Съвременният човек – щастлив или търсещ щастие?

Home / Блог / Съвременният човек – щастлив или търсещ щастие?

Знаете, че не спирам да търся истината. Тази, която ни помага сега и тази, което се променя постоянно, и ни помага за вбъдеще. Защото истината не една, тя е различна, видоизменя се. Затова ви представям още един колоритен гост, който ще сподели много истини.
Още една Роси, която не спира да ме пленява с позитивизма си и невероятно-успокояващите статии, които попадат пред очите ми. Реших да споделя това усещане с вас и да ви подаря миг на спокойствие и вярване, че всичко е наред и всъщност…ние сме щастливи.

Представям ви Росица Вакъвчиева- психолог, автор на книгата „Ти си промяната“ създател на сайта за личностно и духовно развитие  Себепознание.com.

Роси, да си поговорим първо за СЕГА и за хората в наши дни.

1.Какво мислиш за съвременния човек? Би ли го нарекла щастлив или по-скоро „търсещ щастие“?

Наистина в днешно време много от хората са „търсещи щастие“. Те се стремят да открият тайната, рецептата, която ще направи живота им по-пълен, успешен и носещ удовлетворение. Търсят някого или нещо отвън, което да ги направи щастливи.

А всъщност щастието никога не е там някъде…далеч във времето. То никога не е в нещо извън нас. Щастието е в нагласата, то е състояние на нашия ум. Щастието е ИЗБОР. Да, точно така- то е наш избор! Можем да намерим хиляди причини да мърморим и да се оплакваме, но можем да намерим и хиляди причини да се радваме на живота. От нас зависи кое ще изберем.

Когато ставаме сутрин от сън – можем да изберем да мрънкаме, че предстои поредния тежък ден, а можем да станем, да си пуснем музика, да танцуваме по целия апартамент, да се порадваме на котката или на изгряващото слънце…Във всяка ситуация ние имаме избор.

Забелязвам обаче че все повече хора започват да осъзнават тези неща и се учат да допускат радостта и щастието в живота си. Те разбират, че не е нужно да търсят, а по-скоро да отворят сетивата си за щастието около тях, в този момент. Дават си сметка, че за да бъдеш щастлив е нужно да промениш нагласите и моделите си на мислене, а не толкова обстоятелствата. А когато пренастроим вътрешния си свят, външното само започва само да се подрежда.

2.Роси, какво означава „силата в нас“, често говориш за това понятие. Как да го разбираме или изпитваме?

Всеки от нас има огромен потенциал, много много по-голям отколкото използва. Когато човек вярва в себе си, когато намери своята цел, своята мисия и е достатъчно мотивиран, той може да постигне чудеса.

Ние сме много повече от това, което си мислим че сме. Имаме тяло, но не сме тялото си. Имаме ум, който е чудесен инструмент и ни служи идеално, но не сме ума си. В нас има нещо по-голямо, силно и неразрушимо – Съзнанието, Духът. Тази наша част е част от Божественото или Вселенската енергия. Тоест дълбоко в нас сме свързани с мъдростта, силата и любовта във Вселената.

И винаги, когато сме объркани, раздвоени, отчаяни, ние може да се обърнем към себе си, да се свържем с нашето Висше Аз и да намерим отговора или нужното ни вътрешно спокойствие.

За да осъществим връзката със силата и мъдростта в себе си, е нужно преди това да се освободим от мъчителните чувства – от болката, омразата, страха, гнева…Нужно е да отделяме време, в което да останем насаме със себе си, да разговаряме със себе си и да се научим да чуваме вътрешния си глас. Хубаво е всеки да си намери неговия начин да осъществява тази връзка – било то чрез медитация, молитва, съзерцание, контакт с природата.

3.Как да създадем хармония в дома и в душата си, на фона на така забързаното ежедневие? Може ли да ни споделиш техника?

 Хаосът в душата ни се създава не толкова заради обстоятелствата или липсата на време, а заради нашето отношението към това, което ни се случва.

Най-добрият начин да постигнем вътрешно спокойствие, е да се фокусираме в момента ТУК и СЕГА.

Всички сме чували за това, но много малко от нас го прилагат на практика. В забързаното ежедневието мислим за сто неща – главите ни са пълни с мисли за миналото или тревоги за бъдещето. Стресът, тревожността, обмислянето разрушават вътрешната ни хармония, а също така ни пречат да се справим успешно със задачите си.

Начинът не е в това да зарежем всички отговорности и да отидем на някой безлюден остров, за да се спасим. Защото човек е социално същество и има нужда от общуване, промяна, развитие. За да бъдем в хармония със себе си ни е нужен и покой, но и движение, постигане на цели, удовлетворение.

Затова начинът е да се концентрираме върху това, което правим сега, в този момент и да бъдем там изцяло- не само физически, но и с мислите си, вниманието си, енергията си.

Ако имам за днес да свърша 20 задачи, започвам с първата, която може да е например – да напиша статия, да си подредя бюрото, да си направя план…Когато се захвана с първата задача, се концентрирам изцяло върху нея, все едно нищо друго не съществува. В момента имам само една единствена цел – да се отдам максимално на конкретната задача.

