5 промени, важни за рекламистите в България

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / 5 промени, важни за рекламистите в България

Подготвила съм няколко много важни акцента от промените, свързани с професионалната настройка на фейсбук рекламата. Трябва да ви кажа, че самата аз се обърках, стартирайки тази статия. Защо? Защото се изписаха много промени. Но доста от тях така и не са стигнали до рекламистите в България. Държа да отбележа, че всяка една точка, коментирана тук, е проверена от мен. Много от вас сигурно знаят, че най-новите промени на Запад навлизат постепенно при нас, с известно закъснение.

Със сигурност това заглавие не ви подвежда. Тези, които ме познават знаят, че аз не обичам да говоря това, което казва пресата. А само това, което предварително съм проверила и тествала. Важна е практиката. Защото, поне според мен, всички можем да говорим добре. Стига да искаме.

Така че, след като прочетете статията, може да действате!

Първо да започна с това, какво е Фейсбук реклама – това е платената реклама, за която инвестираме конкретен бюджет. С помощта на рекламата във Фейсбук достигаме до повече от нашите потенциални и реални клиенти, които виждат нашите продукти, услуги и промоции.

Преди да започнем с настройката на фейсбук рекламата е важно да определим нашата цел – искаме лайкове, искаме ангажираност, искаме трафик към сайта? Рекламната платформа на Фейсбук вече дава много повече опции от изброените до тук. Но тези трите са основните и наистина много, много важни!

Важно е да отбележа, че всички промени, които коментирам са свързани с настройките по рекламния панел във Фейсбук – Ads Mabager и Power Editor.

Преминавам към новините, защото не е редно продажбите да чакат 😀

1.Custom Audiences

Tова са тези аудитории, които създаваме, използвайки  специалния Фейсбук пиксел.  Фейсбук пикселът дава възможност да проследим хората, които вече са посетили нашия уебсайт, купили са от него или използват наше приложение. Custom Audiences също са тези аудитории, които събираме, чрез база данни от имейли, или други контакти на наши вече реални клиенти.
Разбира се, към това има доста други настройки и опции.

Вече можем да създадем нов тип Custom Audience с наименование “Ангажираност във Фейсбук” (Engagment on Facebook). Това са аудитории, които можем да създадем на база ангажираност на потребителите, спрямо гледаемостта на видеото от страницата ни или реакцията на потребителите от другите 2 типа реклами – Lead Advert и Canvas.
Ето как изглежда тази функция в рекламния ни панел.

eng-new

Съвет от Роси : Трябва да кажа, че аз лично съм ползвала опцията, специално тази за Video Engagment. Тя служи за пускане на реклама на хора, които вече са гледали част от моите видеа (пускани на страницата до момента).Тя е подходяща най-вече, ако пускате кампания с цел повече видео гледания. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Нови опции при определяне позицията на рекламата

Тази промяна важи за частта, в която нанасяме настройките за показване на рекламата. Там ние решаваме, дали ще ползваме audience network, дали ще позиционираме рекламата си в дясна колона, дали ще пуснем рекламата в Новинарския поток или ще добавим Инстаграм реклами. Всичко това можем да намерим в настройките на Ад Сета, където самите настройки вече изглеждат по различен начин.
Освен това е добавена функцията “автоматизирано позициониране на рекламата” – с нея даваме правото на фейсбук да решава къде ще бъде поставена нашата реклама.

Малко по-надолу виждате функцията за настройка този плейсмънт (позициониране на рекламата).

adset

Съвет от Роси: По-добре сами определяйте на кои позиции да се движи вашата реклама. Това може да бъде решаващо за вашите продажби. Оставяйки Фейсбук да контролира нещата, рискувате правилното разчитане на резултатите след кампанията и съответно, предприемане на погрешните действия след това. 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Audience Network

Това е опция за таргетиране, която от тази година претърпява разширение. Тя включва потребителите на апликации, чиито собственици са трети страни (фирми, извън Фейсбук, с които мрежата си партнира). Ако решим да пускаме реклама на тези потребители, трябва да знаем, че те вече няма да са просто регистрирани лица, а такива които реално използват апликациите или посещават конкретни сайтове. Разбира се, на кои от тях ще се показва рекламата, зависи от интересите, които задаваме в таргета си.

