Интервю за списание Икономика

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Интервю за списание Икономика

Да увеличим продажбите чрез Фейсбук маркетинг

Правилното използване на социалната мрежа може да допринесе за популяризиране на продукти и услуги, но това става с много усилия, а не с нулев бюджет

 

Фейсбук създава нови професии. Видяла възможност, Роси Георгиева превърнала в бизнес страстта си към използването на социалната мрежа. Тя основала агенцията за Фейсбук маркетинг ”Фейс Профитс”, на която е управител и собственик.  Как се решила? Усещала социалната мрежа като свое пространство и един ден сформирала екип и „влязла” с друга роля в него. Преминавала е няколко специализирани курса – за копирайтинг, за кънтент  и Фейсбук маректинг. Бакалавърската й степен също е по маркетинг, но теоретичната подготовка е основата, а опитът изгражда специалиста. «Правила съм много грешки при ползването на Фейсбук, но именно чрез тях научих много и вече се чувствам по-комфортно в мрежата. Курсовете и книгите дават знания, но не опиташ ли сам, няма как да си сигурен, че владееш ситуацията”, признава Роси. Тя е работила с  фирми  от различни браншове – онлайн магазини и магазини за детски играчки, сервизи за компютри, банки, бизнес клубове, фирми в сферата на модата и козметиката, личностното развитие, здравословното хранене, а също със заведения, хотели, туристически агенции, спортни клубове и други. С някои от тях са прилагали Фейсбук маркетинг и за чужди пазари. Услугите на ”Фейс Профитс” помагат при създаване на визуално и текстово съдържание, както за създаване и оптимизиране на рекламни кампании. Има компании, които предпочитат да бъдат консултирани или техен представител да бъде обучен за известен период от време, докато се почувства готов да вземе нещата в свои ръце. Затова Роси организира и практически обучения с цел повече хора да осъзнаят силата на Фейсбук и да се научат успешно да прилагат този маркетингов инструмент.

 

Роси Георгиева съветва как да използваме Фейсбук като маркетингов инструмент:

Фейсбук е постоянна изненада, защото непрестанно се променя и предлага новости. Замислен е по начин, който позволява да е личен и информативен. За бизнеса силата на Фейсбук е във възможността да си близо до хората и да си говориш с тях. Социалната мрежа позволява да влезеш в тяхното ежедневие, да си с тях по време на почивка и на работа, да си част от цялото им живеене. През Фейсбук потребителят може да си поръча продукт за секунди, да изроптае, да направи комплимент, да задава въпроси – всичко това с няколко клика на клавиатурата. Не може да се правят сравнения с една брошура. Това направо е нереално, но е самата реалност.

Хиляди бизнеси, милиони хора, дори милиарди… Всички са вътре, а някои са там през голяма част от денонощието.

 

Скритата мощ

 

на Фейсбук е в огромния обхват от потенциални и реални клиенти и верни последователи. Това необятно пространство се превръща  в бизнес машина. Създателите му търсят баланса между потребителите и бизнеса. Тук и двете страни на покупко-продажбата са важни, както и за двете страни има място. Силата на Фейсбук е в това, че дава възможност да достигнем до всички, които ползват социалната мрежа, таргетирайки ги прецизно с инструментите на мрежата. И ние не само можем да достигнем до тях, но и да влезем  в диалог и да изградим връзка с тях. Да направим така, че феновете да се превърнат в последователи, а след това в клиенти.

Важно е бизнесът първо да знае с каква цел ще използва Фейсбук – трафик към сайта, повече фенове, повече популярност – това са различни аспекти. Винаги може да се работи за всичко това едновременно, но е важно да се знае какви резултати гоним. Защото винаги има силни и слаби периоди в бизнеса и, ако нещо не върви както трябва, е важно да се намери причината за това. Също е важно да се знае какво може да се очаква от мрежата. Както всеки друг маркетингов инструмент и Фейсбук си иска мисъл и време за разработване. Не става с едно щракване на пръсти – необходими са разговори, тествания, разбиране, сработване между специалиста, който осъществява проекта, и фирмата, която го наема. Ако целта е наистина качествено позициониране, особено ако продуктите са висок клас, не е редно страницата да се управлява от човек без нужната компетентност, а от агенция и екип, който има опит и умее да представи продукта по най-добрия начин. Затова направете проучване, преди да решите на кого да поверите тази задача.