Тогава умът ми е спокоен…чувствам се центрирана, хармонична…и в същото време постигам най-добри резултати.

Във връзка с казаното до тук – има много добра практика, която може да прилагаме в ежедневието си. Това е така наречената Медитация в движение.

При нея основното пак е концентрирането в сегашния момент, като обръщаме внимание на усещанията си. Тази медитация в движение може да се прави във всякакви ситуации – например, когато правим салата за вечеря. Целта е да се потопим изцяло в това, което правим- измиваме зеленчуците…усещаме формата им, наблюдаваме цвета им и се оставяме на приятното усещане, което ни носи. Усещаме аромата, който се разнася и му се наслаждаваме.

Тази медитация може да се направи, дори когато пием сутрешното си кафе. Бихме могли да превърнем този момент в прекрасен зареждащ ритуал както известните чаени церемонии. Сядаме на спокойно място, сипваме си кафе и се отдаваме изцяло на момента – отпиваме глътка  и усещаме вкуса…вдъхваме от аромата…чувстваме топлина на чашата в ръката ни…

По този начин ние сме изцяло в сегашния момент и се наслаждаваме на момента. Тогава усещаме едно дълбоко вътрешно спокойствие отвъд събитията на повърхността.

Има разбира се и много други техники като благодарност, приемане, спорт, но да бъдем тук и сега е нещото, което ни носи най-бързо усещане за вътрешно спокойствие и хармония.

4.Роси, как да обичаме себе си? Има много книги по темата, но сякаш хората се чувстват все по-малко обичани. Това няма общо с любовта на партньора ни, нали?

Да се научим да обичаме себе си е нещо изключително важно. Защото когато обичаме себе си, ние привличаме хора, които ни обичат, по-лесно се справяме с проблемите си, намираме желаната работа, постигаме мечтите си. Както казва Луйз Хей – да обичаме себе си лекува всички ни проблеми…дори и физическата болест.

Да обичаме себе си означава на първо място да приемем себе си- такива, каквито сме. Да знаем силните си страни и да акцентираме върху тях, но да приемаме и слабите си страни.

Да обичаме себе си означава да осъзнаем, че най-важният човек в живота ни сме самите ние и връзката ни с нас  е единствената, която ще трае вечно.

Наистина много хора се чувстват необичани и смятат, че причината за това е в партньора, който не им обръща внимание, във факта че в момента са сами или в съдбата, която е неблагосклонна към тях.

Но и тук нещата започват от нас. Обичта към себе си е вътре в нас и съществува независимо дали имаме връзка или не.

За да допуснем любовта в живота си – има едно предварително условие – нужно е първо да я пуснем в нашето сърце – тоест да обичаме себе си.

Когато човек не обича себе си- той е концентриран върху липсата и вижда само нея. А когато обичаме и ценим  себе си и си даваме нужното внимание и подкрепа, става така че привличаме любов.

Да се научим да обичаме себе си е процес. Нещата не могат да се случат за седмица-две…Ако години наред сме мислили за себе си по определен начин, ако имаме ниска самооценка и смятаме, че не заслужаваме, е нужна доста работа и постоянство, за да се постигнат трайни резултати.

Необходимо е стъпка по стъпка да се приемем – да си простим за грешките и несъвършенствата, да осъзнаем че винаги правим най-доброто, което можем в дадения момент. Трябва да се научим да спрем да се самокритикуваме и обиждаме, защото по този начин сами си слагаме прегради. Следващата стъпка е да променим погрешните убеждения за себе си, които ни карат да се чувстваме недостатъчно добри и да започнем да правим избори, водени от любов към себе си.

5.Знам, че е твърде общ въпрос, но… Как да открием мъжа/жената на мечтите си?

Както казах и по-горе, за да привлечем любовта в живота си, е нужно преди това ние самите да обичаме себе си.

Хубаво е също да си съставим критерии за човека, с който бихте искали да бъдем във връзка. Често в мечтите си се водим от мита за романтичната любов, от общоприети правила или мнението на околните. А не си даваме сметка за това, което е важно за самите нас.

Има различни техники за привличане на любовта – като творческа визуализация, така наречената „поръчка“ до Вселената…и други, но когато обичаме себе си, когато си позволяваме да бъдем такива каквито сме и вярваме, че заслужаваме…любовта сама ни намира..

Тоест не е нужно специално да търсим. Когато търсенето на идеалния партньор се превърне във фикс идея, това дори отблъсква любовта.

По-скоро може да си създадем нагласа, която да направи така че да привлечем подходящия партньор. Аз често давам на хората, с които работя утвърждения като тези:

  • Знам, че енергията която излъчвам, привлича към мен точните хора. Срещам момичета/ момчета, с които сме на една вълна. Всичко се случва с лекота. Не е нужно да правя нещо специално, защото моето подсъзнание и новите ми вярвания ще се погрижат за това.
  • Знам, че моето подсъзнание и енергията във Вселената подготвят най-съвършената връзка за мен. Доверявам им се, за да стане всичко по най-прекрасния начин. Има достатъчно време. Всичко е наред..
  • Възможностите да открия любовта са неограничени, има безброй пътища, които могат да ме отведат до подходящия човек. Любовта е в мен и навсякъде около мен.

