Бизнесът и видеото във Фейсбук – какво пропускаме и откъде да започнем?

Home / Фейсбук и Маркетинг Съвети / Бизнесът и видеото във Фейсбук – какво пропускаме и откъде да започнем?

 

Видеото е най-силният инструмент за популяризиране на информация във Фейсбук? Изобщо не искам да ви убеждавам в това. Фактът, че отворихте тази статия го доказва. Обещавам ви, че след като прочетете статията, ще имате много по-различен поглед и разбиране за видеото.

В този текст ще намерите информация за последните промени, свързани с видеото във Фейсбук, както и безплатни съвети, които споделям от опит.

“Вярваме, че е възможно да преживеем много , чрез изграждането на общност – в това число чрез гледането на видео”, казва Марк Зукърбърг, създателят на Фейсбук, анонсирайки новата част от менюто на Фейсбук, която ще служи за гледане и проследяване на любими предавания през социалната мрежа.

 

 

 

 

 

Повече от година, всички медии тръбят за силата на видеото и то не само във Фейсбук, но в останалите социални мрежи. Дали това се коментира умишлено или има нещо вярно в тези думи? Предлагам ви просто да  отворите вашия Фейсбук сега и да разгледате – всяка втора публикация там е видео. Виждате ли видео? Обзалагам се, че отговорът е “да”!

Освен че, видеото е много подходящо за създаване на така нареченото “вайръл съдържание”, то служи и за изграждане на доверие, за създаване на връзка и взаимоотношения между потребителя и бранда.

Ако още се питате, има ли смисъл да инвестирате време в направата на видео, предлагам да погледнете малко статистика от 2017 година:

-4 пъти повече потребители биха гледали видео за конкретен продукт, отколкото да четат за него

– 500 милиона потребители гледат всеки ден видео във Фейсбук

-50% от потребителите предпочитат да изгледат видео за продукта, преди да посетят магазина на място

 

Новите начини за гледане на видео във Фейсбук

От Фейсбук не просто твърдят, че видеото се гледа повече, а вече работят в посока да подобрят всяко едно преживяване с него. Ето последните промени по темата от 2017 година.

1.На 14.02.2017 от Фейсбук съобщиха новите промени, свързани с фейсбук видеото като цяло. След обстойно проучване се установява, че хората гледат много видео. Много, много видео. Особено през телефоните си. По тази причина се появи функция за автоматично пускане на звука на видеото в Нюз Фийда.

Промяната няма да важи за смартфони, които са на “тих режим”.

2.Вертикалното видео във Фейсбук е вече подобрено, като форматът му е по-голям и по-дълъг. Далеч по-приятно за гледане. И това може да се види на всички  iOS и Android мобилни устройства.

3.Вече гледаме видео, докато скролваме из Фейсбук. Как? Имаме опция за картина в картината. За смартфони с операционна система Android, фейсбук видеото ще може да се гледа, и извън приложението на Фейсбук, докато правим нещо друго на смартфона си.

4.Ново приложение за гледане на Фейсбук видео на телевизор – скоро ще може да се намери в магазините на Apple TV, Amazon Fire TV и Samsung Smart TV.

 

5.Watch Tab – това ще бъде чисто нова част от менюто на всеки потребител във Фейсбук. Тази част от нашия Фейсбук ще бъде като канал за различни предавания, които съдържат много епизоди. И всеки, който гледа конкретно шоу ще може да се включва на живо и да коментира с водещите. Ще има затворени групи, които ще градят цели общества около конкретните предавания. Този канал ще бъде подходящ, както за професионалисти, така и за всеки потребител, който има желание да се изявява.

Тази новост беше обявена на 10 август 2017 и Марк Зукърбърг потвърди, че в момента се тества върху малка група хора в САЩ.

Така че оглеждайте се и очаквайте!

 

Реклами по време на Фейсбук Лайв – новият начин за печелене на пари, директно от социалната мрежа!

Да, точно така! Фейсбук ще ни плаща затова, че пускаме реклама по време на нашето излъчване на живо. Точно както по телевизията! Тази функция ще бъде достъпна за всички страници и профили в САЩ (все още само там), които имат над 2000 последователи.

Другото условие за ползване на опцията – видеото на живо да има поне 300 зрители. Тогава ще можем да избираме опцията “Рекламна пауза”, по време на която нашето видео ще се прекъсва, а зрителите ще гледат реклама в рамките на максимум 15-20 секунди. В рамките на това време, камерата ни ще се изключва, а нашите зрители ще виждат рекламата, както информация след колко секунди ще се появим отново на екран.

Функцията се активира, след поне 4 минути видео на живо. Можем да я задвижим, натискайки иконка, която излиза като нотификация под формата на долар.

