Фейсбук – с нов дизайн и промени при рекламите

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Фейсбук – с нов дизайн и промени при рекламите

Здравей. 🙂 Ако случайно си пропуснал последните публикации на Фейс Профитс във Фейсбук, тук е мястото да се информираш за ключовите промени във Фейсбук, както и за маркетинг идеи, които ще ти помогнат за по-добри резултати в продажбите и брандинга ти. Надявам се да ти бъде полезно!

Първо да погледнем нещата цялостно. Много важен момент при тактиките, които ползваме за Интернет (Фейсбук, Инстаграм, уебсайт, видео) е – какво продаваме? Защо коментирам това? Защото на първо място, това е най-важното. Ако продаваме продукти, ще действаме по един начин. Ако продаваме услуги, ще действаме по друг. Ако продаваме събития – тук може да имаме комбинация от продукти и услуги. При тях е доста специфично и зависи от кого и с каква цел се организира.

Самия продукт/услуга, който продаваме ще определи как да го лансираме и какви техники ще използваме за неговото представяне. Преди няколко седмици, по време на една консултация, клиентът ме попита – “Как да създавам нови и различни аудитории във Фейсбук?”.
Аз му отговорих – “Преди да преминем към това, би ли ми казал какво продаваш? И от опитите си до момента, кое си забелязал, че предизвиква най-много запитвания, съответно поръчки през страницата и през сайта?”.

Съветът ми е – преди да преминете към детайлите, помислете как стоят нещата цялостно. Щом си изясним това, можем с размах да действаме по останалото.

Особено интересен е случаят при продажба на услуги,  да кажем личност, която предлага своите компетенции. От личен опит мога да кажа, че когато продаваме себе си и собствените си знания/възможности, е много важно да дефинираме какви са те. И това да бъде ясно обяснено, на разбираем език за потенциалния клиент. Има случаи, в които Фейсбук и Инстаграм не могат да ни свършат добра работа, те просто не са подходящи рекламни канали за абсолютно всичко. Но да кажем – за 90% от случаите са потенциална “златна мина”. Стига да знаем какво правим с тях.

Те има мощна сила, която може да разпространи нашето име сред голям кръг от хора. Могат да носят резултати/продажби във времето, дори без много усилия. Но преди това, трябва да се извърви дълъг път, който е свързван с много работа, не само в социалните мрежи, но и извън тях.

По време на този тип консултация, обсъждаме още – какво да правим с нашия уебсайт и цялостното ни Интернет позициониране.

Преминавам към Фейсбук новостите.

1.Цялостна промяна в дизайна на Фейсбук!

Дръжте се здраво, температурите се покачват, не само защото идва лято, а защото Фейсбук се появява – с чисто НОВ ДИЗАЙН! Очаквайте!
На последната Фейсбук конференция стана ясно, че предстои да видим една от най-големите дизайнерски промени на Фейсбук за последните 5 години.

Според информацията, на която попадам, новият Фейсбук идва под името FB5. 😎😎

Очаква се промяната да се види първо на мобилните устройства, а през следващите месеци – на десктоп версията. Новият дизайн пристигна на моя смартфон. Много ми прилича на Инстаграм. И ми е малко странно да боравя с Фейсбук по този начин. Но искаме, не искаме, това е положението.

Какво различно виждаме? А то е доста…

Засилва се фокуса върху изграждането на общества във Фейсбук и по тази причина ГРУПИТЕ излизат на преден план, още в момента, в който отвориш новия си Фейсбук. Можем да постваме в групи, директно през Нюз Фийда си. Това предполагам се вижда на десктоп версията, защото на телефона си в момента не виждам акцента на това.

“Meet new Friends” – чисто нова настройка, която свързва платонично хора с общи интереси, част от една група или компания. Това наистина не мога да си го представя и нямам търпение да го видя.

В тази връзка се очаква опцията “Secret Crush”, която ще помага на хората да споделят своите чувства и емоции. Предназначена е за по-срамежливите, които не смеят да споделят любовта си, директно и на живо. 😀

Маркетплейс, за който не спирам да получавам запитвания и да обяснявам, че това не е бизнес платформа, а място за продаване на вещи втора ръка. Място за физически лица, не за бизнес.
Новото при него е, че ще можем да пазаруваме ДИРЕКТНО през социалната мрежа, в самия Маркетплейс.

Сторитата ще бъдат централно поставени на Фийда. Визията малко ми напомня Инстаграм и наистина не мога да разберат защо се опитват да направят двете мрежи леко идентични…

Виждаме промяна в цветовете, синьото е доста по-малко, а бялото излиза на преден план. Промяна и в дизайна на логото на Фейсбук. Търсачката се мести вляво.

 

2.Новости при видеото

Забелязахте ли при споделяне на видео, че има нещо новичко?

Може да добавяш видеото си в секция “Watch”. Преди няколко месеца проверявах как се селектират видеата в тази част на Фейсбук и беше казано, че трябва да имаш определено качество на видеото (тоест да е добро), както и повече качени видеа, за да попаднеш там. Нещо като поредица.
А днес…Днес просто си избираш с една отметка. Хмм, странно, че голяма част от промените, дори не се коментират официално. 

п.с: Екипът на Фейс Профитс предлага:
професионално заснемане и изработка на видео
изработка на слайд шоу или гиф
 кратко видео с цел реклама или брандинг
изработка на видео визитки за фейсбук, инстаграм, youtube и уебсайта ви

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Рекламите – нова визия в рекламния панел и промени при статистиките

Някой друг да се радва на нова визия в ads manager?
Интересното е, че ако искам мога да се върна на старата… Съвсем бърз поглед и забелязвам – поява на странично меню вляво, което е изместило това отгоре в старата версия.
По-различни бутони, една идея по-извънземни, защо ли са избрали този дизайн…
Леко ненужна промяна, не мислите ли?

При рекламите има още една голяма промяна – при статистиките отпада така наречената оценка на рекламата под името “Relevance Score”. На нейно място пристигат:

-Quality Ranking – качеството на рекламата ни спрямо конкуренцията

-Engagement Rate Ranking – ангажираността на рекламата, спрямо ангажираността на рекламите на конкуренцията ти

-Conversions Rate Ranking – например, ако целиш с една реклама да вземеш имейл за уебинар (lead) и конкуренцията прави същото в момента, и то към същата аудитория, може да видиш процентния резултат на кампанията си, спрямо резултатите на конкуренцията.

Е, това е от мен за сега. Ако имаш коментар по темите по-горе, сподели под статията. Ако я намираш за полезна – сподели с приятели. Желая ти много успехи и много качествени лайкове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.