Богата, влюбена и щастлива. Можем ли да имаме всичко?

Home / Блог / Богата, влюбена и щастлива. Можем ли да имаме всичко?

Нали знаете, че в този блог жените са на почит? Да, обичаме и уважаваме мъжете, но аз като една млада дама, държа да подкрепям другите Кралици. 

Затова реших да подбера интересни персонажи, истински жени, само “мъжки момичета”, които знаят какво искат, знаят какво търсят, развиват се в кариерата, както и в любовта…и най-вече преоткриват щастието и истината всеки ден. Целта е да се вдъхновим, да се мотивираме  и да ставаме все по-щастливи в живота като цяло.
Черпейки опит от другите Кралици, всяка от нас открива по-лесно своята истина. 

Започвам с първата красавица и моя много добра приятелка – Силвия. За нея може да прочетете в края на интервюто. 

Силве, добре дошла, отдавна се каним за това интервю. Именно затова, ще бъда още по-провокативна. Директно по темата.

Може ли една жена да работи много, да има много пари и да бъде щастлива, съответно да има мъж до себе си и да бъде обичана? По-просто казано – може ли да има всичко?

13022284_10208499162809120_1085071360_n
Силвия Матеева

С: Най-директния отговор е: Докато няма твърдо научно доказателство, че е невъзможно, всичко е възможно. Но искам да направя едно пояснение – да бъдеш успешен и имаш пари, при това с призванието си, действително е процес, който иска отдаване, действие и поемане на отговорност. Но това не е абсолютно същото като „да се работи много”. Това е много важно разграничение, особено когато говорим за жени. Не всеки отдаден процес означава къртовска работа, от сутрин до вечер. И дори считам, че задължението ни като жени е да намерим начина това да НЕ е така.

Тогава всички останали неща се подреждат и стават възможни.

-Твъде емоционална ли е една жена, за да взима бизнес решения? Дали е по-добре мъжете да остават на ръководните позиции, а жените просто да изпълняват?

С: Мъжете в повечето случаи си имат своите предимства, като дисциплина, организация, издържливост, те много добре работят под стрес и конкуренция. Мисля, че един мъж винаги би внесъл позитиви в един женски бизнес и би му помогнал да разгърне потенциала си. Както и обратното – една жена внася винаги позитиви в един мъжки бизнес, с нейните типични силни страни – като интуитивност, емпатия, дипломатичност, спонтанност, игривост и пр. Ако разбира се, си позволява да ги изживява.

Да се смята, че единият или другият пол е по-добър за ръководни позиции е наивно, реалността го е показала многократно. Просто мисля, че начинът за ръководене често е различен, и това е ОК. Ако жените остават верни на природата си, то те ще намират различни начини да постигат целите си. И точно от това имат нужда, точно това разгръща техния истински потенциал и от това се нуждаят техните клиенти (ако са в правилния за тях бизнес). Не е нужно винаги да става по мъжкия начин.

За всичко, което иска наистина мъжка и дисциплина – по-добре да си привлечем мъж във фирмата.

-Какво трябва да мисли една жена-предприемач, която тепърва започва да развива бизнеса си?

С: Трябва да реши твърдо, как иска да изглежда животът й като цяло, и според тази картина да взема и бизнес решения. Да знае кои свои силни страни иска да развива чрез този бизнес и защо избира точно него, как тази работа ще я направи щастлива. В крайна сметка ние не живеем, за да работим, а работим, за да живеем.

-Този въпрос е на база много от съветите и темите, които се виждат и обсъждат в онлайн пространството. Трябва ли жената да работи или е по-добре да си намери мъж, който да се грижи за нея?

За мен този въпрос вече е остарял. В днешно време няма ТРЯБВА. Това е време да усетим кой е нашият начин да бъдем щастливи и да го следваме, независимо какво казва този или онзи. Ако чувстваме, че призванието ни е да се осъществим в дадена дейност, кариера, мисия – да го правим. Ако пък усещаме силата си в това да дадем уют и красота на един дом, да се грижим за домакинството, да отгледаме децата си по най-добрия възможен начин и да даваме подкрепа на мъжа – също имаме пълното право да следваме този зов. Аз все още вярвам, че има как да се съчетаят и двете.  И това е моят избор. Разбира се с известни компромиси от едното и другото… Но всичко е въпрос на избор.

-От Фейсбук към личностното развитие, през любовта и секса. Защо избираш този път и с какво мислиш, че ще си полезна на жените с този избор на професия? Мислиш ли, че пазарът е пренаситен от коучове и учители?

Ще започна от края на въпроса. Пазарът изобщо не е пренаситен все още. Той ще се развива истински, тепърва. Пазарът е започнал да нараства, без спор. Но това се случва, защото има нужда и търсене на тези неща. Хората повече от всякога в предишни десетилетия и векове обръщат внимание на цялостното си щастие – не просто като член на обществото или семейството, но и като личност. Повече от всякога се питаме „Какво прави точно мен щастлив?”, а не „Кой път да поема, за да са доволни другите от мен?”.