От Фейсбук призовават включването на нови рекламодатели, които биха искали да  опитат и тестват бета версията на тази новост. Обещават ни, че работят в посока тази функция да бъде достъпна на глобално ниво. Но за сега ще я има само в САЩ.

Функцията е в тестов период и скоро ще бъде активна.

Какво видео да правим ние във Фейсбук?

Всякакво! Както казвам по време на всички обучения и консултации – пускайте видео. Може да е професионално. Може да е аматьорско. Може да е нещо, в което сте вложили много средства и време, а може да е просто кратко видео, качено от телефона.

Ето няколко примера.

Професионално видео във Фейсбук

Това е този тип видео, за което може да платим повече, но това ни се отплаща с времето. Добре представена информация, примесена с емоция и много динамика, води до добри впечатления от страна на зрителите. Това обикновено помага за имиджа и в дългосрочен план вдига стойността ни пред познатата и непознатата аудитория.

Ето например, видеото, което изготвихме специално за моя бранд. Защо мислите, че инвестирах време и средства в това? Защото знам, че най-важното за моите БЪДЕЩИ клиенти е да разберат, колко са доволни моите настоящи клиенти. Целта на видеото е да се покаже позитивната страна на бизнеса и истинското мнение на хората, които са решили да наемат мен и моят екип за управление на техните Бизнес страници във Фейсбук или са се доверили лично на мен за Индивидуално Обучение, или консултация.

Аматьорско видео във Фейсбук

Признавам си, с това започнах аз. Преди около 2 години. Може да видите в архива на официалната ни фейсбук страница – Rosy Georgieva & Face Profits. Заснемах видео с телефон в рамките от 1 до 3 минути. И след това качвах видеото директно във Фейсбук страницата.  Видеото съдържаше полезни съвети за успешния Фейсбук маркетинг.

Признавам си, не е лесно първия път. Да застанеш зад камера и да излезеш с лицето си на преден план не е лесна задача… Да, отнесох много критика за качеството на видеото си. Но пък това работеше. Хората все повече, и повече говореха за мен. Защото смело излизах да заявявам мнението и знанията си. Защото излизах да говоря полезни неща, които помагат на аудиторията да се образова. И получавах 2 пъти повече органичен обхват, отколкото обикновен пост с текст и картинка.

Нали разбирате – аматьорско видео, но полезна информация! В определен момент хората спряха да гледат качеството и избираха да се заслушат в съветите ми.

Съветвам ви да опитате. Да, няма да сте перфектни, но ще получите много срещу това:

– опит в говоренето пред камера
– повече органичен обхват и последователи – безплатно

Фейсбук Видео на живо

За този тип видео казват, че има 3 пъти повече органичен обхват, от който и да е друг вид съдържание. И са прави! Това нещо е уникално и работи, стига да го правим по правилния начин!

Правете видео на живо през бизнес страниците си – наистина се достига до много повече хора. И наистина предизвиква много повече коментари. Видеото на живо е с приоритет, Фейсбук го харесва и го показва на много повече хора. Освен че трупаме лайкове на самото видео, получаваме повече преглеждания.

Вижте сами – за 5 минути имам 500 преглеждания на видеото, 13 лайка и две споделяния. В този случай не постихнах така наречения “уау ефект”, защото видеото, което виждате пуснах в събота сутрин по време на събитие. Освен че беше събота, и сутрин, и вероятни повечето ми фенове спяха…бях на живо едва 5 минути.
За събиране на солидна аудитория са нужни поне 10 минути. Колко повече време сте на линия, толкова повече хора виждат вашето излъчване. Така работи самия Фейсбук алгоритъм.

Правете видео на живо от личния си профил. Да, факт, че през личния профил не достигаме до таргетирана аудитория, но все пак това би помогнало за разпространението на послание или събитие, в момента на случването. Хубавото на видео на живо през потребителски профил е, че всички наши приятели получават нотификация за това, че сме на живо.
Докато през бизнес профила, това става, само ако феновете ни са отбелязали, че искат да бъдат уведомени.

Вижте пример от моя потребителски профил – около 300 преглеждания на видеото, около 30 души на живо с мен, 10 коментара  и 48 лайка. За 2 минути. Според мен, си струва поне да опитаме!

Видео в Инстаграм

От това, което опитвам за момента в Инстаграм, виждам, че видеото е един от постовете с най-много лайкове и импресии. Правилото на Инстаграм видеото е да бъде в рамките на 1 минута. Което, да ви кажа, е супер. Напълно достатъчно е, за да кажем това, което е ВАЖНО да кажем.
В Инстаграм също може да експериментирате с професионално, аматьорско и лайв видео.

