Видео в социалните мрежи – бъдещето за успешния бранд

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Видео в социалните мрежи – бъдещето за успешния бранд

Видеото, най-силният инструмент за популяризиране на информация във Фейсбук. Откъде знам това? Освен че от Фейсбук не спират да го повтарят, това показват и моите резултати.

Забележете, говорим за популяризиране. Не за директни продажби. Говорим за брандиране и изграждане на лична марка във Фейсбук. А също в Инстаграм. В статията ще видите последните новости, свързани с видеото във Фейсбук.
Във втората част представям идеи за видео във Фейсбук и Инстаграм!
Е, да започваме!

Новите начини за гледане на видео във Фейсбук

1.На 14.02.2017 от Фейсбук съобщиха новите промени, свързани с фейсбук видеото като цяло. След обстойно проучване, от Фейсбук решават, че хората гледат много видео. Много, много видео. Особено през телефоните си. По тази причина скоро ще се появи функция за автоматично пускане на звука на видеото в Нюз Фийда.

Промяната няма да важи за смартфони, които са на “тих режим”. Ако тази функция не ни харесва, а по-скоро дразни, ще имаме опцията да я променяме.

2.Вертикалното видео във Фейсбук е вече подобрено, като форматът му е по-голям и по-дълъг. Далеч по-приятно за гледане. И това може да се види на всички  iOS и Android мобилни устройства.

3.Ще можем да гледаме и слушаме видео, докато скролваме из Фейсбук. Как? Ще имаме опция за картина в картината. Ако желаем да се ровим из Фейсбук и през това време да гледаме видео, нашето видео ще може да се поставя в ъгъла на екрана на мобилното устройство. За смартфони с операционна система Android, фейсбук видеото ще може да се гледа, и извън приложението на Фейсбук, докато правим нещо друго на смартфона си.

4.Ново приложение за гледане на Фейсбук видео на телевизор – скоро ще може да се намери в магазините на Apple TV, Amazon Fire TV и Samsung Smart TV.

Реклами по време на Фейсбук Лайв – новият начин за печелене на пари, директно от социалната мрежа!

Да, точно така! Фейсбук ще ни плаща затова, че пускаме реклама по време на нашето излъчване на живо. Точно както по телевизията! Тази функция ще бъде достъпна за всички страници и профили в САЩ (все още само там), които имат над 2000 последователи.

Другото условие за ползване на опцията – видеото на живо да има поне 300 зрители. Тогава ще можем да избираме опцията “Рекламна пауза”, по време на която нашето видео ще се прекъсва, а зрителите ще гледат реклама в рамките на максимум 15-20 секунди. В рамките на това време, камерата ни ще се изключва, а нашите зрители ще виждат рекламата, както информация след колко секунди ще се появим отново на екран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Функцията се активира, след поне 4 минути видео на живо. Можем да я задвижим, натискайки иконка, която излиза като нотификация под формата на долар.

От Фейсбук призовават включването на нови рекламодатели, които биха искали да  опитат и тестват бета версията на тази новост. Обещават ни, че работят в посока тази функция да бъде достъпна на глобално ниво. Но за сега ще я има само в САЩ.

Функцията е в тестов период и скоро ще бъде активна.

Какво видео да споделяме във Фейсбук?

Всякакво! Както казвам по време на всички обучения и консултации – пускайте видео. Може да е професионално. Може да е аматьорско. Може да е нещо, в което сте вложили много средства и време, а може да е просто кратко видео, качено от телефона.

Професионално видео във Фейсбук

Това е този тип видео, за което може да платим повече, но това ни се отплаща с времето. Добре представена информация, примесена с емоция и много динамика, води до добри впечатления от страна на зрителите. Това обикновено помага за имиджа и в дългосрочен план вдига стойността ни пред познатата и непознатата аудитория.

Ето например, видеото, което изготвихме специално за моя бранд. Защо мислите, че инвестирах време и средства в това? Защото знам, че най-важното за моите БЪДЕЩИ клиенти е да разберат, колко са доволни моите настоящи клиенти. Целта на видеото е да се покаже позитивната страна на бизнеса и истинското мнение на хората, които са решили да наемат мен и моят екип за управление на техните Бизнес страници във Фейсбук.
Резултатът е – куп позитивни отзиви и директни запитвания за обучения, и консултации, които в последствие се превръщат в приходи.
Разбира се, че ефектът не настъпи веднага. Не може да очакваме, че докато пуснем едно клипче и целият свят ще иска да купи от нас. Но с времето, с правилната реклама и търпение, нещата заработват в наша полза.

Аматьорско видео във Фейсбук

Признавам си, с това започнах аз. Преди около 2 години. Може да видите в архива на официалната ни фейсбук страница – Rosy Georgieva & Face Profits. Заснемах видео с телефон в рамките от 1 до 3 минути. И след това качвах видеото директно във Фейсбук страницата.  Видеото съдържаше полезни съвети за успешния Фейсбук маркетинг.

