Нови статистики. Или по-скъпа Фейсбук реклама?

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Нови статистики. Или по-скъпа Фейсбук реклама?

 

Събуждаш се и се надяваш, че днес няма да има промяна. Но ето че отново ни “заливат със студена вода”. 😀
За какво да се подготвим? За спад в Импресиите. Но не като резултат. А като цифри. Говорим за общите органични импресии на фейсбук бизнес страницата.
Защо? Защото те ще започнат да се измерват по различен начин с цел да се направи по-лесна разлика между резултатите от платената фейсбук реклама и резултатите от общия органичен обхват на страницата.

🤓🤓Например: Ако някой скролва/разглежда Нюз Фийда/Новинарския поток  във Фейсбук и вижда конкретна публикация, това се брои за една импресия. Продължава да скролва в Нюз Фийда, но пак се връща нагоре и вижда същата публикация, това не се брои за втора импресия. Брои се все още за една. Но ако си затвори апликацията и след това влезе отново, и види същата публикация от преди това, импресиите се броят за две.

Да кажем, че сега се влиза много повече в детайла и общо погледнато, няма да се измерват органични импресии от един и същи човек, видял една и съща публикация за много, много кратко време.
Импресиите в общите статистики на Фейсбук

Честно казано, не разбирам защо го отразяват сега, след като напълно логично смятахме, че Импресиите от преди това се измерват по този начин. И веднага намерих отговор на размишленията си!

ВАЖНО! От Фейсбук обясняват, че това до сега се е прилагало при платените реклами, такава била методологията. И понеже се стараят да улеснят бизнеса в анализа и сравнението между платените и органичните резултати, това вече ще важи И ЗА органичните импресии на страницата.
Аз го разбирам – да не си мислим, че имаме повече импресии органично, отколко платено.
Малко като “плащайте си – има смисъл”. 😀

Има разлика между органичен обхват и органични импресии.

1.Първото е уникалното достигане, броят уникални потребители, до които е достигнало съдържанието ни. От Фейсбук го описват като ВИДЯНО съдържание, но аз пък си мисля, че може да не е видяно, защото някой е стигнал до него, но дали му е обърнал внимание и го е прочел/огледал?

2.Органичните импресии са броя показвания на дадена публикация, заедно с повторенията пред един и същи човек/акаунт. Т.е, всичките пъти, в които едно и също съдържание се е показвало.

Мноооого е тънка разликата. Човек трябва да го анализира с часове, за да схване цялата тази методология…

Да си знаем. Другите показатели за ангажираност остават същите – reach, engagement. (рийч, ингейждмънт/обхват, ангажираност). 

От Фейсбук казват, че това не е промяна в алгоритъма, няма да се отрази на резултатите. Ще им отражение само при числата на посочения параметър.

Но според мен, това е един прекрасен начин да оправдаят спад и в органичния обхват на страниците като цяло.

Забелязвали ли сте, дали публикациите ви стигат до по-малко хора напоследък? (Пишете в коментар)

 

Как това ще се отрази на ПЛАТЕНАТА ФЕЙСБУК РЕКЛАМА?

1. Аз очаквам спад не само в импресиите, но и в рийча/обхвата. Точно затова предполагам, че бизнесът отново ще се принуди да плаща повече за реклама и ако искаме конкретна публикация да стига до повече хора, ще трябва да си плащаме за това.

2. Относно управлението на платените реклами и статистиките от тях – хубаво е да обърнем внимание на резултатите и да оглеждаме импресиите, и там. Виждаме, че в доста типове кампании имаме възможност да плащаме за импресии, а в някои ни задължават да плащаме за това. Възможно ли е да използват тази “ПРОМЯНА”, за да ни припомнят, че така работят в рекламите и всъщност да имаме по-малко резултати, инвестирайки повече бюджет?

Съвет: Където можете, избягвайте този тип оптимизация на кампанията. А в секцията “when you get charged” (за какво ще плащаме) – при възможност избирайте друга опция и следете дали цената на рекламaта драстично се покачва.
Защото някак си, плащането на импресии излизаше доста изгодно до сега.
Ако продължавате с тази оптимизация, наблюдавайте дали не поскъпва, сравнете я с предишни периоди.

Според мен тази новина не е новина. Защото нали уж нищо не се променя? Само цифрите при органичните импресии. Но кой ще каже с какъв процент? От Фейсбук си мълчат. За мен това е индиректно напомняне как работят фейсбук рекламите,  и се оправдават бъдещи покачвания на цените там.

Вие какво мислите? Пишете в коментари и споделяйте статията, на който мислите, че ще бъде полезна. 🙂

 

Дали тези СИТУАЦИИ са ви до болка познати?

☑ Желали сте да развивате Фейсбук и Инстаграм профилите и страниците си самостоятелно, но ви отнема много време, затруднявате се да мислите идеи и го правите с огромни усилия и нежелание?
Тревожите се, че колкото и усилия да полагате, сами не успявате да управлявате ефективно фейсбук рекламата си?
Изпитвате недоволство, че попадате на интересни реклами от други страници, забавно и интерактивно съдържание на конкуренти, които имат лайкове, коментари и клиенти от социалните мрежи, а при вас това не работи?!
☑Питате се дали да не се откажете от Фейсбук, защото виждате, че при вас не се получава?
☑Искате, но не успявате да управялвате Фейсбук страницата си с лекота и яснота, знаейки какво и кога да публикувате, и да пускате в реклама?

Ако откривате себе си измежду тези редове, значи сте на правилното място, защото аз и моят екип можем да ви помогнем в това начинание!

или

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.