Лесни трикове за задържане на вниманието във Фейсбук (част 2)

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Лесни трикове за задържане на вниманието във Фейсбук (част 2)

Имате ли Фейсбук страница, която цели изграждане на бранд, популяризиране или директни продажби? Ако да, значи тази статия е точно за вас.

Ако искате вашите клиенти и партньори да ви разпознават чрез най-голямата социална мрежа Фейсбук, обърнете внимание на следващите съвети.

Вече ви показах няколко лесни трика за задържане на вниманието във Фейсбук в първата част от тази поредица статии.

За тези, които са пропуснали, може да видите първа част от поредицата тук: Лесни трикове за задържане на вниманието във Фейсбук (част 1)

Най-важното за стратегията на всеки един бизнес е тя да бъде адаптирана към промените в средата, в тенденциите, в бранша и ситуацията. Когато става дума за маркетинг – няма бяло, няма черно. Има такова, каквото си го направим, за да проработи за нашия бизнес.

Не забравяйте да бъдете гъвкави и да използвате информацията от тук  така, че тя да заработи за вашия продукт и/или услуга. Нищо не е задължително, но само една идея може да промени всичко…

Ето и съветите:

#1: Създайте чувство за спешност

За периоди, в които искаме да повишим оборота или искаме да повишим продажбите на нещо конкретно е добре да използваме „чувство за спешност“. Идеята е да създадем много важна и полезна оферта за потенциалния клиент, която да провокира в него желанието за покупка, и то веднага.
Давайки конкретен срок за закупуване на продукт/услуга, човек се чувства притеснен, че може да пропусне възможност, която никак не е за изпускане.

Този метод много често ще го срещнете да се използва от големи компании като AliExpess, GearBest, Amazon, Wizz Air и други.

Ето пример:

Виждаме публикация от официалната страница на Wizzair с информация за процент отстъпка, който получаваме само днес!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С какво тази публикация е специфична и как да поднасяте подобно съдържание през вашата Фейсбук страница?

-Дефинирайте точно определен времеви диапазон на вашата оферта (Само днес / Офертата изтича след 24ч.)

-Предложете неустоима отстъпка (Например: “Вземете с 60% по-малко”)

-Направете офертата разбираема – ясно и точно да казва това, което потребителят ще получи

-Поставете промоцията в снимката и в заглавието на рекламата

-Поставете я на лендинг страницата на вашия сайт

 

#2:  Покажете емоция, създайте емоция 

Ако успеете да накарате някого да се развълнува, попадайки на ваша реклама или промоция, той ще стане ваш последовател във Фейсбук. Най-малкото ще даде лайк за вашата публикация и след това ще следи страницата ви. В най-добрия случай той остава верен последовател, а в последствие се превръща в клиент.

Скоро получих следното лично съобщение на фейсбук страницата на Фейс Профитс:

“Здравейте, искам първо да кажа, че винаги има едно положително излъчване и усещане за positive attitude когато чета страничката Ви 🙂 “

Самата комуникация стартира с желанието на една фирма да работим съвместно по техен проект. Сами разбирате, колко в важно да будим емоция и конкретно усещане в хората, за да създадем доверието, което ще ги превърне в наши клиенти. Ако не бях създала това усещане във въпросния човек, едва ли щяхме да си пишем, тъй като нямаше да провокирам желание у негова страна да сътрудничим.

Част от публикациите на фейсбук страницата на Rosy Georgieva & Face Profits

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#3: Овладейте изкуството на FOMO

Чували ли сте за израза FOMO (Fear of missing out) или на български „Страх да пропуснем нещо“? Tова е вид стратегия, използвана най-често от компании, които разработват софтуерни продукти. Идеята зад FOMO е показване на данни и статистики от успешни продукти или услуги, както е показано на примера долу.

Sumo.com е компания, която се занимава с автоматизация на сайтове и увеличаване на трафика към тях. Тази компания е пример за добър маркетинг и често бива споменавана в статии, подобни на темата, която дискутирам в тази статия. И има защо. Показвайки по този начин тази графика, в потребителя се поражда чувство на необходимост.

В примера с тях виждаме, че над 175 000 уебсайта са увеличили трафика си, благодарение на Sumo.com.

Информация, предоставена по този начин предизвиква следната мисъл: „Щом толкова много сайтове използват платформата, защо и аз да не го направя?“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как да използваме правилно FOMO във Фейсбук реклами и за онлайн брандинг:

-Споменавайки броя на клиентите, които вече използват нашия продукт/услуга

-Задавайки въпрос, който да накара клиента да се замисли, дали не е изпуснал страхотна възможност, от която е време да се възползва

#4: Създайте съдържание, което да бъде полезно за хората

Ако сте тесни специалисти и се опитвате да изградите бранд с Фейсбук, е много важно да споделяте полезно съдържание за хората. По този начин, не просто ще имате публикации на страницата си във Фейсбук, но ще показвате на потенциалните си клиенти, че разбирате от това, което предлагате.
Много е важно, когато създавате съдържание да се съобразите с това, което предлагате.  Засягайте теми, свързани с това, което правите на практика.
Съветвам ви да споделяте съдържание, което разбирате и е пряко свързано с вашия опит. Разбира се, винаги може да се инспирирате от други места и външни източници, но винаги комуникирайте с вашия тон.

Така хората ще бъдат убедени, че с това съдържание им говорите вие. Ще четат текста с “вашия глас” и ще възприемат това, което пишете като нещо автентично.

Разбира се, не е задължително да градите личен бранд, за да споделяте полезни неща на Фейсбук страницата си. Достатъчно е да искате да бъдете полезни и да искате да градите комуникация с феновете си.

Ето пример за полезна публикация за продукт:

Пример за полезно съдържание в страницата на суши ресторант Haikusushi.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е от мен в тази статия. Ако искаш да допълниш нещо, може да го оставиш в коментар. Ако статията ти харесва – лайк и шеър! И благодаря!

Роси Георгиева – фейсбук маркетинг специалист, консултант и обучител

А ако искаш да разбереш дали се движиш в правилната посока, дали твоята Фейсбук страница има потенциал…Ако ти трябват идеи и помощ за интересно съдържание за твоята Фейсбук страница…Или пък искаш да се научиш да управляваш самостоятелно своята Фейсбук реклама за бизнеса….

Потърси ме за Индивидуално обучение или Консултация.

Може да изпратиш своето запитване тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.