Фейсбук рекламата-как и защо да харчим парите си?

Home / Uncategorized / Фейсбук рекламата-как и защо да харчим парите си?

Фейсбук рекламата-как и защо да харчим парите си?

moneycover

Как да направим рекламата във Фейсбук добра инвестиция? Толкова добра, че да печелим от нея, дори след приключването на кампанията?

На тези въпроси ще отговоря веднага с няколко съвета и примери от практиката. 

Първо да кажа, че Фейсбук рекламата няма да стане по-добра, ако единственото, което правим е да говорим за ниски цени и за промоции. Ако правим само това, ще продаваме на момента. Но в дългосрочен план има и други важни неща, които е добре да правим, за да  има смисъл нашата инвестиция след известен период.
Мисля, че над 3 години работа в мрежата ми доказаха, че във Фейсбук инвестицията е дългосрочна. Разбира се, това не пречи да продаваме и да печелим всеки ден. Но най-големите плодове се берат след време, когато сме напипали правилната аудитория и сме затвърдили посланието си.

Да, продажбите на момента са важни, но защо да не правим така, че да печелим от инвестиране във Фейсбук реклама и след 5 месеца?

Разнообразявай рекламите 

На теб ще ти бъде ли приятно всеки ден да получаваш един и същи имейл, на една и съща тема, с едни и същи снимки? Мисля, че отговорът е не. Така трябва да разсъждаваме, когато стане дума за Фейсбук реклама.
За това, задължително стартираме кампания с поне 2 идеи за реклама. Хубаво е да се различават текстово. После може да опиташ да направиш нови дизайни. Но първо се опитай да ги различиш поне по текст. Ако имаш една оферта, предай я с различни послания.
Така не само ще видиш какво харесват таргетираните потребители, но ще създадеш разнообразие за тях и няма да изглеждаш като спамър.
Също така ще се харесаш на Фейсбук, защото неговият алгоритъм следи за интереса на потребителите към твоята реклама.
Като създаваш разнообразие и се стараеш да им предоставиш интересна и полезна информация, Фейсбук те изстрелва напред в Новинарския поток. Така смъкваш и цената, която плащаш за конкретната реклама.

Пример за реклама с 2 картинки и един и същи текст. Забележете огромната разлика. Това са резултати на 2 дни. Кампанията е тип Post Engagement. Сами забележете и разликите в цената на реакция, както и в броя на реакциите. 

реклама 12

Давай време на рекламите

Личният ми опит показва, че с по-малко от 3 дни, няма как да знаем дали една реклама работи или не.
Какво означава Фейсбук рекламата да работи – да има много лайкове, ангажираност, кликове, продажби, посещения на сайта и ниска цена за изброените неща. Е, за всяка цел си има подходяща кампания. Каквато и кампания да избереш…
Имай предвид, че когато пускаш реклама във Фейсбук, е необходимо време рекламата да се одобри, а после да се задвижи. Тоест първите няколко часа не определят важната статистика за теб, защото технически рекламата не се е показвала достатъчно на хората. 
Да вземем за пример рекламна кампания, включваща 2 реклами към един конкретен таргет. В много кампании съм забелязвала, че първоначално се харесва една определена реклама, но после потребителите показват, че харесват другото послание повече. Броят кликове се променя буквално за часове, а по-ниската цена остава за рекламата, на която хората са обърнали повече внимание.
Трябва да знаеш какво се харесва на твоята аудитория и какво да й говориш. Трябва да знаеш какво са определили хората за важно, кое всъщност е важното за тях. Така ще ти бъде много по-лесно да мислиш какви ще бъдат рекламите ти занапред.
Когато даваме време на рекламната кампания, ние успяваме да разберем и нещо друго – кой, всъщност, проявява най-много интерес. От стастиските във Фейсбук можем да разберем години, пол, район, ингейджмънт, лайкове…Всичко, което да ни насочи към още по-правилните хора за следващата кампания.

Една голяма част от моите таргети е реагирала много добре на тази конкретна реклама. Аудиторията сама си избра кое й допада повече. Възможно е голяма част от вас, да си е взела ръководство за таргетиране от показания пример. 

реклама 15

И накрая, но не на последно място – една идея за реклама.

Опитай с видео. Защо предлагам това? Защото това е годината на видеото във Фейсбук. Целият екип на социалната мрежа работи в посока развитие на този формат от доста време насам. Тази година всички вече имаме достъп до Live видео като функция на страницата. Статистически, Фейсбук не спира да показва колко много харесва видео формата. Органичният обхват при видео постовете е много повече от стандартен пост (снимка и текст).
Видеото може да даде наистина много – да покаже вашето истинско лице, да ви направи по-близки, да преададе много по-реално вашата емоция. Крайният резултат е повече опознаване, емоционално обвързване и  изграждане на доверие.
Разбира се, не всеки може да направи професионално видео. Но не е задължително да го правите като рекламен блок по телевизията. Днес, с много по-евтина техника може да постигнем този ефект.
А сега може би се питаш, какво да кажеш в това видео?
Винаги можеш да разкажеш какво представлява твоя продукт и с какво той може да помогне на хората. Може да опиташ и с безплатни съвети или да предложиш конкретна промоция.
Най-важното е да даваме – да даваме на нашите фенове внимание и решения. Не просто да говорим колко хубави неща имаме за тях, а с какво реално нашите продукти ще им бъдат от полза.

И така, в края на статията давам пример за видео пост от моята Фейсбук страница. Освен да го ползваш за пример,  може да чуеш много готини идеи за твоите продуктови постове. 

Ето и видеото, което споменах по-горе. Пожелавам ви приятно гледане и експериментиране.

 

One thought on “Фейсбук рекламата-как и защо да харчим парите си?

  1. Рекламата на групи, профили и постове е по-евтина от рекламата на интернет адрес. От първата не съм много доволен, да видим дали за сайта ще има файда 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.