Фейсбук и Инстаграм – как да спечелим повече клиенти?

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Фейсбук и Инстаграм – как да спечелим повече клиенти?
С правилната информация, светът може да бъде твой! Не ограничавай потенциала си.

 

НЕ МИСЛЕТЕ КАТО ИНФЛУЕНСЪРИ. МИСЛЕТЕ КАТО ТЪРГОВЦИ. БЪДЕТЕ БИЗНЕС ХОРА.

 

Избери правилната информация, правилните хора. Прави бизнес без граници, развивай го, докато си на почивка и работи от всяка точка на света. Сега е повече от възможно. Силата е в Интернет и добрият маркетинг в социалните мрежи. 

Здравей и добре дошъл 🙂 Ще споделя с теб опит от много години практика и силно вярвам, че това ще ти е не само полезно, но и веднага приложимо. Без много 😀 бла-бла, минавам направо по темата.

Най-важното в маркетинга е да си задаваме въпроси, правилните въпроси и след това да си отговаряме на тях. Този вътрешен диалог или обсъждане с екипа ни, може да доведе до много сериозни и правилни решения, които да променят “играта” в много голяма полза за нас.

1.Създавай съдържание, докато мислиш за клиента си.

90% от социалните мрежи е съдържание, добре поднесено, красиво, добре смилаемо, интересно. Останалите 10% са чист късмет и доза лайкове. 

👉Отговори си на въпроса, как би разказал за това, което предлагаш на някого, който не познава дейността или продуктите ти.

👉Кои биха били най-важните неща, които трябва той да знае, за да е сигурен в това, че трябва да избере твоя сайт или конкретен продукт?

👉Кое е уникалното на това, което предлагаш? Как то може да се различи от това на пазара, с кое изпъкваш и с кое може да си полезен ПОВЕЧЕ от другите?

Това са много съществени въпроси. Техните отговори ще те отведат до там, че съдържанието за теб вече ще бъде много лесно за генериране. Всъщност, знаем, че тестото на социалните мрежи фейсбук и инстаграм е СЪДЪРЖАНИЕТО. То е това, което има значение, което привлича внимание, задържа аудиторията или я отблъсква.

Не е лесно да влезеш в дълбочина, за това е нужно време, тестове и опити.
Разбира се, отговаряйки на въпросите си по-горе ще подобриш уменията си в това или ако тепърва започваш, това е начинът да достигнеш до конкретните отговори за себе си.

Важно е съдържанието на страниците ти да съдържа микс от съдържание. Той се определя от типа продукт или услуга. Не залагай само на видео или само на снимки.

💜За Инстаграм – вложи повече време в направата на Reels или стандартно видео (може и да е повече от минута, зависи от типа дейност). Тук се определя от това дали продаваме продукт или услуга.
Аз лично вярвам, че социалните мрежи не са само видео и е добре да правим комбинация от съдържание. В Инстаграм все още се харесват и лайкват снимките. И те също продават много добре. Но задължително трябва поне 30% от съдържанието да е ВИДЕО. 

💜За Фейсбук – прави повече лайв включвания, особено ако работата ти е свързана с ивенти или услуги.
Не забравяй към цялостното съдържание да включиш текст със снимка. Като текстовете може да са по-продължителни, стига да имаш ценна информация за своята аудитория и с какво да я ангажираш да прочете текста.

Преглеждай отделно статистиките на своите публикации и наблюдавай кога имаш на-много ангажираност (Engagement). Това ти е много по-важно от Reach-a.

2.Рекламирай съдържанието, което би определил като най-добро и което ще помогне за постигане на твоите цели.

Често на обучения ме питат как да изберем съдържанието, което да се пусне в реклама – кое е то, защо точно това, има ли значение? 

Отговорът ми е – да, има. И това не означава да изчакаме Фейсбук да ни каже кое е най-доброто ни съдържание, пращайки нотификация случайно и посочвайки конкретна публикация. Защото това често е много, много грешен избор и тук говорим чисто стратегически.

Има случаи, в които влагаме средства в реклама, която носи резултати на по-късен етап, след като сме направили някои други действия преди това, например: запознали сме аудиторията с бизнеса, показали сме качество и добро обслужване, заявили сме кои сме и че да се работи с нас е предимство и т.н.

Статистика от публикация във Фейсбук. Дори резултатите да показват нагоре, не е сигурно, че това е подходящата реклама за нас на този етап.