Иначе не е чак толкова странен прехода от фейсбук маркетинг към коучинг за жени. Истинският фейсбук маркетинг съдържа много психология, емпатия, разбиране на хората и техните подбуди. От друга страна влечението към емоционалните състояния, дилеми и техните решения при хората ме вълнуваха още от съвсем малка. Ако човек ме познава добре, ще знае, че това е едно съвсем естествено развитие от едни към други мои силни качества, на които дойде времето да се превърнат в професия. В случая дори в призвание.

-Хайде да си говорим за жени – още. Какво да правят жените, когато трябва да избират правилния мъж?

Нали не очакваш да дам отговор в 2-3 изречения? Преди всичко, изборът никога не трябва да бъде изцяло логичен. Познаваш кога жени не са с точния за тях партньор, когато започнат да ти описват с логически аргументи колко добър вариант е той на теория. Колко по-зле може да бъде и колко много други жени щели да се радват на такъв мъж. Не можеш да бъдеш с някого, който е добър на хартия – колкото и красив, заможен, интелигентен и романтичен да е. В крайна сметка привличането, любовта са субективни фактори и там първа, и последна дума има сърцето.

Разбира се, това което привидно също се случва е, че следваме сърцето, а излизаме нещастни в любовта. Но зад този сценарий много често се крие неспособността да обичаме сами себе си и избираме партньори, които някак временно залъгват  тази нужда. Или не го правят точно, за да прогледнем най-после къде е истинският проблем.

Когато можем да имаме здрава връзка със самите себе си, да знаем какво сме готови да приемем у другия и какво не, и оставим сърцето да реши – тогава се получават най-хубавите неща.

-Мъжът ли трябва да плаща сметката?

Зависи на кой номер среща сме. Вярвам, че е част от мъжествеността да предложи това на първа и дори втора среща. Но също е част от женствеността да не приема това за даденост и да поема и своя дял отвреме-навреме. Ако той по-често плаща, тя пък следва да се отблагодарява по друг, нейн си, женски начин.

-Как да разграничим любовта от свалката за една вечер?

Не можем в рамките на една вечер. Времето показва.

-Много от хората около теб знаят, че познаваш и комуникираш доста с Наталия Кобилкина. Някои намират Наталия за повърхностна жена, която говори за секс и орална любов. Други се кълнат в нейния успех и знания, трети мисля, че тя прави всичко просто за печелене на пари. Сигурно има и други мнения. Интересно ми е – ти коя теза подкрепяш?

В старта на въпроса мисля се съдържа и отговора. Аз едва ли щях да общувам редовно с нея, да съм част от екипа й за онлайн маркетинг и да премина през нейната Академия за треньори, ако не я намирах за изключителна личност и жена. Ясно мога да кажа, че хората които я смятат за повърхността или печалбарка, са тези, които никога не са я срещали и не са посещавали нейн семинар и събитие. Това е човек с много лична сила, преминал през всичко, което преподава.  Тя говори за неща, които познава от собствен опит, сама е създала един практически нов бранш в чужда страна и все още е на върха му. Колко хора могат да се похвалят, че са направили това, при това не в своята родина?

-За финал. Как да разграничим интуицията от човешкия страх в себе си? Как да разпознаем голата истина?

Мила Роси, този въпрос вече изисква повече работа със себе си. Но ако трябва да дадем някакъв отговор за ориентир, интуицията не ни напада. Тя винаги съдържа в своето послание решение. Не е просто див зов да избягаш от някъде или да се откажеш. Наред с това, колкото по-наясно сме с личните си бариери и модели, приети в детството, толкова по-добре сме наясно със страховете си. Когато знаем, че това е типичен за нас страх, тогава винаги по-лесно го разпознаваме, когато се опита да диктува решенията ни. Надявам се, че това може да даде първи насоки на хората в търсене на тяхната гола истина.

 

За тези, които още търсят своето щастие в призванието, мечтаната работа, онази, която ще ги кара да се будят с усмивка, може да посетите актуалния уебинар на Силви:

„Моето призвание – как да го открия и направя първи успешни стъпки към него”

 

12966324_10208402277227041_1471540894_nСилвия Матеева е сред първите фейсбук маркетолози и първият създател на онлайн обучение за фейсбук в България през 2014г. Тя е част от онлайн маркетинг екипа на Наталия Кобилкина и преди година започва собствена кариера в коучинг сферата. Днес Силвия все повече се етаблира като треньор за щастлив живот, женска енергия и сексология. Тя не смята, че човек трябва да се ограничава до една мисия в своя живот. А винаги да бъде достатъчно смел да преследва целите си и се осъществява във всяка сфера, в която чувства, че има какво да даде на света.
Може да следите Силви ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.