Горещо ви препоръчвам да пускате видео в Инстаграм. Тази социална мрежа е пригодена за снимки и видео, и всички хора там очакват да виждат точно това. Дайте им го.

На какви теми да говорим във видеото? Не само във Фейсбук!

1.Полезно съдържание. Полезно за хората. За хората! Много е важно да отбележим това – видео с полезно съдържание и теми тип “как да” са най-гледаните в социалните мрежи.
Алгоритъмът на социалната мрежа Фейсбук стана много капризен, той иска все по-стойностни и полезни неща. Така че, не спирайте да ги давате на вашата аудитория.

2.Обратна връзка от клиенти – споделете на вашата аудитория за резултатите, които сте постигнали. Нека видят и чуят обратна връзка от ваши реални клиенти. Няма по-добър и естествен начин за продаване.

3.Събитие или нов продукт – споделете на вашите фенове и последователи емоцията от това да бъдат част от ваше събитие или от това да ползват ваш продукт. Визуализирайте им преживяване, за да скъсите дистанцията с тях. Вкарайте вашите продукти и услуги в тяхното ежедневие по забавен и достъпен начин. Покажете им какво ще получат, ако се доверят на вас.

Много често чувам обратна връзка от клиенти – “Много ми хареса съдържанието в страницата ти.” или “Допадна ми това, че обясняваш във видео за какво, всъщност, иде реч. Изисква се смелост и ми помогна да се запозная с теб по-отблизо.”, или “От видеото усетих, че си моя човек и реших, че искам да работим заедно.”

Видеото служи за изграждане на име, за предаване на послание, за изказване на мнение, за образоване, дори за …внушение. Това е съдържание, което работи във времето и помага за изграждането на истински последователи в социалните мрежи.  Помага за това да покажем нашето лице пред аудиторията и да създадем по-емоционална връзка с нашите потенциални клиенти.

Признавам си, че тук успях да споделя много малка част от всичко това, което мога да коментирам и покажа по темата, но…

Ако ви се иска да станете по-добри във видео представянето, ако искате да се осмелите да говорите пред камера, да бъдете по-уверени и да правите видео бързо и лесно за вашия бранд…

Ако искате да ви споделя повече от моя опит и знания…

Заповядайте на събитието, което организираме на 25.09.2017 година в град София!

Видеото – вашата супер сила в социалните мрежи!

Промоционални цени до 19.09.2017  
35лв. единичен билет (вместо 69лв.)
 Запазете място ТУК!

ТРИМА лектори, видео и практика – това ни предстои на 25.09.2017 в град София! Специално за това събитие ще споделя сцената с:

Ясен Николов – нформационен предприемач в областта на дигиталния графичен дизайн, маркетинг и реклама с над 20 години опит. 

Теодора Иванова е психолог, консултант, асистент и обучаващ и координатор в екипи на Ясен Николов, Сила за Успех и Фондация “Деца на България”.

Забележете, че програмата включва и YOUTUBE видео!

I част – Лектор: Роси Георгиева

 

1. Видео във Фейсбук и Инстаграм – защо и как да го ползваме?

2. Фейсбук Лайв Видео – предимства и начини на ползване

– Фейсбук Лайв Видео в група и Бизнес страница
– Инстаграм Лайв Видео

– Разлика между видео и Фейсбук Лайв

3. Какво и как да говорим във видеото?

– Разлика между образователно видео и видео с цел продажба

4.Седем стъпки за успешната Фейсбук реклама с видео

5. Видеото и продажбите

6.С какво видеото ще спомогне продажбата и откриването на нови клиенти?

​(ПРАКТИЧЕСКО УПРАЖНЕНИЕ С АУДИТОРИЯТА)

II част – Лектори: Ясен Николов и Теодора Иванова

 

1.Силата на YouTube брандирането:
– Как да създадем успешна имиджова реклама в YouTube
– Как да използваме видео в подготовката и реализацията на продажби чрез YouTube.
– АИДА стратегия за успешния ни бранд: с какво привличаме вниманието, събуждаме интерес и желание и сключваме договор за продукта и услугата ни?
– Какво е важно да има във видео презентацията ни за отсрещната страна? За клиента? За аудиторията?

2.Практическа част:
– Как да направим своето видео?
– Как да го качим в Youtube?
– Канали на дистрибуция

Заповядайте на събитието, което организираме на 25.09.2017 година в град София!

Видеото – вашата супер сила в социалните мрежи!

 

Промоционални цени до 19.09.2017  
35лв. единичен билет (вместо 69лв.)
 Запазете място ТУК!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Роси Георгиева

Запитванеx

    С попълването и изпращането на този формуляр, се съгласявам със съхраняването и обработката на моите данни от този уебсайт. Запознат(а) съм с Политиката за защита на личните данни и Общите условия на сайта.