбук лайв и друг тип видеа, защото фейсбук улеснява гледането на видео материали все повече!
Всяко видео разполага с тази опция долу вдясно. Както показвам на снимките.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фейсбук Общност

Бутон Community (Общност). Защо това е важно? Защото Фейсбук подчертава значението на комуникацията между близки хора. А качествената комуникация се постига с качествено съдържание! Отново всичко води до доверието, което е задължителна предпоставка за откриване на последователи и клиенти.

Когато кликна на него виждам профилите на приятели ми, които са харесали страницата. Виждам приятелите, които са публикували нещо с името на страницата и непознати хора, които са писали постове директно в страницата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aко има нещо, което искаш да допълниш, остави своя коментар. Ако ти е харесала статията – харесай, сподели и благодаря!

 

А ако искаш да разбереш дали се движиш в правилната посока, дали твоята Фейсбук страница има потенциал…Ако ти трябват идеи и помощ за интересно съдържание за твоята Фейсбук страница…Или пък искаш да се научиш да управляваш самостоятелно своята Фейсбук реклама за бизнеса….

Потърси ме за Индивидуално обучение или Консултация.

Може да изпратиш своето запитване тук!

2 thoughts on “10 Фейсбук промени, важни за Бизнеса

  1. Здравейте,
    Чудесна и много полезна статия! Мога ли да попитам, ако не излиза възможност за добавяне на таб за група от настройките на страницата. Как по друг начин може да добавиш такъв таб?

  2. Чудесна статия. Преди няколко дни създадох страница, само че не се вижда когато някой иска да е анмери в търсачката. Къде е проблема

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.