10-те божи заповеди за богатство и щастлив живот (част 2)

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / 10-те божи заповеди за богатство и щастлив живот (част 2)

 Здравей, аз съм Роси Георгиева и имам няколко въпроса към теб. Желаеш ли да увеличиш богатството си? Искаш да си позволяваш повече неща? Искаш да имаш по-висок стандарт и да живееш по-добре? Моят отговор на тези въпроси е не просто “Да”, а “Дааааа”. Аз съм консултант по фейсбук маркетинг и презентационни умения. Не съм финансов експерт. Но пък знам, че да разбираш от това е много важно, за да може твоят бизнес да върви напред и за да имаш достатъчно да инвестираш в себе си, в бизнеса си, в маркетинга си.

Затова се обърнах по въпроса към моя приятел и финансов експерт Стойне Василев. Попитах го, как да бъда богата и щастлива? Не искам просто да “печеля пари”. Искам повече от този живот. Неговият отговор прочетете в следващите редове.

 

 

Автор на статията: Стойне Василев – финансов коуч с над 15 години опит, лектор и собственик на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България – SmartMoney.bg

10-те божи заповеди за богатство и щастлив живот (част 1)

Заповед № 6 Бъдете пестеливи, но не евтини

Ключът към натрупване на богатство и щастлив живот не е да се харчи по-малко, а да намалим разходите си, като запазим стандарта си на живот. Ако обичате да вечеряте от време на време навън, но си кажете, че повече няма да го правите – да, това може да увеличи малко спестяванията ви, но ще ви накара да се чувствате кофти. Това няма да ви помогне да продължавате да спестявате, а още по-малко ще се превърне в устойчив навик.

Ако вместо това, ходите в такива ресторанти, в които има намаление на дадени ястия или специални промоции (потърсете в Grabo.bg и други сайтове), ще спестите пари и ще се чувствате добре. Ние сме ходили на хубави места в 4 и 5 звездни хотели на половин цена.

Спестяването на пари е важно, но избягването на лишения е още по-важно. Ще ви разкажа за един навик (не знам дали мога да го нарека така) от детството ми. Като малък не бях прахосник и винаги си разпределях джобните за поне една седмица напред. Като всеки тийнейджър, обаче, съм се поддавал на изкушението да си взема нещо по-скъпо, за да не се деля от другите. В тези случаи съм оставял с няколко лева за 3-4 дни напред.

Всеки разумен човек би разпределил остатъка по равно за оставащите дни. Не и аз. Това положение ме караше да се чувствам зле, като беден (не знам дали съм осъзнавал какво точно значи това). Тогава отивах в най-скъпата сладкарница в града, купувах си парче от любимата ми торта, заедно с кенче кола и се наслаждавах на мига. Последните ми пари отиваха за няколко игри на билярд с приятели, като аз „черпех”. Така се чувствах добре и вярвах, че следващите дни ще ги изкарам все някак.

И така се случваше – или баба и дядо ми даваха пари (срещу някаква работа, разбира се), или продавах някоя картинка от дъвки „Турбо”, или просто се правех, че съм си забравил парите вкъщи. Това го правя и като възрастен, въпреки че скоро не се е случвало. Ако просто разпределя оставащите ми малко пари и се лишавам, съзнанието ми ще се ограничи и ще мисли само как да спестя някоя стотинка, вместо как да изкарам още пари. Пробвайте този трик – не знам как, но действа! 

Като изключим хората, които нямат възможности и купуват евтини и нискокачествени продукти, има страшно много други хора, които така пестят и мислят, че това им помага да живеят по-добре. Аз разбрах, че това не е така. Ако това продължи достатъчно дълго време, мозъкът ни ще се превключи на „ограничен” режим и ще си мисли „Щом непрекъснато пестим и се лишаваме, значи сме бедни. Дай да се ограничаваме още повече, за да издържим по-дълго време”. А от този омагьосан кръг няма излизане. Най-много да попаднете в новините със заглавие като „Клошар почина като остави милиони левове на неизвестни наследници”.