😍Идеята е да помислим добре – какво целим точно сега, точно в този момент, какво искаме да постигнем? Може би, повече хора да научат за определена промоция на продукти и съответно да засилим точно техните продажби?

😍Или искаме аудиторията да научи за нашата дейност, запознавайки я отблизо с опитността и знанията си, и вече на следващо ниво (стъпка) да насочим рекламата към продажбите на конкретни услуги?

😍Може би, в нашата стратегия е заложено, че гоним определен таргет, за който са много важни лайковете, общата визия, как изглеждаме и как сме позиционирани, и по тази причина, трябва да имаме огромна бройка последователи на страницата?

Това са 3 примера за 3 различни сутуации, толкова ключови, че отговаряйки си на тях, веднага може да прецениш кое да пуснеш в реклама, колко бюджет да му отделиш, колко време да бъде активна тази реклама и каква да бъде рекламната кампания във фейсбук и инстаграм, на която да заложиш.

Да, знам, че не е само едно нещо за мислене. И ако имаш нужда план, стратегия и конкретни стъпки:

 

Фейсбук и Инстаграм дават набор от много ценни инструменти. Имаме прекрасни кампании за популяризиране на бизнеса, за трафик към сайта, за генериране на активност, за представяне на оферти. Имаме и много статистики и резултати, които показват какво се случва в действителност. Невероятно е.

Статистики, които можем да видим в Ads Manager на Фейсбук.

 

 

Момент за по-задълбочен размисъл или както аз му казвам: “Храна за маркетинг душата”💜

Мили, читатели, МНОГО Е ВАЖНО! ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА:

НЕ МИСЛЕТЕ КАТО ИНФЛУЕНСЪРИ. МИСЛЕТЕ КАТО ТЪРГОВЦИ. БЪДЕТЕ БИЗНЕС ХОРА.

Инфлуенсърите са хора, които искат да бъдат забелязани и с визията си постигат лайкове и последователи. Търговецът, бизнес човекът е този, който съчетава гонене на резултати, солидни знания за продажбите в Интернет и естетически издържан вкус.

Не ме разбирайте погрешно. Един инфлуенсър може да бъде чудесен продукт и също така да бъде с бизнес мислене. Но стратегията при него е друга. И да не забравяме, че между инфлуенсър и човек, който наистина влияе на публиката има огромна разлика.

Много е важно да не оставяме Фейсбук или Инстаграм да решават вместо нас, трябва ние да вземем контрола, да вземем нещата в свои ръце.

Не се консултирайте с приятели. Много често чувам:

🤔”Имам една позната, тя много поства, сторита, снимчици, питах я и тя каза да го направим така…” или
🤔”На едни мои приятели едно момче им прави рекламата, не е специалист, но според него, tрябваше заработи по този начин, а сега не знам как се стигна до тук..”, или
🤔”Едно момиче, тя инфлуенсър, каза че може да ми развие страницата, но вече няколко месеца няма особена промяна…” – сигурно са ви познати тези случаи??? 

Това е вашият бизнес. Това е вашата дейност. Това е вашето сърце. Не го оставяйте на произвола, не се доверявайте на случайни хора, които не познавате добре. Не търсете ЕВТИНИ ПРИКАЗКИ, инвестирайте в настоящето и бъдещето си.

Намерете правилните хора, от които да се образовате по темата маркетинг, онлайн продажби и реклама в социалните мрежи. Изберете специалисти, които разбират това – не PR-и, които пишат само прессъобщения или организират събития, или някога са работели в телевизията и се поддържат странички, защото нямат друга работа.

Защото това може да ви струва много пари и последващи проблеми.

Изберете правилната информация, правилните хора. Правете бизнес без граници, развивайте го, докато сте на почивка и работете от всяка точка на света. Сега е повече от възможно.

ЗА РОСИ ГЕОРГИЕВА:

👉С над 10 години опит в презентирането на живо и онлайн;

👉Над 8 години опит в продажбите и развиването на брандове в социалните мрежи и Интернет пространството;

👉Бакалавър по маркетинг, но продавач по призвание;

👉Преподавател във “Висше училище по застраховане и финанси”, София, дисциплина “Бизнесът в социалните мрежи”.

👉 Консултант по онлайн брандинг и специалист фейсбук маркетинг.

👉 “Вярвам, че ще ви дам стойност, която не може да намерите в книгите и заучените фрази. Практика и реална преценка, на това залагам в написаното и казаното от мен.”

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.