Най-новите Фейсбук промени + съвети за бизнес страници

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Най-новите Фейсбук промени + съвети за бизнес страници

Какво се променя с Фейсбук и как това ще се отрази на бизнеса? Най-новите, при това, много сериозни промени в Новинарския поток.

Ако попадаш за първи път на моя статия, очаквай откровение във всяко едно отношение. Просто харесвам истината и нещата казани в прав текст. Въпреки че не се познаваме, често говоря на “ти”. Но стига за мен, време е да поговорим за бизнес.

Започвам с конкретните промени и факти, и ще дам моя коментар по темата. Както и съвети, които може да приложиш веднага. Уточнявам, че тук не коментирам промени, свързани с платените фейсбук реклами. В статията ще намериш информация предимно за фейсбук съдържанието и публикациите.

Преди няколко дни от Фейсбук обявиха голямата промяна. Промяната, която ни връща в началото от създаването на Фейсбук – от тук насетне ще виждаме много повече публикации от приятели и роднини, отколкото от бизнес страници. Така започна всичко и така ще продължи. Това прави ситуацията за бизнеса много по-сложна от преди.

Собственикът на социалната мрежа Марк Зукърбъг казва, че основната цел на Фейсбук винаги е била да свързва и сближава хората. В последно време получават обратна връзка от потребители, че количеството бизнес и информативни публикации отнема голяма част от Новинарския поток, за сметка на личните публикации от хората, които ни вълнуват.

Да уточним за Новинарския поток (News Feed) – това е всичко, което виждаме, когато отваряме нашия фейсбук на компютър, таблет или на телефон.

От Фейсбук правят проучване с водещи експерти и се установява, че комуникацията между хората в социалните мрежи и близостта, която се изгражда покрай тях, спомага общото благополучие на човек, влияе позитивно на неговото здраве и неговия живот. Кара ни да сме по-положителни и да се чувстваме по-малко самотни. Признавам си, тук мога да поспоря, дори със себе си. Но затова ще си говорим в друга статия.

На база всичко това идва голямата промяна. В Новинарския поток очаквайте да виждате:

– Много повече информация от приятели, роднини и групи, отколкото от бизнес страници
– Много повече публикации, свързани с популярни телевизионни програми и спорт
– Лайв видеото (видео на живо) продължава да бъде с приоритет

Но защо е избрано точно този тип съдържание? Според Зукърбърг, проучванията показват, че това е съдържанието, което предизвиква реакция на хората (лайк, споделяне, коментар) – не просто пасивно гледане на информацията и скролване.

Екипът, който се грижи за всичко това, споделя, че алгоритъмът на Фейсбук ще отдава голямо значение на връзката между двама души във Фейсбук (колко си лайкват, пишат, споделят, коментират), както и връзката между човек и страница. 

Още нещо много важно. Напомням за тези от вас, които са пропуснали – през месец декември 2017 се обяви друга много сериозна промяна отново свързана с това, което виждаме във Фейсбук.

От Фейсбук са получили сигнал за постове тип “спам”. Според екипа им, хората не харесват публикации, които съдържат послания в стил – “харесай ако..”, “сподели ако..”, “тагни приятел за..”
Това означава, че ако пускате такива постове занапред, те ще бъдат с много по-нисък обхват, тоест ще стигат до много по-малко хора. Ако пък това е редовна практика във вашата страница, нейният обхват като цяло ще бъде намален.
За момента този филтър се прилага за страници, които публикуват на английски език. Промяната ще навлезе глобално за всички страници през 2018.

Ето и моя скромен коментар, базиран на опит с Фейсбук пред последните 4 години.

От потребителска гледна точка.

Браво, така се прави. Така се прави, защото хората започнаха да се “дърпат” от Фейсбук, започна да им доскучава от всичките тези безразборни реклами и фалшиви новини. Преди да се ядосате на Фейсбук се замислете – по-добре така, за да има публика, на която да рекламираме, отколкото да има отлив и да изгубим шанса си за доста по-евтина реклама, отколкото предлагат другите платформи.

От бизнес гледна точка.

Е, няма как да не се изкефя на това решение, обявено по този начин. Толкова умен ход от страна на Фейсбук. Това е “умен бизнес”. Отново на повърхността се демонстрира основна мисия и ценности, които вървят с компанията толкова години наред. Отново виждаме становище и голяма промяна, която е за хората. Те винаги са били фокус. И всеки бизнес, който се фокусира върху благото на потребителя, може само да печели. Може само да взимаме пример.