 

Но за какво трябва да се внимава, когато ползваме Фейсбук като

канал за комуникация

Кое може да навреди на имиджа… Отговорът е, че трябва с всичко да се внимава: Лошата визия, липсата на отговор при запитване, отвръщането на негативните коментари по негативен начин и т. н. Не бива обаче да има твърде големите очаквания от страна на бизнеса, особено когато бюджетът е твърде ограничен. При лоша комуникация с възложителя екипът, ангажиран да прави Фейсбук маркетинг, трудно ще се справи. Липсата на синхрон между аспектите на бизнеса и неговия маркетинг веднага ще се усети. Липсата на добро обслужване извън социалната мрежа също няма как да се компенсира. Много е важно да се съчетаят разбирането на мрежата и разбирането на бизнеса. С техническите знания, с опита и с познаването на самия продукт или услуга – резултатът във Фейсбук може да надмине и най-смелите очаквания. Но за присъствието във Фейсбук е важен всеки детайл на представянето. Непрофесионално е добре развит бизнес да разчита на лоши снимки и на слабо визуално представяне в мрежата. Недопустимо е популярен бизнес да пуска реклами с правописни грешки.

Има една

тенденция при потребителите

на Фейсбук в България и тя е в негативните коментари и обратна връзка за скъпи продукти, които не могат да си позволят или пък не разбират защо цената е толкова висока. Не се плашете, това е напълно нормално. Особено ако не сте доказан от години бранд. Но дори и за продукти в много висок ценови сегмент Фейсбук би допринесъл като успешен маркетингов инструмент.

Компания, която не се доверява на Фейсбук като канал за управление на репутацията и популярността на своя бранд, губи шанса да използва най-евтиния маркетингов канал в интернет.  Тя губи възможността да се доближи до още повече потребители и да стане още по-популярна и разпознаваема със своите марки. А е доказано, че във Фейсбук и с по-малко средства може да се постигат добри резултати.

Фейсбук проправя път до съзнанието на потребителите и може да ги провокира да проявят интерес към продукта или услугата. А дали ще купят, зависи от  екипа по продажби на съответната компания, както и от други фактори, а не от екипа, който управлява кампанията в мрежата. Фейсбук дава възможности да намерим решения, но не е магическата пръчица, която без усилия да ни отведе на върха.

 

 

Стъпки

Когато чрез Фейсбук търсим популярност за своя бранд

  1. Да се изясни  целта, с която ще е използва Фейсбук.
  2. Определя се бюджет. С малък бюджет не се прави огромна кампания.
  3. Намира се правилният човек или екип, който да се грижи за доброто позициониране и представяне, както и за цялостната комуникация в социалната мрежа. Често откриването на правилната агенция променя първоначалните планове, защото хората с опит и знания знаят кое е възможно и кое не и може да променят първоначалния замисъл.
  4. Стратегията може да се мени по време на самата кампания, защото във Фейсбук всичко се мени динамични. Трябва да се адаптираме бързо, за да можем да бъдем „на гребена на вълната“.
  5. Поведението на потребителя е трудно да се предвиди. Много често акции и промоции, които са успешни извън мрежата, не успяват онлайн да задвижат „колелото”. Трябва да сме готови и за такава ситуация и бързо да намерим верните решения, без да губим самообладание.
  6. При някои  Фейсбук показва резултати веднага и спомага за реализирането на продажбите още първата седмица. При други бизнеси може да отнеме доста повече време.

Публикуваното интервю в списание Икономика може да прочетете ТУК (стр.86-88)

Какво предлага Фейс Профитс за бизнеса?
Кликни тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.