За да презентираш добре, първо трябва да харесваш…себе си!

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / За да презентираш добре, първо трябва да харесваш…себе си!

Започвам тази статия с една много интересна мисъл в главата си…”Защо пиша това в неделя следобед? Защо пиша за презентиране, а не за Фейсбук маркетинг, както обикновено? Защо вместо да се излежавам на дивана, съм седнала да се взирам в пиксели и срички?”

И в този момент чувам един полупритихнал глас – “Защото, това е миналото, настоящето и бъдещето. Защото изграждането на бранд и доверие у хората се постига, чрез други хора. Хората, които комуникират и внушават идеи. Преди да има Фейсбук, е имало срещи на живо, изложения, събития, разговори и след Фейсбук – пак ще има.

Защо е важно да презентираш добре? Защо е важно да се харесваш и да изглеждаш уверен във видео?

1. Интересното е, че успях да намеря връзката между Фейсбук и презентирането – ами, че те са си вървят пакет! Да, точно така! Ако не умееш да говориш добре, ако не умееш да завладяваш аудиторията чрез видео или Фейсбук лайв…Ще бъде много по-трудно да изградиш доверие и да откриеш последователи. А нали се сещаш, че именно последователите са тези, които се превръщат в клиенти и носят клиенти?  Всичко е продаване.

2.Презентирането се случва навсякъде, постоянно и на живо – пред малки и големи аудитории, в работа, по мероприятия, дори на улицата. Всеки един разговор е малка презентация и предаване на информация. Всяка една среща на живо е шанс да се представим добре и да представим себе си и бизнеса си.

3.За да градиш бранд, трябва да бъдеш във Фейсбук. За да си добър с Фейсбук, трябва да приемаш и разбираш неговите правила. И да умееш да работиш с неговите инструменти. А за това, е нужно да правиш видео. Нужно е не само да го правиш добре технически, а ти самият да си уверен във видеото. Трябва да умееш да се представяш (презентираш). Както на живо, така и онлайн. Разбира се, това са две много различни неща, но за да си добър и в двете, трябва да харесваш себе си.

4.Ако не знаеш, Фейсбук алгоритъмът много харесва видеото. Видеото постига в пъти по-голям органичен обхват, тоест достига до много повече хора. Фейсбук видео на живо (Facebook live) е oще по-мощен инструмент. Той ти дава възможност да се изявиш на живо във Фейсбук и да общуваш с хората, които те гледат в момента на живо. Освен това достига до огромна маса хора. Толкова е уникално и силно!

Сигурно някой от вас ще си помисли – “Коя е тази и защо въобще ме занимава с това? За коя се мисли и защо си позволява да коментира тази тема?” Отговорът е – практика.

1.През изминалите 5 години, откакто работя с Фейсбук като инструмент за Бизнеса, имах възможността да организирам много събития. Имах шанса да бъда и гост лектор на много от тези събития. Презентирала съм както пред 10 души, както и пред 200. И нито един от случаите не е лесен, повярвай ми.

2.Презентирала съм и пред много важни хора, които са определяли, дали моята идея си струва и дали за тях е удачно да ми отделят от бюджета си. Интересно, интересно…Виждаш как във всеки един случай не става дума за презентиране, а за продаване на идея. За изграждане на доверие, което в най-добрия случай ще ти донесе приходи. В най-лошия – може да се изложиш и никога повече да не ти се обадят.

3.Имах възможността да направя много видеа на различни тематики – професионални, аматьорски, с професионалисти, с не до там професионалисти.

Тези примери са различни ситуации и инструменти, които служат за презентиране, убеждаване, продаване. И във всеки един от тях можем да се справим добре, стига да се харесваме.

И вече съм 100% убедена – да презентираш добре е решаващо за твоя бизнес и твоето професионално развитие. Независимо дали говорим за представяне във Фейсбук или за представяне (презентиране) на живо. Ако не си добър презентатор, ако не умееш да се “продаваш”, докато си на физическа или виртуална сцена…Ако не умееш да въвличаш в идеята си твоите колеги, екип, работодатели и клиенти…Ако не го умееш, си почти загубен. Конкуренцията е голяма и ще продължава да се множи. Пазарът е пренаситен и оцеляват тези, които владеят съзнанието на хората.

Защо, обаче, за да презентираш добре, трябва първо да харесваш себе си? И сега ще ти кажа директно – ако си комплексиран, аудиторията (публиката) го забелязва. Ако си притеснен, хората го усещат. А комплексите и притеснението водят до лоша изява – както на сцена на живо, така и онлайн.

Ще ти дам моят съвет по този въпрос. Разбери какво не харесваш у себе си и какво точно би те притеснило, докато говориш пред аудиторията. Разбери къде е твоето слабо място. Ако можеш, направи така, че да го коригираш. Ако не, научи се да го приемаш. Комплексите  пречат на продажбата, защото “късат” емоционалната нишка между теб и хората, които са ти отделили време да те гледат и слушат.

Аудиторията те наблюдава, защото иска да вземе нещо за себе си. Тя е егоистично настроена. И ако през цялото време, докато говориш, мислиш само за себе си и за това, което не ти е наред, вече си я загубил…Направи така, че да не мислиш за себе си, посвети се на хората, които са избрали да те слушат!

Великият Стив Джобс е упражнявал своите презентации часове наред, докато не постигне съвършенство. Така е успявал да сътвори сигурно поведение на сцена, защото е знаел как трябва да застане, с какъв глас да говори, откъде да гледа аудиторията и откъде той самият изглежда по възможно най-добрият начин. Той е усвоявал всяко нещо с възможност да го спъне, за да е сигурен, че по време на презентацията ще може да се посвети на аудиторията.

Когато харесваме себе си и сме сигурни в нашето присъствие, ние не се тревожим какво ще си помислят хората за нас. Затова, първо, помисли кое може да те спъне – притеснение, свързано с външния вид или лично качество (бързо говорене, например)?

След като си наясно с това, опитай са да намериш начин да “отстраниш врага”. Така ти самият ще изпиташ самочувствие и ще започнеш да се харесваш повече. Това ще доведе до различно поведение, до увереност, която ще изпъква на сцената и ще ти помогне да внушаваш идеи. Успееш ли да внушиш идеята си, след това ТИ ще можеш всичко.

Ако тази тема ти е станала интересна, остави коментар (мнение) или просто сподели статията.

Ако искаш да бъда част от твое събитие или пък искаш да проведа семинар на тема Фейсбук пред твой екип, или аудитория – изпрати запитване тук!

Ако искате да ви споделя повече от моя опит и знания…

Заповядайте на събитието, което организираме на 25.09.2017 година в град София! 

Видеото – вашата супер сила в социалните мрежи!

Промоционални цени до 19.09.2017  
35лв. единичен билет (вместо 69лв.)
 Запазете място ТУК!

 

ТРИМА лектори, видео и практика – това ни предстои на 25.09.2017 в град София! Специално за това събитие ще споделя сцената с:

Ясен Николов – нформационен предприемач в областта на дигиталния графичен дизайн, маркетинг и реклама с над 20 години опит. 

Теодора Иванова е психолог, консултант, асистент и обучаващ и координатор в екипи на Ясен Николов, Сила за Успех и Фондация “Деца на България”.

Заповядайте на събитието, което организираме на 25.09.2017 година в град София! 

Видеото – вашата супер сила в социалните мрежи!

Промоционални цени до 19.09.2017  
35лв. единичен билет (вместо 69лв.)
 Запазете място ТУК!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.