Психология на продажбите: от клиент във ВЕЧЕН клиент

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Психология на продажбите: от клиент във ВЕЧЕН клиент

 

Тези съвети са тествани в практиката. Подходяща е за предприемачи и фрийленсъри, и всеки, който да развива дейността си офлайн и онлайн.

Всеки, който иска да прави бизнес, чрез знания, продукти или услуги. Тези методи ще работят за вас в отношенията с клиентите, партньорите, приятелите и семейството ви.

Използвайте ги разумно и за добро. 🙂

Не става дума за продажба само през Фейсбук, Инстаграм, Тик-Ток или друга мрежа. Става дума за глобалното.

За това, че всяка една платформа, дори тротоарът – може да бъде мястото, където ти ще се “продадеш” като човек и като качества.

Подходът към клиента е изключително важен, независимо дали говорим за комуникация в месинджър, имейл, по телефон или на живо.

Винаги съм казвала, че всеки един момент е подходящ момент за продажба.

“Да продавам себе си” означава да се държите добре с продавачката в магазина, защото тя ще ви възприеме като адекватен и уважаващ я човек. Така следващия път, когато ви продават хляб с изтекъл срок, няма да го купите. Защото продавачката ще е на ваша страна и ще ви предупреди за това.

Харесва ли ви идеята? На мен много, и вече съм печелила от това. Още преди 8 години, когато стартирах своята дейност и нямах развити онлайн канали, аз знаех, че на първо място, трябва да умея да продавам. И макар че не бях прочела и една книга за това, интуицията и желанието да помогна на клиента ме водиха в правилната посока.

Днес споделям тези знания и опит с вас.

1.И така, първото правило на добрата продажба е – направете така, че хората да бъдат на ваша страна.

Какво значи това? Това значи, че вие толкова ще се интересувате от тях и това как те се чувстват, че в следващия момент скъсявате много бързо дистанцията, превръщайки се в приятел на човека отсреща.
А какво става, когато някой ни почувства като приятел? Иска да ни помогне, вярва ни, уважава ни, държи на нас, а в следващия момент – може да купи от нас.

Но това – накрая. Тук говорим за стартовия процес на изграждане на връзка с хората.
Генерално. Това може да го приложите във всеки един аспект, не само за работа.

Животът е много по-лесен, когато навсякъде имаме приятели, нали?

Какво можем да правим в случая – да поздравяваме, да се държим вежливо, да задаваме въпроси, да разбираме как се чувства днес човекът отсреща, кое е това, което го радва, това, което го тормози.

(Фейсбук с нов алгоритъм и пряка конкуренция на ТикТок – виж статията тук)

2.Отнасяйте се човешки. Проявете разбиране. Споделете с клиента, нека той знае, че и вие сте човек.
Става дума за това да се интересуваме от това как се чувства другия и да търсим ефективен начин да му помогнем.

Какво имам предвид?

Не гледайте на себе си като на човек, който прави бизнес и иска да изкарва пари. Приемете се като добър човек, консултант, който е там, за да “служи” на другия. Той е там да направи възможно най-доброто за другия човек, така че той да продължи деня си с усмивка.

Пример от реалния живот. Намирам се в популярен магазин за мебели. Търся съдействие. Прехвърлят ме от човек на човек. Всеки е зает. От първия етаж ме изпращат на втория, на втория ми казват, че трябва да се върна на първия.

И накрая разбирам, че на никой не му пука какво искам аз, за какво съм отишла и какво искам да разреша като казус.
А това цялото неглижиране можеше да стане далеч по възпитано – отказ с усмивка, “изчакайте 10 минути, след мъничко ще дойда”, “извините малко сме ангажирани, има много хора днес, хората обожават продуктите ни, но ще се постарая възможно най-скоро да ви обърна внимание, благодаря за търпението”.

Това са само примери на правилни думи и отношение, които могат да бъдат използвани, за да може клиентът да разбере, че е важен и ценен.

С тези думи аз ще разбера 2 неща – че хората си “умират” да пазаруват от тук и със сигурност ще изчакам. Защото човешкия мозък е устроен да иска това, което искат и другите.
И второ – ще разбера, че срещу мен стои човек, на който му пука и иска да си говори с мен, просто трябва да му дам време и ще получа нужното внимание.