Признавам си, не е лесно първия път. Да застанеш зад камера и да излезеш с лицето си на преден план не е лесна задача… Да, отнесох много критика за качеството на видеото си. Но пък това работеше. Хората все повече, и повече говореха за мен. Защото смело излизах да заявявам мнението и знанията си. Защото излизах да говоря полезни неща, които помагат на аудиторията да се образова. И получавах 2 пъти повече органичен обхват, отколкото обикновен пост с текст и картинка.

Нали разбирате – аматьорско видео, но полезна информация! В определен момент хората спряха да гледат качеството и избираха да се заслушат в съветите ми.

Възползвах се от варианта да споделям видеото през личния си профил. Още повече помогна за брандирането ми. Повече риск, но и повече резултати.

Съветвам ви да опитате. Да, няма да сте перфектни, но ще получите много срещу това:
– опит в говоренето пред камера
– повече органичен обхват и последователи – безплатно

Фейсбук Видео на живо

За този тип видео казват, че има 3 пъти повече органичен обхват, от който и да е друг вид съдържание. И са прави! Това нещо е уникално и работи, стига да го правим по правилния начин!

Правете видео на живо през бизнес страниците си – наистина се достига до много повече хора. И наистина предизвиква много повече коментари. Видеото на живо е с приоритет, Фейсбук го харесва и го показва на много повече хора. Освен че трупаме лайкове на самото видео, получаваме повече преглеждания.

Вижте сами – за 5 минути имам 500 преглеждания на видеото, 13 лайка и две споделяния. В този случай не постихнах така наречения “уау ефект”, защото видеото, което виждате пуснах в събота сутрин по време на събитието “Изграждане на лична марка, чрез видео и социални мрежи”. Освен че беше събота, и сутрин, и вероятни повечето ми фенове спяха…бях на живо едва 5 минути.
За събиране на солидна аудитория са нужни поне 10 минути. Колко повече време сте на линия, толкова повече хора виждат вашето излъчване. Така работи самия Фейсбук алгоритъм.

Правете видео на живо от личния си профил. Да, факт, че през личния профил не достигаме до таргетирана аудитория, но все пак това би помогнало за разпространението на послание или събитие, в момента на случването. Хубавото на видео на живо през потребителски профил е, че всички наши приятели получават нотификация за това, че сме на живо.
Докато през бизнес профила, това става, само ако феновете ни са отбелязали, че искат да бъдат уведомени.

Вижте пример от моя потребителски профил – около 300 преглеждания на видеото, около 30 души на живо с мен, 10 коментара  и 48 лайка. За 2 минути. Според мен, си струва поне да опитаме!

Видео в Инстаграм

От това, което опитвам за момента в Инстаграм, виждам, че видеото е един от постовете с най-много лайкове и импресии. Правилото на Инстаграм видеото е да бъде в рамките на 1 минута. Което,да ви кажа, е супер. Напълно достатъчно е, за да кажем това, което е ВАЖНО да кажем.
В Инстаграм също може да експериментирате с професионално, аматьорско и лайв видео. Но с едно на ум – инстаграм лайв видео се появява, само докато сме на живо в мрежата. След това изчезва. Докато във Фейсбук, можем да го публикуваме на нашата стена и дори, да редактираме заглавието и информацията към него.

Горещо ви препоръчвам да пускате видео в Инстаграм. Тя е пригодена за снимки и видео, и всички хора там очакват да виждат точно това. Дайте им го.

На какви теми да говорим във видеото?

1.Полезно съдържание. Полезно за хората. За хората! Много е важно да отбележим това – видео с полезно съдържание и теми тип “как да” са най-гледаните в социалните мрежи.
Алгоритъмът на социалната мрежа Фейсбук стана много капризен, той иска все по-стойностни и полезни неща. Така че, не спирайте да ги давате на вашата аудитория.

2.Обратна връзка от клиенти – споделете на вашата аудитория за резултатите, които сте постигнали. Нека видят и чуят обратна връзка от ваши реални клиенти. Няма по-добър и естествен начин за продаване.

3.Събитие или нов продукт – споделете на вашите фенове и последователи емоцията от това да бъдат част от ваше събитие или от това да ползват ваш продукт. Визуализирайте им преживяване, за да скъсите дистанцията с тях. Вкарайте вашите продукти и услуги в тяхното ежедневие по забавен и достъпен начин. Покажете им какво ще получат, ако се доверят на вас.

Много често чувам обратна връзка от клиенти – “Много ми хареса съдържанието в страницата ти.” или “Допадна ми това, че обясняваш във видео за какво, всъщност, иде реч. Изисква се смелост и ми помогна да се запозная с теб по-отблизо.”, или “От видеото усетих, че си моя човек и реших, че искам да работим заедно.”

От  моя опит с видео реклами мога да кажа, че директните продажби са по-трудната цел. Но продаването с видео, само по себе си, случва с времето. То служи за изграждане на име, за предаване на послание, за изказване на мнение, за образоване, дори за …внушение. Това е съдържание, което работи във времето и помага за изграждането на истински последователи в социалните мрежи.  Помага за това да покажем нашето лице пред аудиторията и да създадем по-емоционаална връзка с нашите потенциални клиенти.

 

Какво предлага Фейс Профитс за бизнеса?
Кликни тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.