 

audienceСъвет от Роси: Аз лично до скоро не ползвах тази опция, защото не ми бяха ясни хората, които виждат това. Но може съвсем спокойно да тествате една отделна аудитория, за да прецените дали работи за вас. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Нов Фейсбук пискел

Пикселът, който проследява посещенията на сайта ни и помага за ремаркетинга – вече е изцяло нов. Старият пиксел трябваше да се поставя на различни страници на сайта, за да може да се засичат определени действия на потребителите. Сега новият пиксел може да се постави в началото на официалния ни сайт и да проследява всички движения от рекламите на Фейсбук.

new-pixelСъвет от Роси: Пикселът на Фейсбук е чудесен инструмент за ремаркетинг. Поставете го на вашия сайт, особено когато създавате кампании за трафик към сайта или Website Conversions. Той помага за измерването цената на продажбата, което дава супер обратна връзка за качеството на рекламата и инвестицията ни. Новият пискел съчетава всички важни функции – оптимизиране на продажбите, проследяване на продажбите, ретаргетинг на аудиториите, динамични реклами. За тези, които използват още стария пиксел – имайте предвид, че той ще бъде премахнат в началото на 2017 година. 

 

 

 

 

5.Правилото за 20% текст

Както повечето от вас знаят, правилото за 20% текст гласеше, че не можем да пускаме реклами, чиито текст надвишава този процент. Фейсбук ги спираше веднага. Е, от социалната мрежа премахнаха правилото, но това съвсем не значи, че е добре да пускаме реклами с много текст. Вече количеството текст в снимката се определя под различни категории:

– ok
– ниско
-средно
-високо

Това са категории, с които фейсбук ни съобщава и ни препоръчва да премахнем излишния текст, който ще пречи на нашите реклами и популяризирането им в мрежата.

 

13450858_1197114856995204_5556495641701906547_nСъвет от Роси: Най-добре пускайте визуални реклами с много малко текст – лого и по 1, 2 думички, за да имате по-големи шансове рекламата да ви се върти в социалната мрежа. Според източници, Фейсбук би определил подобна визия в категория “ок”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето каква информация получих, малко след като беше отпаднало правилото. По това съобщение съдя, че Фейсбук държи да използваме малко текст в картинките си. И най-вече, предупреждава, когато текстът е твърде много.

 

13450970_1182508141813799_3583549349967153510_n

 

 

 

 

 

 

Ако това, което прочете не ти е достатъчно…
Ако никога преди не си създавал рекламна кампания във  Фейсбук и Инстаграм…
Ако имаш нужда да разбереш как да боравиш с Фейсбук, какво да споделяш на феновете си и как да таргетираш правилните хора…

Имам специално предложение!

3 ЧАСА ИНДИВИДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ТВОЯ ФЕЙСБУК (И ИНСТАГРАМ)!

Обучението се провежда само и единствено с теб. Посветено е на твоето бизнес развитие в социалните мрежи.
Какво може да включва програмата за персонално обучение?

 • Практическа демонстрация на функциите, които предлага Фейсбук – публикации, реклами (предварително избираме върху какво ще наблегнем на обучението)
 • Обща визия на Бизнеса във фейсбук – менюта, настройки на страницата, брандинг
 • Продажбени постове, примери и идеи за съдържание, което привлича и задържа вниманието
 • Оптимизация на съдържанието, която да ни пести време и пари
 • Целия процес на стартиране на Фейсбук реклама с Power Editor/ Ads Manager, стъпка по стъпка
 • Поставяне на цели и определяне на бюджети в рекламата
 • Избор и създаване на правилната аудитория
 • Интегрирате на Фейсбук маркетинга във цялостната маркетинг стратегия на Бизнеса

Всичко, изброено до тук можем да тестваме на практика и с Бизнес профила ви в Инстаграм.

 

 

Искам индивидуално обучение 

 

 

 

2 thoughts on “5 промени, важни за рекламистите в България

 1. Разбирам до някъде “Правилото за 20% текст”, но не мога да го приема. Не е приемливо някой (програмист) да има властта да осакатява криейтъва на дизайнери и маркетинг специалисти, само защото има нещо там наум при сервирането на реклами. Рекламата е вид изкуство и като всяко такова не може да подлежи на коментари или корекция от страна на някой.

 2. Чудесна статия с много актуална и полезна информация. Новината за новия пиксел особено ме заинтригува – не знаех за тази функция, но вече обезателно ще я пробвам. Струва ми се изключително интересна и подходяща както за feedback, така и за изготовката на одити към клиенти. Продължавам да следя блога Ви с интерес, Роси. Успех! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

  С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.