Заповед № 7 Харчите не пари, а време

Отивате в мола и давате за дрехи от модна марка 200 лева. Но това не са само пари. Ако работите за 1,500 лева на месец или около 68 лева на ден, то вие сте изхарчили 3 дни от своя живот. Почти всичко, което притежавате, можете да си купите същото. Времето, обаче, няма как да си го купите. След като го изхарчите, не може да си го възстановите, нали?

Следващият път, когато си купувате нещо с пари, особено които са изкарани от работа, която не харесвате, вие си харчите живота. Не казвам да не си купувате нищо. Ако тези дрехи наистина ви харесват, ще ви направят щастливи и имате нужда от тях – купете си ги. Само не забравяйте, че те се равняват на 3 дни от вашия живот. Сега вече изборът е по-ясен: дрехите или три свободни дни. Кое предпочитате? В тази връзка, колко дни (месеца) струва смартфона ви?

Заповед № 8 Не отлагай за утре това, което може да спестиш днес

Спестяването, за разлика от инвестирането, е по-скоро е начин на мислене. Любимото ми клише е, че някой ще стане милионер, ако спре цигарите или сутрешното капучино. Добре звучи (и аз го използвам понякога), но няма нищо общо с действителността, нали? Това ще е истина само, ако човекът има финансова грамотност и добре инвестира и управлява спестените пари. Във всички останали случаи, парите ще отидат за нещо друго, от което няма да стане по-богат.

Всеки от вас може да си сметне, ако спестява по 5 лева на ден в продължение на 20 или 30 години и ги инвестира при 8% доходност, например. Ние сме млада демокрация и пазарно стопанство, но хората по света стават най-често милионери, не с кражби и измами, а като заделят част от дохода си и ги инвестират в продължение на много години.

Има само няколко (законни) начина да забогатеем – да наследим много пари, да се оженим/омъжим по сметка, да създадем печеливш бизнес, да монетизираме добре нашия талант, да имаме късмет …или да спестяваме и да инвестираме умно нашите пари за дълъг период от време. Вие избирате!

Заповед № 9 Завистта е твой враг 

Има две положения – може да се правите на богати или наистина да сте богати. Един живот, обаче, е недостатъчен, за да постигнете и двете. Да сте богати е много по-добре от това да имитирате висок стандарт, постигнат с кредити. Тук трябва да си признаем, че ние сме социални индивиди и когато си купуваме нещо, ни минава през ума какво ще кажат нашите приятели и близки за покупката. Това е абсолютно нормално. Това поведение, обаче, не е във ваш интерес, нито в техен. Да караш приятелите ти да ти завиждат е детинско, а ти да завиждаш на другите е глупаво. Притежаването на вещи никого не е направило щастлив.

Когато си купуваш нещо, прецени дали наистина ще ти донесе радост, дали може да си го позволиш и дали ти е нужно. Ако е така – плащай и излизай от магазина. Какъв е смисълът да завиждаш на някого за нещо, което си е купил или притежава. Радвай се с него.

Когато си на смъртно легло и ти остава малко живот, дали ще се сетиш за някоя вещ? Надали. Ще си спомниш за добрите времена, приятелите и любимите хора. Помислете си за това следващия път когато кажете „Няма проблем – ще изтегля кредит”.

Заповед № 10 Направете го по вашия начин

През живота си съм виждал много тъжни хора. Виждал съм и много щастливи. Няма две съдби, които да се повтарят. Някои виждат щастието в природата, да живеят в малка къща на село и да се чувстват свободни. Други се чувстват най-добре в офиса, той е тяхното царство и там са лъвове. Трети са се отдали на важни каузи и парите са само средство, за да ги постигнат и да помогнат на много хора.

Живейте живота си така, че да не съжалявате за нищо. Търсете вашето щастие, а не гледайте в паничката на другите. Само така може да кажете „Направих го по моя начин”.

Ще се радвам, ако тези заповеди ви помогнат да живеете по-богат и щастлив живот. Наградата за мен ще е да споделите тази статия с вашите приятели в социалните мрежи и да оставите коментар под статията за вашия път към богатството и щастието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.