Какво да НЕ пропускаме през 2017?

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Какво да НЕ пропускаме през 2017?

Тук ще откриете промени, свързани с  Фейсбук рекламите, Фейсбук лайв видео (Facebook Live Video) и Инстаграм. Всичко, което трябва да знаем и е добре да използваме през 2017!

Описаните функции по-долу са нови и някои от тях постепенно навлизат. Напълно е възможно част от тях да не са достигнали до вас. За да сте сигурни, че не пропускате нещо, обаче, ъпдейтвайте вашите приложения постоянно.

Без да разтягам локуми, преминавам към обяснения по точки. За всекиго има по нещо, така че разглеждайте и си взимайте, каквото ви трябва!

 

Видео чат в групите на Messenger

От скоро всеки чат, който се намира в платформата Messenger (платформата за мигновени съобщения на Фейсбук) може да се състои от 50 човека, които да провеждат видео разговор на живо. Тоест, не просто си чатим, но говорим и се виждаме.
По време на групов видео разговор, който се състои от повече хора, на вашия екран ще бъде показван този, който говори в момента на живо.
В същия този чат можем да избираме да разговаряме с всички в чата или да набираме само определени хора.

 

За какво служи тази опция?
Много подходяща за групови разговори между по-мащабни екипи, които имат нужда да поддържат по-често връзка. Или пък за по-големи семейства, които обожават да си споделят всичко в момента на случване.

 

Фейсбук таргетиране при рекламите

Страхотни промени при Custom Аудиториите. Можем да таргетираме хора, които са се ангажирали с нашата фейсбук страница по различни начини. Какво означава това? Вместо да пускаме реклама на чисто нова аудитория, ние избираме да рекламираме на потребители, които вече са проявили някакъв интерес към нашата фейсбук страница.
Фейсбук ни дава опции да таргетираме на:
1.Хора, които са посетили фейсбук страницата ни.
2.Хора, които са се ангажирали с постове и реклами, пускани от името на официалната ни страница. Това включва кликвания на реклами или постове, харесване или друг тип реакция, споделяне, коментиране.
3.Хора, които са натиснали основния ни Call to action (Призив за действие) бутон. Това е бутонът, който е видим на страницата ни и се намира под нейната корица.

call to action
4.Хора, които са изпращали лично съобщение на нашата страница.
5.Хора, които са запазили нашата страница или публикация, пусната от нея. Това, както знаем, може да се случи, чрез бутона “Saved”, който складира всяко съдържание, което искаме да видим по-късно.

 

Eто как излежда настройката в рекламния панел на Фейсбук.

Стъпка 1 – избираме да създадем Къстъм Аудитория, която е свързана с ангажирането във Фейсбук.

 

custom 1

Стъпка 2 – избираме да създадем аудитория, която се е ангажирала вече с нашата страница по някакъв начин

 

custom 2

Стъпка 3 – избираш аудиторията, която искаш да таргетираш

custom 3

Фейсбук Лайв 

1.Фейсбук Аудио на живо

Това е функция, която в момента се тества. Но идеята е да правим аудио на живо, когато не искаме да се показваме във видео. Това е полезно в случаите, когато имаме по-слаб Интернет, но пък искаме да споделим с аудиторията мисли и емоции в момента на преживяване.

2.Фейсбук Видео на живо през Компютър

Скоро ще се появи и функцията за Лайв Видео през всяка Бизнес страница от настолен компютър. До момента знаехме, че най-лесният начин за Видео на живо е през мобилната апликация на Фейсбук. Възможност за пускане през компютър можеше само, чрез допълни софтуери и настройки. За щастие, това ще се промени.
Това ще даде поле за изява на много бизнеси. Аз все още не виждам функцията при мен, но я чакам с нетърпение.

3.Фейсбук Лайв Сътрудник

До момента, за да пуснем лайв през бизнес страница, трябваше да бъдем оторизирани с роля на Редактор (Editor) или Администратор. Вече ще можем да добавяме хора с нова роля, която се създава специално за пускане на Лайв Видео. Ролята ще се казва “Сътрудник” и ще мога да се добавя през стандартните настройки за целта. Можете да я намерите на вашата страница в меню Натройки -> Роли на страницата.

Видео статистики за Фейсбук профили

 

Всички профили (не страници), които имат 5000 последователи или повече, ще могат да наблюдават метрики от всяко публично видео, което направят.
Бройката на вашите последователи може да намерите долу вляво под вашата профилна снимка

последователи

 

 

 

 

 

Инстаграм

 

1.Инстаграм Лайв Видео в Stories (Истории) 

 • Инстаграм видео на живо позволява да споделяме мигновено какво се случва на момента. Нещо като Фейсбук Лайв Видео, но с разликата, че това видео ще се изтрива автоматично след 24 часа, точно както става с всяка една История, която споделяме през Инстаграм.
 • Къде да намерим опцията? Когато сме в приложението, плъзгаме палец надясно и се отваря прозорецът с Истории. Има специален бутон за целта.
 • Можем да бъдем на живо в рамките на час.
 • Последователите ни получават уведомление (нотификация), че сме на живо и могат да се включат във всеки един момент.
 • Всеки един лайв се отбелязва в менюто от истории, което стои най-горе на нашия Инстаграм Новинарски поток.
  Ние можем да контролираме коментарите, като имаме опцията и да забраняваме коментирането под самия лайв.

 

*Историите не са като стандартните постове в Инстаграм. Те имат отделна опция за споделяне и могат да се намерят в горната лента на нашето меню. Това са снимки, на които можем да добавим послания или да тагнем (отбележим) някого. Съществуват 24 часа, след което автоматично се изтриват, освен ако не ги споделим на самия Инстаграм профил. 

Ето как ще изглежда това на нашия екран:

инстаграм лайв

 

2.Нови изгледи на съдържанието

 • Преди около месец от Инстаграм съобщиха визуална промяна на постовете и по-специално на техния изглед в Новинарския поток. Новият изглед на постовете съдържа всички опции за споделяне и харесване на публикация, но те са преместени в лявата част на всяко изображение, така че да е по-лесно за действие.
 • Когато пускаме реклама с конкретна публикация, към нея върви надпис “Sponsored”, който се вижда под името на Бизнес профила. На същото място от дясната страна на публикацията се появява ново меню, което съдържа допълнителна информация за споделяния.
 • Появява се и опцията за запазване на публикация, която можем да се върнем и да разгледаме по-късно в удобно за нас време.

Ето как изглежда това в Инстаграм:

 

инста пост

 

 

 

3.Нови реклами в Stories (Истории)

 • Историите в Инстаграм са една от функциите, които се ползват от 150 млн. души…Няма как да не се появи опция за рекламиране, и тук. Скоро пред вас ще се разкриват реклами, които ще заемат целия екран на вашия смартфон. Те ще са по-различни визуално от тези, които можехме да пускаме до момента – защото ще се виждат само през меню “Stories” и ще се разтягат на целия екран.
 • Към Stories се присъединяват и анализите, които ще са достъпни за всички бизнес профили – със или без реклами, анализи за тях ще има. Можем да ги намерим в общите статистики на Инстаграм Бизнес профила си.
 • С въпросните статистики ще можем по-лесно да определяме какво съдържание харесват нашите последователи и по-специално, кои истории са по-интересни за тях.

 

Всичко, което описвам в статията са функции, които навлизат през последните няколко месеца. Напълно е възможно някои от тях да не са достигнали до вас. За да сте сигурни, че не пропускате нещо, обаче, ъпдейтвайте вашите приложения постоянно.

 

Какво предлага Фейс Профитс за бизнеса?
Кликни тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

  С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.