Какво да правим, ако имаме бизнес страница и искаме да ползваме Фейсбук като инструмент за реклама?

 

1.Най-добре е да пускаме публикации, които да приканват хората към разговор или действие.

“Какво пък значи това” е въпросът, който ми изниква след като чуя подобни общи съвети.

Веднага давам пример – вместо да публикуваме просто статия от блога си като линк, пускаме статия с въпрос, който да провокира хората. Приканваме ги да споделят статията или публикацията на стената си, ако има е допаднала или им се струва полезна за техните приятели.

Хората обичат да помагат. Особено във Фейсбук, защото не изисква кой знае какво усилие. Но пък ги кара да изглеждат добре, в очите на другите. Проста психология.

Точно така ще направя аз, след като публикувам тази статия на сайта си.

2.Напомняйте на феновете си за опцията “See First” (виж първи) – ако потребителят отбележи тази настройка ще вижда най-напред публикациите от страницата всеки път, щом посети Фейсбук.

Тази опция може да намерите като посочите стрелката на бутончето “Follow” (до бутона “Like), точно под корицата на страницата. Появява се падащо меню.

Разбира се, веднага давам пример.

 

 

3.Създаване на затворени групи – ако вашият бизнес позволява, създайте затворена група, която да дава още повече стойност от бизнес страницата. Така правят много мои колеги, клиенти, както и самата аз.

И веднага давам пример! През последните 2 години осъществих доста семинари, проведох много индивидуални и корпоративни Фейсбук обучения. Затова създадох затворена група, в която да събера всички тези хора. В групата се старая да създавам общност, разговори, добавена стойност, специални оферти и всичко, което може да бъде полезнo на тези, които са ми се доверили.

Препоръчвам в групата да се добавят по-топли контакти или профили на хора, за които сме сигурни, че се интересуват от темата, която ще се дискутира вътре.

Групите са много полезни, защото получаваме нотификация (уведомление) всеки път, щом се публикува нещо в тях.

 

 

 

4.Фейсбук лайв видео – да правим повече видео на живо. Според последните проучвания, Фейсбук видео на живо е 6 пъти по-интересно съдържание за потребителите от всичко останало.

Ще си позволя да дам много по-личен съвет – моля ви, не се включвайте на живо, ако нямате какво да кажете. Защото наистина това предизвиква  неприятно чувство от загуба на време. Хората ценят времето си и много рядко дават втори шанс. Ако просто се пуснете на живо, за да си покажете новата прическа и да продавате – по-добре не си правете труда.

Фейсбук на живо е чудесна опция да демонстрираме знания, да дадем полезни съвети, да покажем нещо, което се случва зад кулисите, да обявим нов продукт, както и ползите за зрителите от всичко това. Оставете директната реклама за финала на видеото.

5.Платена реклама. 

Каквото и да си говорим, става дума за пари. Това е положението. Колкото и важна мисия да има Фейсбук, той е бизнес система, която изхранва хиляди хора по света. Заедно с последните промени, които разказах по-горе това означава – отделяйте бюджет за реклама. Иначе публикациите не стигат до феновете или поне не до всички.
Ако просто публикуваме, без да пускаме реклама, ние не достигаме до нови хора и няма как да разширим бизнеса си. Платената реклама е задължителна.

Разбира се, тук не говорим за страници, които споделят вицове и забавни истории, защото при тях нещата стават много по-лесно.

Съветвам ви да използвате рекламната платформа Ads Manager, вместо просто да натискате бутона “Подсилване” (Boost Post). Защо ли? Защото в първи случай имаме много повече опции, виждаме нагледно статистики и е по-малко вероятно да объркаме нещо в настройките.

 

Ако ти трябват идеи и помощ за създаване на интересно съдържание за твоята Фейсбук страница…Или пък искаш да се научиш да управляваш самостоятелно своята Фейсбук реклама за бизнеса…

Ако имаш нужда да разбереш как работи Фейсбук, от какво биха са интересували твоите клиенти, как да настройваш реклама 

така, че да не харчиш безразборно парите си…и да достигаш до клиентите си…

Потърси ме за Индивидуално обучение или Консултация

Може да изпратиш своето запитване тук!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.