Фейсбук и Инстаграм без лайкове. Има ли смисъл това за хората. А за бизнеса?

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Фейсбук и Инстаграм без лайкове. Има ли смисъл това за хората. А за бизнеса?

Ок. Дишайте дълбоко. Става много интересно!
Oт Фейсбук планират да тестват ПРЕМАХВАНЕ на бройката лайкове/харесвания/реакции. 😮😮😮Тоест, да НЕ виждаме тоталът лайкове на публикациите, вместо това да виждаме само лайковете/реакциите от общи приятели.
Сериозно лиии? 🤔🤔

Обяснението – не всеки може да има много лайкове. Някои събират повече, други по-малко. Тези, които събират много лайкове се кефят и постоянно споделят. Другите, обаче, си трайкат.
Фейсбук, обаче, иска всички да споделят и не иска непопулярните да се комплексират.

Чакайте малко сега, хора. Какво става тук? Не е ли Фейсбук базиран на егото и неговото желание да се харесва? Нали затова някои блъскат сторита като полудели, за да са сигурни, че всички бивши са огледали къде ходят, колко са красиви и са съжалили поне 10 пъти, че са ги “резнали”? 

Всъщност, социалните мрежи се градят на това – имаме едни хора, които имат интерес да посещават дадено място и по принуда ще им показваме реклами, за които едни други хора си плащат.

👍За какво ще влизаш във Фейсбук, ако не за лайкове? 👍
Не мислиш ли, че Фейсбук е базиран на база его, което иска да бъде харесвано? И всъщност, на това се основава силата на мрежата от самото й начало. Точно на тази група хора, която споделя постоянно. Защото всички знаем, че много от нас само гледат, нито споделят, нито реагират. Но пък това е важна част от аудиторията, защото тя също е активна, но не толкова видимо.

Ако си нямал възможност да проследиш историята на Фейсбук, ще ти кажа, че първоначално нещата бяха такива, а после от екипа им се появиха с PR-ското обобщение – “искаме Фейсбук да бъде ежедневния информационен канал на всеки човек. Всеки сам да си състави информацията, която иска да вижда, той да си я избира и Фейсбук да му служи като личен вестник всеки ден.”

Това беше преди около две години, когато видяха, че младите избраха други социални мрежи, а във Фейсбук остана зрялата възраст, която избира да пасува и да не се разголва особено много. Тенденция, която напоследък се променя…Някой да е забелязал?

💪💪Идва и другият БИЗНЕС въпрос – как бизнесът ще “показва мускули”, ако не се вижда колко много лайкове има на публикация?
Какво става със споделянията? Психологически погледнато, когато една статия/публикация има много лайкове и споделяния, провокира все по-голям интерес от някого, който я вижда за първи път.

Значи ли сега, че ще разчитаме на много силен криейтив, много добри послания и нищо друго?🤩
И как ще измерваме успеха на имиджа си, освен с посещения на сайта и директни продажби?

То едното не може без другото…Както и да го мисля, това ми изглежда като лудост!

Макар че, аз винаги съм казвала, че лайковете за бизнеса не са от огромно значение, и без лайкове можем да генерираме продажби. Но от гледна точка на имидж? От гледна точка на човека в социалната мрежа?

Възможно ли е от Фейсбук да са направили проучване, което показва, че чисто психологически липсата на лайкове може да провокира още повече активност от страна на хората и това ще ги провокира да прекарват повече време онлайн, защото ще споделят без страх, че няма да бъдат харесани?

Аз лично не мога да повярвам, че егото ще бъде заменено и че от Фейсбук искат да се погрижат за човешката психика и емоции.  

🔥🔥В момента се провежда такъв тест за Инстаграм в няколко държави, възможно е лайковете да отпаднат и там.
Е, предстои да видим.

Ето няколко съвета за действие, независимо от това дали съществуват лайковете.

1.Бъдете постоянни в публикациите си. Генерирайте съдържание, което би било интересно на вашата аудитория. Не на вас, а на вашата аудитория. За целта разберете от какво се интересуват вашите клиенти.

2.Ако продавате събития – не разчитайте само на социалните мрежи и сайта. Изграждайте партньорства и се срещайте с хората на живо.

3.Ако продавате услуга – дефинирайте ясно и точно какви са вашите услуги, както на сайта си, така и в социалните мрежи. Нека хората знаят какво точно предлагате, защото често остава неразбиране.

4.Ако продавате продукти – онлайн магазинът е от съществено значение. Но преди да го създадете, прочуете пазара и преценете дали тези продукти са търсени. Има ли клиенти за тях?

5.Изградете визия и начин на комуникация, с която ще бъдете разпознаваеми. Това работи на подсъзнателно ниво и ви прави по-близки до тези, които ви следват. Визуалната част не е за подценяване, тя изгражда бранда и името ви.

КАКВО ПРЕДЛАГАМЕ?
ЦЯЛОСТНА МАРКЕТИНГ КОНЦЕПЦИЯ, УПРАВЛЕНИЕ НА ФЕЙСБУК И ИНСТАГРАМ РЕКЛАМИ, СЪЗДАВАНЕ НА ИНТЕРАКТИВНО СЪДЪРЖАНИЕ

 

– Изготвяне на стратегическо маркетингово и имиджово планиране на корпоративно и личностно ниво;

– Изграждане на цялостни маркетингови и корпоративни стратегии за развитие на бизнес, марка или продукт;

– Разработване на различни комуникационни канали, необходими за целите на вашия бранд или бизнес –  Фейсбук страници, Инстаграм Бизнес профил, имейл кампании, уебсайт;

– Стратегия, идеи и/или план за Вашата Facebook Бизнес страница и кампания – разписване и презентиране на подробен план за действие.

– Създаване на съдържание и управление на Facebook Бизнес страници – изработка на съдържание за фейсбук страницата Ви, комуникация с потенциалните клиенти, създаване и поддържане общата визия и информация на страницата.

– Създаване, настройка и оптимизиране на Facebook реклами.

 

ОБУЧЕНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ ПО ФЕЙСБУК И ИНСТАГРАМ

 

1. Фейсбук маркетинг консултация  – предварително се запознаваме със ситуацията на Вашия бизнес и момент на развитие във Фейсбук, за да можете да получите максимума по време на самата консултация.

2. Индивидуално Фейсбук маркетинг обучение – съобразено с Вашите нужди и ниво, по предварително изготвен план и програма.

3. Корпоративно Фейсбук маркетинг обучение – съобразено с нивото и нуждите на Вашия екип, по предварително изготвен план и програма.

4.Фейсбук консултация за начинаещи – фокус върху съдържанието и последователите 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.