Не е нужно да си Стив Джобс, за да успееш

Home / Блог / Не е нужно да си Стив Джобс, за да успееш

Няма правила. НЯМА. И ако някой е казал, че са ти нужни 100 000, за да стартираш бизнес – добре. Не значи, че ти трябва да правиш същото. Не значи, че не можеш да започнеш с по-малко. Или с повече.

Това, че някой е казал да ставаме рано сутрин (в 5.00) и да четем книга, за да станем по-умни, не означава, че ще помогне на нас самите. Защото това може да не е нашият начин.

Познавам човек, който работи всеки ден от 2 следобед до 3 през нощта и е на път да стане милионер. Той не е единственият, който излиза от рамките. Не е единственият. Какво ще ми кажете сега, а? Какво, че лъжа ли? Че той е изключение от милионите жители на планетата? Не, той е изключение, заедно с още хиляди хора.
Ние сами трябва да решим, кое е по-добото за нас. Еми добде де, аз може да съм продуктивна нощем или да се чувствам добре, когато чета вечерта преди лягане, нали?
Сигурна съм, че всички хора, които се занимават с личностно развитие са опитали много от практиките, за които говорят (или поне се надявам). Но аз силно вярвам, че това да не бъдем като тях или да не прилагаме техниките точно по техните стъпки, не означава, че не можем да си помогнем или че не се справяме.
И имам един въпрос, как може една книга да подейства еднакво на всички хора? Ние сме различни хора, с различни интереси, разбирания, ценности, таланти. Когато всички започнат да говорят какво трябва да четем, какво трябва да ядем, какво трябва да пием…Иде ми да се “хвърля” отнякъде. Защото заедно с това се говори и за свобода.

Каква СВОБОДА, след като всички налагат правила и успешни техники за справяне с живота на известни хора?

Хора, които са много различни по темперамент, живели в други епохи, с различни качества и финансови възможности!
Не съм съгласна, че всички трябва да правим едно и също – да ставаме рано, да тренираме по 2 часа във фитнеса или да тичаме под дъжда (въпреки ужасното време). Всъщност, аз един път го направих това, въпреки лошото време излязох да тичам и резултатът беше сериозна настинка. Но да, аз исках да се справя, въпреки препядствията, въпреки спирачките. Нали всички това казват, действай! Ето, действах и се разболях, за да мога да изпълня правилата, които ме тласкат към “свободата”.
Понякога това ми звучи като угодия на обществото. Ама ние не сме длъжни на никого. И ако днес реша, че ще ям шоколад в леглото цял ден, ще го направя.
Защото ние сме хора и не можем да бъдем винаги с желязна дисциплина. Не сме роботи и не можем да действаме с всичко, спрямо книга или списък.
Искам да се обърна към всички хора, които са коучове или лични терапевти – сигурна съм, че и на вас не ви е лесно, защото има хора с много проблеми и малко воля. Но не забравяйте, че хората с проблеми са човешки същества, научени да се самообвиняват. И често страдат, че не са изпълнини нещо от списъка със задачи, дори този, който вие сте им дали.

Сега е ред да кажа, че трябва да си налагаме някои неща, за да видим прогреса в себе си. Знам, че не става само със спокойствие и никакво опитване или трудности. Трябва да сме активни в определени часове, за да получим заплатата, за която работим. Трябва да хапваме по-мако мазнини, за да не се мразим, когато се погледнем в огледалото. Но можем да правим всичко това по нашия начин, да използваме знанията за успех с живота, прилагайки ги по индивидуален начин за самите нас. И да не се обвинямваме, когато кривнем леко от “правилното”.
Или може просто да започнем да се харесваме по-пухкави и да си угаждаме. Това вече си е личен избор.

Изводът от цялото нещо е, че трябва да започнем от себе си. Отвътре – където сърцето и тялото ни диктуват кое е добре за нас. Кое е нещото, което ни кара да се чувстваме наистина добре. Още преди да потърсим помощ, трябва да знаем, че отговорите са в нас, просто сме загубили посоката си. Имаме нужда от напомняне.
Нито едно правило и нито една техника няма да имат сила, ако първо не опознаем себе си и не опитаме здравословното за нас самите. Да, да опитаме и да видим кое ,всъщност, ни помага.

И не се срамувайте, че не разбирате думите на Наполеон Хил или че не правите това, което е правил Стив Джобс. Не е нужно да ностите дънки и черно поло, за да бъдете успешни.
Моите уважение и адмирации, разбира се, за всичко, което е са направили тези хора. Съвсем не искам да обидя някого.

Разхождайте се голи (вкъщи) и творете, създавайте идеи. Напуснете мъжа (или жената), който ви кара да се чувствате зле. Не е задължително да оправяме всичко на този свят. Ако не върви, може би просто не върви и време да потеглим в друга посока. Това е избор, също едни чудесен начин за “справяне с проблемите”. 


Предлагам – стига сте се мъчили и насилвали обстоятелствата. Това не ни прави щастливи, това ни прави роби на справянето с обстоятелства, които понякога не зависят от нас.

Бъдете свободни от правилата и предразсъдаците, които ви карат да се чувствате “малки”. Избирайте това, което ви прави истински. А кое е то? Вие знаете отговора. Просто ще трябва малко време да го намерите.

One thought on “Не е нужно да си Стив Джобс, за да успееш

  1. Поздравления.Аз също вярвам, че всеки човек е отделна вселена и няма универсална рецепта за каквото и да е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.