6.Какво мислиш за изневярата? Говоря за изневярата към себе си.

Връзката ни със себе си е най-важната връзка. Всички други хора в живота ни идват и си отиват, но връзката ни със себе си е вечна. Затова човек никога не бива да губи себе си.

Много хора изневеряват на себе си – на своите мечти, желания, стремежи в името на другите, за да получат одобрение или защото „така трябва“…Но по този начин се отдалечават от себе си и в един момент вече не знаят кои са, какво искат…и животът им става мъчение.

Но разбира се, в живота има всякакви ситуации – случва се човек да направи грешка, да загуби своя център и да пренебрегне себе си, смятайки че по този начин ще задържи любимия човек. В такива случаи е нужно да си простим и да поемем пътя обратно към себе си.

7.А какво мислиш за изневярата, спрямо друг човек? Възможно ли е да бъдеш с някого дълги години без да направиш „грешката“ с друг?

Изневярата е нещо, което е съществувало още от най-древни времена. Представите за нея обаче са различни. За някои хора флиртът е изневяра, а за други – когато има интимни преживявания. Има и такива, които не възприемат еднократното „кръшкане“ като изневяра.

Разбиранията наистина са доста различни и е хубаво двойката да си говори за тези неща.

За да се стигне до изневярата обикновено са отговорни и двамата – понякога липсата на нещо във връзката кара човек да го търси навън. Това не го казвам, за да оправдая изневеряващия, а да напомня, че всеки е нужно да поеме своята отговорност.

Изневярата понякога е изпитание в нашия живот, което (както всяко нещо, което ни се случва)  ни носи своите уроци и ни помага да израстваме – разбира се, ако открием урока от преживяваното.

Изневярата, загубата, раздялата- макар и изключително болезнени, понякога може да се окажат нещо изключително ценно за нас – защото са ни накарали да преосмислим живота си, да си дадем сметка за много неща, които преди са ни убягвали. Често те пренареждат живота ни по нов начин, правят ни по-силни, по-мъдри и позволяват в живота ни да влезе нещо съвършено ново. Всъщност, всяко „зло“, което ни случва може да се окаже за наше добро.

Многократно са ме питали: „Как да съм сигурен, че другият няма да ми изневери?“

Животът е един поток, всичко се движи, променя. Никой не може да каже на 100 % какво ще стане с връзката след 5, 10 години, какво точно ще се случи. Не можем да бъдем сигурни, че другият винаги ще ни е верен, но можем да бъдем сигурни в себе си. Тоест начинът да изградим доверие във връзката и в партньора, е да изградим доверие в себе си- че каквото да се случи, ще се справим.

Интересното е, че именно когато се доверим на себе си, когато се освободим от страха от изневяра и сме готови да приемем дори и „най-лошото“, това реално не се случва.

Но да – смятам, че е напълно възможно да бъдем години с един човек без да имаме нужда от друг.

Ако двамата партньори разговарят за проблеми си, за нуждите си, за чувства си и намират компромисни варианти, ако вземат решение да бъдат честни един с друг, каквото и да се случи, ако непрекъснато се преоткриват и се развиват заедно…те биха могли да живеят щастливо и да се радват на отношенията си.

8.Пожелай ни нещо хубаво или ни сподели нещо, което да помним дълго време. 

Мадлен Алагафари често сравнява българина с грозното патенце – той няма самочувствие, не е уверен в себе си, но всъщност вътре в него се крие истинска красота, сила и потенциал. Макар че не го знае, той е един красив лебед.

Именно това пожелавам на всички, които четат това:

Пожелавам ви да откриете своето собствено величие, да осъзнаете какво прекрасно същество сте и колко много неща можете да постигнете. Независимо къде сте родени, какво работите и какво е социалното ви положение, вие имате в себе си едно съкровище.

Всеки от вас има специално място в този живот и може да допринесе толкова много за себе си и за заобикалящия го свят, че да повлияе на цялата Вселена.

13443983_10204865784362681_1784059966_nРосица Вакъвчиева- психолог, автор на книгата „Ти си промяната“ създател на сайта за личностно и духовно развитие Себепознание.com.

На 3 септември предстои уъркшоп „Събуди ентусиазма в себе си. Създай Промяната“ в София в Есенс център. Едно събитие, на което ще бъдат активни всички участници, ще има много упражнения, техники – по двойки, в групи. Ще може да опитате и някои методи за първи път, прилагани от Роси – като метода „Световно кафене“ и др.
Може да следите новостите за всичко покрай нейните събития, както и да четете полезните й статии, тук:
Роси Вакърджиева (Себепознание)

 

One thought on “Съвременният човек – щастлив или търсещ щастие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.