[Ново] Бизнесът в Инстаграм

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / [Ново] Бизнесът в Инстаграм

Да си дойдем на думата – Инстаграм върви по пътя на Фейсбук и първите сериозни промени ще настъпят много скоро. Предстоят нови настройки, свързани с бизнес профилите в мрежата и в тази статия ще разгледаме точно това.

Препоръчвам статията на всеки, който тепърва стартира бизнес профил в Инстаграм или възнамерява да го прави. Дори и да сте напреднали в знанията си, тези новини ще окажат голямо влияние в стратегията ви занапред.

Новите Инстаграм инструменти влизат в сила в САЩ през месец юни, на по-късен етап в Австралия и Нова Зеландия, и до края на годината ще стигнат глобалното си разпространение. Така че, стягайте се и действайте, докато още не сте ограничени от правилата на мрежата. Събирайте, колкото се може фенове сега и поствайте на воля. Защото след това ще стане много по-трудно и доста по-скъпо да достигаме до феновете си.

 

Ето и всички промени:

1.На този етап бизнес профилите ще бъдат с безплатна регистрация за всеки бизнес, който иска да бъде разпознат сред последователите си в мрежата. Бизнесът ще има възможност да добавя информация, с която да помогне по-бързата комуникацията с фенове – ще има опция да се поставя имейл, телефон и да се изпраща лично съобщение.

2.Разбира се, в сила влизат статистиките и промотирането на постове, което до сега виждахме само във Фейсбук.Статистиките ще дават възможност на собствениците на бизнес профили да разбират своята аудитория, ще дават информация за съдържанието с най-много реакции.  Те ще включват – обхват, импресии, гледания, процент ангажиране, кликове, лайкове, коментари. Точно като във Фейсбук. Екипът, който стои зад промените споделя, че по този начин много по-лесно ще се разпознават нуждите и интересите на хората, до които искаме да достигнем. И това си е самата истина, неведнъж сме го виждали и продължаваме да го виждаме във Фейсбук. В статистиките ще има информация за часовете, в които потребителите са активни. Което прави платформата още по-привлекателна за бизнеса.

3.Постовете, които са вече споделени в мрежата ще могат да се промотират, те ще имат опцията за добавяне на бутон, който да провокира реакция от аудиторията (call to action). Ще можем да задаваме таргет, ще имаме избор да оставяме таргетирането на Инстаграм, възползвайки се от неговите предложения. Ще можем да избираме и продължителността на промотирането.
Относно общата визия – бизнесът ще може да поставя категории на своя профил, както адрес и карта, с която да бъде намиран по-лесно.

Kаква роля играе промотирането на п0остове за Бизнеса?
Това може да бъде единственият начин да достигнем аудиторията си, въпреки нейната големина, постигната до момента. Дори сега да имате хиляди последователи, нямате гаранция, че ще достигате до тях с всеки пост.

Как да преобразим бизнес профила си в бизнес страница?
Според медиите, които коментират новината, с Инстаграм ще се случи същото, както с бизнес профилите във Фейсбук преди години. През 2011 Фейсбук беше предложил опция за преминаване от личен профил към бизнес страница с цел да се направи много ясно разграничение между двете неща в мрежата. Разбира се, целта е постигната! Същото се предполага, че ще стане с Инстаграм  – скоро, може би, ще започнем да получаваме подобни съобщения.

Как да ползваме Инстаграм в момента? [Стъпки]

1.Избираме име на акунта. Добре е то да бъде името на бизнеса ни.

2.Профилна снимка – ясно разпознаваема, препроъчително е да се ползва лого, ако имате такова. Колкото и голяма да бъде избраната от вас снимка, тя ще се отреже автоматично във формата на кръг с размери 150 x 150. Имайте го предвид при подбора.

3.При пускане на постове, препоръчително е да се използват хаштагове в текста към снимката, за да могат хората да ви намират по-лесно и да откривате правилнта аудитория.
Казват, че до 3 хаштага е достатъчно, за да не се разсейват потребителите от важното съдържание. Ако трябва да бъда честна, виждам постове с нас 10 хаштага, което показва, че трудно се следват инструкции и вероятно това работи. Дори да са повече, подберете ги максимално добре, за да попадате при ключови думи от вашата ниша.

4.Тагване – може да добавяме локация, което подсилва историята на нашите снимки. Можем да тагваме и профили на хора, което също е стратегическо действие. Става с функцията “add people” (добавяне на хора).

5.Разбира се, не пропускайте да използвате всички филтри и разнообразни функции с цел снимката да стане още по-интересна и атрактивна.

6.Октривайте и изследвайте – с опцията за търсене може да намирате брандове, които ви пасват и бихте искали да следвате. Със същата тази функция, може да откривате хаштагове, които в момента са тренди и атрактивни за хората.

7.Снимките, които подбирате трябва да бъдат автентични и да говорят за вашия бранд. Не е нужно да бъдат перфектни (макар че добрият дизайн в Инстаграм се оценява адски много). Първичните и емоционални снимки също много се харесват. Да не забравяме, че Инстаграм е социална мрежа, подходяща за разказване на истории. Бих казала, че ще стане по-емоционално място, дори от Фейсбук!

8. Рекламите в Инстаграм в момента

Още сега може да се възползвате от пускане на платени реклами в Инстаграм. Това може да стане само през Фейсбук акаунта ви.
За рекламите в Инстаграм, може да започнете от настройките в страницата си във Фейсбук – меню Настройки —> Реклами в Инстаграм.
От тук може да добавяте Инстаграм акаунта си или да го премахнете, ако искате да добавите друг към конкретната фейсбук страница.

 

instagram account

Ако нямате такъв, може да създадете нов, директно тук.

инстаграм 2

Рекламите към платформата се пускат през рекламния панел на Фейсбук, където трябва да посочите, че искате те да бъдат част от настройките на сета, след това да посочите Инстаграм акаунта, който ще ползвате на ниво Реклами. Без да отбележите отметката тук, няма да можете да стартирате рекламата си в Инстаграм:

инстаграм

Инстаграм предлага три вида реклами – видео, снимка, карусел. С какво могат да ви бъдат полезни?
– Брандиране и позициониране
– Уебсайт кликове – да предизвикате посещения на определени секции в сайта ви
– Уебсайт Конверсии –  да предизвикате продажби през определени секции на вашия сайт или онлайн магазин
– Инсталирането на Мобилни приложения – тяхното ползване
– Ангажиране с Мобилни приложения – тяхното ползване
– Видео гледанията – може да разкажете историята си във видео
– Обхватът и честота – достигане до повече хора

Важно за ползването на Инстаграм – можете да качвате снимки само от телефона си, но може да разглеждате и следите брандове през декстоп варианта на приложението. 

Пожелавам ви успешно позициониране там. Цветните истории тепърва предстоят!

Маркетинг за Бизнеса – Научи повече

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.