Как да я накарам да се влюби? За Фейсбук и продажбите.

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Как да я накарам да се влюби? За Фейсбук и продажбите.

В тази статия представям мисленето на потребителя във Фейсбук. Какво мисли и чувства, когато попадне на реклама във Фейсбук и защо? Как Бизнесът постига доверието и скъсява дистанцията?

Прилагам автентичен пример за успешен Фейсбук маркетинг на български бизнес. Навлизам в подробности за емоцията и усещането по време на продажбения онлайн процес.

Преди известно време бях попаднала на страхотен ивент (събитие във Фейсбук). 1 седмица безплатни спортни практики плюс масажи в спортно студио, близо до моето жилище.
Е, добре – как да не се възползвам? Така се изкефих, че след като видях тази реклама, първата ми мисъл беше да отворя ивента във Фейсбук и да видя кои са датите, на които тялото ми ще получи нужното внимание.

Тук е добре да се знае предисторията – аз съм посещавала студиото вече 2 пъти. Хареса ми, ама нещо не долових енергията.
Реших да дам втори шанс – там вече нещата се получиха. Нещо като при втората среща. Сякаш търсиш причина да останеш, нещо те гложди. И определено си струваше. Но не погледнах на него много насериозно. Нещо като – “сладък си, но не съм сигурна, че искам да ти се отдам напълно”.
След това бях извън града за месец и не бях посещавала мястото доста време.
Като се появиха с това предложение, бързо се сетих за тях.

В събитието бяха писали, че е добре да се регистрираме. С други думи, даваш имейл доброволно и после те спамят. Това, което не се харесва на никого от нас.
Замислих се аз. Не ми се даваше…Поредният имейл…Понякога нямам време да си отворя пощата…Повечето, които четат това споделят съдбата ми.

Не исках да си давам мейла и реших да се подсигуря, защото исках безплатните практики. И решавам да изиграя хората, които организират промоцията. Ще се правя на трудна, ако ме разбирате.

Какво общо има това със социалната мрежа, освен че от там се осведомявам за всичко покрай ивента и спортното студио? Кой какво иска? Следват тънкостите в процеса.

Първо – аз виждам събитието. Мястото ми е познато. Проявявам интерес. Била съм там 2 пъти. Хората, които организират ивента искат 3 неща – електронната ми поща, присъствието ми там, записването ми за някоя от спортните практики след тази промоция.
Но какво липсва? Доверие.
Аз нямам доверие, че това е моето място.
Това е ролята на Фейсбук – да изгражда доверие. Не само при директното продаване, но и при изграждането на бранд. 

Ситуацията е следната. Те искат да сме двойка, ама аз се дърпам. Искам ги за малко! Те искат да имаме връзка. Е, няма да стане на 3-та среща, нали? Преценявам, че не са ми тръпка.
И понеже не искам, решавам да им заявя моята позиция. Най-лесно, бързо и евтино е да го направя през Фейсбук. Просто отварям чата и казвам, каквото имам да казвам.
Ще пофлиртувам малко, ще ми погалят егото, ще си взема това, което искам и после ще им кажа „чао“. Или поне така си мислех.
Те откликват бързо, това е добре. Вече знам, че говоря с хора. Отвръща ми жена, която накрая на съобщението се подписва с името си.
Супер. Питам я за мейла и тя ми обяснява, че регистрацията е желателна, ако искам да си запазя сигурно място за промоциите през въпросната седмица. Даже ми предлага да си запазя час за безплатен масаж на момента.
Аз се замислям, но решавам, че искам да си запазя сигурно място. Бам! Взеха ми имейла! Първата цел за тях е изпълнена.

Какво прави бизнесът от тук нататък? Ред е да ми докажe, че аз искам да им плащам всеки месец за моето посещение. И да ви кажа – на 50% са ме спечелили. Аз нямам нужда от нищо друго, освен потвърждение, което може да стане на място. Само и единствено, когато се докосна до продукта или услугата. На място се случва реалната продажба. Но доверието за нея е започнало малко по-рано. Започна от Фейсбук.

Какво направи Фейсбук?

1. Той ми напомни за студиото, което бях посещавала преди месец – супер за мен и за бизнеса.
2. Той ме информира, че мога да си взема нещо безплатно – супер за потребителя.
3. Той ме отведе на сайта, където трябва да си направя регистрация – супер за бизнеса.
4. Той ме свърза с хората, които ме убедиха, че трябва да си направя регистрация – супер за бизнеса.
5. Той е средство да получа желания масаж – доста съм щастлива! Представяте ли си как се чувства вашия потребител (фен) в такъв момент?
6. Той ме запозна с човек, който стои зад сайта, събитието и бизнес страницата. Показа ми нещо повече от бранд.
7. Той ме подкани да отида на място и да тествам продукта – придвижва ме към края на продажбения процес, а именно да се запиша на практика в студиото.
8. Той помогна за стартиранете на продажбения процес, който ще има своя край в момента, в който отида на място. Собствениците на този бизнес имат сериозен шанс да ме спечелят за клиент, в продължение на минимум 3 месеца. Какво ще се случи след това, зависи само и единствено от тях.
Истината е, че не знам дали тези хора са направили умишлено това. Но ако е така, тяхната стратегия е много успешна.
Признавам си…Почти съм се влюбила.

 

Както знаем, освен рекламите, важно е какво показваме на феновете, чрез ежедневното съдържание в страницата си. Ако искате да пишете по-успешни постове, да ангажирате феновете си и да комуникирате по-добре в мрежата – препоръчвам ви онлайн видео тренинг: 
„Фенове! Не просто лайкове“

Научи повече

Успех и много лайкове ви желая!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.