Но вместо това, аз получих навъсени физиономии и лошо отношение, напуснах магазина, който можеше да получи от мен поне 5000лв. оборот. И аз в този магазин няма да се върна. А можеше да платя много повече с всяко свое следващо връщане, превръщайки се в лоялен клиент.

МАРАТОН: “Как да се продавам уверено онлайн” – включи се сега

3.Конгнитивно реструктуриране  – “превърнете проблем в друг проблем”.

Пример. Клиентът в магазина (чата, телефона, мейла) обяснява, че има голям проблем с намирането на правилния размер дреха. Постоянно се разочарова от дрехи, които купува, а после осъзнава, че не са по мярка или цветовете, всъщност, не са това, което му отива и често дрехите остават в гардероба.
Moже да сподели нещо от сорта на: “Само хвърлям пари на вятъра, а после съм затрупан с неизползваеми боклуци”.

Тук ясно можем да видим, задълбавайки в казуса, че човекът има проблеми със самочувствието и с това, че първоначално се ентусиазира, купувайки уж правилната дреха, искайки да се чувства хубаво в нея. Да изглежда добре, да прави впечатление. Хората да го харесват.
Но след покупката, той осъзнава, че това, което е избрал никак не е за него. Той дори вече не може да го използва.
Съответно – той няма правилна преценка в кое се чувства и изглежда добре. Второ – има проблеми със самочувствието и всъщност, не мисли, че изглежда добре, каквото и да си купи.

Тук основният голям проблем, ние разбирахме на два по-малки, които са свързани с неговата личност и чувства, а не с “харченето на пари и боклуците, които се трупат в гардероба..”

Съответно, прилагаме техниките от точка 1 и 2 на статията.

Говорим си с човека, вникваме в проблема, интересуваме се, за даваме въпроси, проявяваме човешко разбиране.

След подобен разговор и истински интерес от наша страна, дали този човек няма да остане наш ВЕЧЕН КЛИЕНТ, който ще се връща отново и отново и ще ни препоръчва на други хора?

Аз мисля, че ДА! И не се и съмнявам в това.

ПРОБЛЕМЪТ на това, че няма да приложите тези стратегии е, че не ви се занимава. Че се интересувате повече от себе си и сте фокусирани в изкарването на пари.
Когато това е основната ни идея, когато на първо място поставяме собствената си изгода – това прозира, личи си, хората го усещат на интуитивно ниво. Телата и енергията говорят, дори да изречем хиляди красиви думи.
Усещането си остава усещане.

Ако искате да повишите качеството на клиентите си и да успявате повече в продажбите, независимо къде са те – прочетете отново статията и се опитайте да приложите описаното. НЯМА да съжалявате, резултатите ще бъдат на лице веднага.

 

П.С: Аз не съм привърженик на това, че “клиентът винаги има право”, не ви казвам да не задавате своите граници, а да използвате емпатията и желанието да помогнете като средство, което изгражда доверие, приятелство, а след това превръща потенциалния във ВЕЧЕН клиент.

ПРЕВЪРНИ СТРАСТТА СИ В ПЕЧЕЛИВША ДЕЙНОСТ – ЗА ПРЕДПРИЕМАЧИ И КОНСУЛТАНТИ 
(обучения по фейсбук, инстаграм, онлайн продажби, маркетинг на съдържанието, презентационни умения и още)

 

РОСИ ГЕОРГИЕВА

🏆Бизнес Жена на годината в категории – “фейсбук маркетинг” и “маркетинг и реклама”

🏆Води корпоративни и индивидуални обучения на тема “Името ти може да продава”, “Как да се продавам уверено”, “Превърни страстта си в печеливша дейност”, фейсбук и инстаграм реклама, онлайн брандинг и презентационни умения.

🏆Тя е гост-лектор в много университети и на много събития в България, а ВЕЧЕ и преподавател в отделна дисциплина по “Social media marketing” във ВУЗФ – СОФИЯ.

🏆Собственик и управител на бутикова агенция

за дигитален маркетинг Фейс Профитс.

🏆Помогнала е на много бизнеси в най-различни сфери да

увеличат продажбите си и разпознаваемостта си онлайн.

🏆Фейс Профитс предлага изработка на маркетинг стратегии и концепции,

изработка на уебсайт/онлайн магазин, графичен и уеб дизайн, имейл маркетинг,

развитие на бранда в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.